Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ο σωματοφύλακας-κουνούπι!!

Το Τουχόριτσε είναι χωριό στη Βόρεια Βοημία, στην Τσεχία, και σε αυτό κατοικούν, σύμφωνα με καταμέτρηση της Πρωτοχρονιάς του τρέχοντος έτους, εξακόσιοι ογδόντα έξι άνθρωποι. Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.
Ο σωματοφύλακας-κουνούπι
Ουδείς διάσημος είχε συνδέσει ποτέ το όνομά του με αυτό. Μέχρι προχθές που ο Πετρ Γίρατσεκ έγινε σταρ όχι μόνο στην πατρίδα του αλλά και στην Ευρώπη.
Παιδί του Τουχόριτσε ο 26χρονος χαφ, γεννημένος εκεί στις 2 Μαρτίου 1986, όχι απλώς δεν άφησε την απουσία του Τόμας Ροσίτσκι να φανεί απ' το προχθεσινό παιχνίδι της εθνικής ομάδας της Τσεχίας με την Πολωνία, όχι απλώς σημείωσε το γκολ που έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά έκανε γνωστό και το Τουχόριτσε. Διόλου τυχαίο ότι πανηγύρισε μετά το τέλος του παιχνιδιού και με τους συγγενείς και φίλους του απ' αυτό που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Μιέσκι». Οι ρίζες δεν ξεχνιούνται.
Οπως δεν ξεχνιέται και η ιστορία που κουβαλάει κάθε εθνική ομάδα, με αποτέλεσμα τα τσεχικά ΜΜΕ να αναρωτιούνται χθες αν στο πρόσωπό του βρήκαν τον νέο Πάβελ Νέντβεντ. Εντάξει, κατανοήστε την υπερβολή ένεκα του ενθουσιασμού των συντακτών κατά τη διάρκεια της συγγραφής των κειμένων τους και διατηρήστε πως δεν γίνεται να υπάρξει ποδοσφαιρική σύγκριση του Πετρ Γιρατσεκ με τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή που έβγαλε το τσεχικό ποδόσφαιρο την προηγούμενη δεκαετία. Δεχτείτε, όμως, πως η αξία του και η συνεισφορά του στην εθνική Τσεχία πλησίασαν προχθές εκείνες του νυν διοικητικού παράγοντα της Γιουβέντους.
Στο κάτω κάτω, εκτός των ποδοσφαιρικών διαφορών, υπάρχουν και διαφορές εμφάνισης. Αμφότεροι έχουν μακριά μαλλιά, αλλά του Γίρατσεκ είναι καστανά και του Νέντβεντ ξανθά, ενώ το μούσι που φέρει ο σύγχρονος ήρωας τον Τσέχων του χαρίζει υποψηφιότητα για το «καστ» κινηματογραφικής ταινίας που θα έχει θέμα τους... Σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δούμα. Τώρα που το σκεφτόμαστε μάλιστα, καθώς σε εμάς μάς θυμίζει (εμφανισιακά και ποδοσφαιρικά) τον Ερικ Μίκλαντ, τον Νορβηγό ποδοσφαιριστή που παλαιότερα έπαιξε στον Παναθηναϊκό, ο ρόλος του θα μπορούσε να είναι του σωματοφύλακα-κουνούπι, όπως ήταν το παρατσούκλι του Νορβηγού. Προφανώς, δε, του ευχόμαστε να μην έχει και την πορεία του τελευταίου με όλες τις ιστορίες χρήσης ναρκωτικών ουσιών που δημόσια παραδέχτηκε ότι τον ταλαιπώρησαν.
Η δική του ιστορία έμοιαζε να είναι κάπου στο πουθενά πριν από τέσσερα χρόνια. Ακόμα σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας του τσεχικού πρωταθλήματος έπαιζε πριν πάει στη Βικτόρια Πλζεν και φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στη σεζόν 2010-2011. Εξαργύρωσε την εξέλιξή του με μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ τον προηγούμενο Δεκέμβριο και ξαφνικά έχει αρχίσει και μας δημιουργείται η αίσθηση πως η Βόλφσμπουργκ είναι απ' τους πιο ευτυχισμένους συλλόγους σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τρία γκολ ο Μάριο Μάντζουκιτς, δύο ο Πετρ Γίρατσεκ, δύο και ο Βάτσλαβ Πιλάρ, τον οποίο εντάσσει επισήμως στο έμψυχο δυναμικό της την 1η Ιουλίου.
«Δεν ξέρω τι να πω, ίσως μπορέσω να σας πω κάτι σε μία ώρα» ήταν η απάντησή του σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή της τσεχικής τηλεόρασης μετά τη βραδιά που προκάλεσε μερικά απ' τα προαναφερθέντα και περιμένει την επόμενη, που μπορεί να προκαλέσει κι άλλα. Τον προημιτελικό της προσεχούς Πέμπτης, δηλαδή, στον οποίον ο Τόμας Ροσίτσκι δύσκολα θα είναι έτοιμος ώστε να αγωνιστεί. Ο σωματοφύλακας-κουνούπι θα έχει πολλή δουλειά ξανά.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: