Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Το "μαχαίρι" στα 41,2 εκατ. ευρώ!!

Οι παράγοντες της ελληνικής Σούπερ Λίγκας θα μπορούσαν να στείλουν ...βιογραφικό στην Τρόικα με δεδομένη την ευελιξία που επέδειξαν στην επιχείρηση "σφίγγω το ζωνάρι".
Το "μαχαίρι" στα 41,2 εκατ. ευρώ!
Οι παράγοντες της ελληνικής Super League θα μπορούσαν να στείλουν... βιογραφικό στην τρόικα με δεδομένη την ευελιξία που επέδειξαν στην επιχείρηση «σφίγγω το ζωνάρι».
Είναι ενδεικτικό ότι οι 13 από τις 16 ομάδες -πλην των νεοφώτιστων δηλαδή- εμφανίζουν κατά μέσο όρο μείωση στο μπάτζετ τους (στο οποίο σημειωτέον δεν συμπεριλάβαμε τα λειτουργικά έξοδα, αλλά το κόστος συμβολαίων ποδοσφαιριστών και προπονητών δίχως να συνυπολογίζεται η Εφορία) σχεδόν 45%!
Για την ακρίβεια, το ποσοστό που προκύπτει είναι -44,7%. Υστερα λοιπόν από αυτό γιατί να μην αυτοπροταθούν για καριέρα στο... ΔΝΤ οι ιδιοκτήτες των συλλόγων της μεγάλης κατηγορίας; Η ικανότητά τους, άλλωστε, να συρρικνώσουν έξοδα σε διάστημα λίγων μηνών μπορεί να ανταποκριθεί και στο πιο απαιτητικό τεστ άμεσης προσαρμογής το οποίο θα έβαζε η Μέρκελ ή ο Σόιμπλε.
Βλέπετε, «ψαλίδισαν» ούτε λίγο ούτε πολύ 41.260.000 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς από τα 92.175.000 που διέθεσαν για ποδοσφαιριστές και προπονητές το 2011 κατέβασαν φέτος τον οικονομικό πήχη στα 50.915.000.
Τον καλύτερο... βαθμό στις περικοπές πήρε ο Πανιώνιος. Πρωταθλητής στις περιστολές δαπανών είναι ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης, καθώς κατάφερε ούτε λίγο ούτε πολύ να μειώσει τα έξοδα συμβολαίων κατά 81,2%! Σκεφτείτε εξάλλου πως την περσινή σεζόν υπήρχε στο ρόστερ ο Φαμπιάν Εστογιανόφ, ο οποίος είχε συνάψει ένα «ηγεμονικό» συμβόλαιο από την εποχή των παχιών αγελάδων, όταν και ασκούσε διοίκηση ο Κώστας Τσακίρης.
Και προφανώς δεν είναι τυχαίο σε αυτή την ιστορία ότι οι «κυανέρυθροι» δεν εξασφάλισαν αδειοδότηση και ως εκ τούτου είχαν περιορισμούς στις μεταγραφές τους. Τον ίδιο προσανατολισμό είχε εξάλλου και ο Αρης, που έπεται με το -78,4%, θυμίζοντας πλέον άλλον... πλανήτη.
Μειώσεις που υπερβαίνουν το 70% εμφανίζεται να έχει κάνει και η Ξάνθη για λόγους όμως οικονομικής σταθερότητας και συνέπειας, αφού η θρακιώτικη ΠΑΕ δεν μετέχει στο... πανηγύρι των προσφυγών και των διακανονισμών, όπως αρκετές άλλες ΠΑΕ.
Πάνω από 60% είναι και το ποσοστό των περικοπών της ΑΕΚ. Το νούμερο θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αν δεν ξέμεναν στην ΠΑΕ και κάποια συμβόλαια από άλλες εποχές (όπως Γκερέιρο, Λαγός, Ρίκκα). Αντίθετα με την Ενωση, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί πιο ομαλά με τα νέα δεδομένα (-30%).
Ακόμη όμως και ο πανίσχυρος (σε σχέση με τους ανταγωνιστές του) Ολυμπιακός χρησιμοποίησε «λεπίδες» στην οικονομική του πολιτική με -21,7%, δείχνοντας ότι δεν θα πάει κόντρα στο ρεύμα. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ με -50% έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις εξυγίανσης, προσελκύοντας έτσι και τον ομογενή επενδυτή Ιβάν Σαββίδη.
Υπάρχουν, όμως, και οι νεοφώτιστες ομάδες της Super League, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση στα χρήματα που διαθέτουν για τα συμβόλαια της περιόδου 2012-13 ως λογικές εξαιρέσεις του κανόνα. Από τα 1,9 εκατ. που είχαν αθροιστικά δαπανήσει πέρυσι στη Football League φτάνουν φέτος τα 3 εκατ., ήτοι +61,1%. Αλίμονο, όμως, αν έκαναν περιστολή δαπανών και αυτές οι ομάδες. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Πλατανιάς παρουσιάζει το εντυπωσιακό +100% στο μπάτζετ του.
Οι αριθμοί
-44,7% ...η ακριβής μέση τιμή για τις περικοπές των 13 ομάδων της Super League
-81,2%...το ποσοστό του πρωταθλητή στην περιστολή δαπανών Πανιώνιου
+61,1%...η μέση τιμή στις αυξήσεις των τριών νεοφώτιστων
+100%...το ποσοστό αύξησης δαπανών για συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών του νεοφώτιστου Πλατανιά
3.000.000...τα χρήματα που θα διαθέσουν φέτος οι τρεις νεοφώτιστοι της Super League για τα συμβόλαιά τους
600.000...το χαμηλότερο μπάτζετ για συμβόλαια, με διδάξασα στην οικονομία την Κέρκυρα
18.000.000...το μεγαλύτερο φετινό μπάτζετ της Super League, με τον Ολυμπιακό να είναι με διαφορά ο πλέον καλοπληρωτής της κατηγορίας
50.915.000 ...τα χρήματα που θα δαπανηθούν φέτος από 13 ομάδες της Super League για συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών
92.175.000 ...τα αντίστοιχα χρήματα που δαπανήθηκαν πέρυσι από 13 ομάδες της Super League
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: