Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο γιαλός δεν είναι στραβός!!

Ο Γιώργος Κουβεντίδης γράφει στο blog του για τον Γιώργο Δώνη που θέλει τον ΠΑΟΚ με 4-4-2, με ρόμβους, παραλληλόγραμμα και σκαληνά τρίγωνα...
Ο γιαλός δεν είναι στραβός
Σε μία εποχή, που ο ΠΑΟΚ βρήκε επιτέλους έναν άνθρωπο να βάλει πέντε φράγκα (σε πρώτη φάση 12 εκατομμύρια ευρώ, ή 4 δισ. παλιές δραχμές, για την ακρίβεια), φαίνεται πως αυτοί που κουμαντάρουν μέχρι την τώρα την κατάσταση, τείνουν να φέρουν τον ΠΑΟΚ στο μηδέν, για να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Αν θα ρωτήσει κανείς «και τι κάνει ο επενδυτής;», δεν ξέρω την απάντηση. Αρχίζω να πιστεύω, όμως, ότι μάλλον τους αφήνει για να δείξουν τι (δεν) μπορούν να κάνουν, μέχρι να αποφασίσει πως θα τρέξει η επένδυσή του. Άλλοι λένε, πως δεν τον νοιάζει. Δεν νομίζω να είναι αδιάφορος κάποιος που με το «καλημέρα», έσκασε 12 εκατομμυριάκια ευρώ. Όσα και να έχεις, δεν τα πετάς.
Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι (γιατί το διοικητικό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που δεν απεικονίζεται μόνο στο φιάσκο με την umbro ή στο ότι η Τούμπα ήταν ξέφραγο αμπέλι στο παιχνίδι με την Ραπίντ), έχουμε και λέμε :
Μετά από δυο μεγάλες σφαλιάρες, με την μεγαλύτερη στη Βιέννη, όπου ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μείνει εκτός Ευρώπης από μια ομάδα, που μάλλον θα κάνει έξι ήττες στον όμιλο, ήρθε και η εμφάνιση στο Περιστέρι.
Μετά από δύο μήνες, ο Δώνης διαπίστωσε ότι «όταν λείπουν οι παίκτες, που απουσίαζαν, ο ΠΑΟΚ δεν έχει προσωπικότητα» κι ότι «κάποιοι παίκτες που πήγαιναν πολύ καλά στην προετοιμασία και αφομοίωναν το πλάνο, στα επίσημα ματς δεν αντέχουν την πίεση».
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ακόμη κι αν έπαιζαν στο Περιστέρι ο Γκαρσία, ο Σαλπιγγίδης, ο Λάζαρ και ο Έτο, ο ΠΑΟΚ θα είχε τα ίδια χάλια. Και το κακό είναι πως αυτό το υποψιάζεται κι ο ίδιος ο προπονητής του.
Όσο για αυτούς, που δεν αντέχουν στην πίεση; Ο προπονητής σε συνεργασία με τη διοίκηση, επέλεξε να πορευτεί με αυτό το ρόστερ και μετά το φιλικό παιχνίδι με την Ξάνθη, δήλωνε πως οι μεταγραφές τελείωσαν γιατί ο ΠΑΟΚ έχει ολοκληρωμένο ρόστερ. Το ότι -κατά δήλωσή του- χρειάστηκε δύο μήνες να διαπιστώσει ότι κάποιοι παίκτες δεν αντέχουν την πίεση, δεν είναι και τόσο υπέρ του.
Για τον προπονητή Δώνη εξακολουθώ να έχω καλή άποψη, δεν είναι τυχαία η επιτυχία του στη Λάρισα και στον Ατρόμητο, δύο ομάδες που έπαιξαν και καλό ποδόσφαιρο. Απέτυχε στην ΑΕΚ και κινδυνεύει να αποτύχει και στον ΠΑΟΚ, διότι κουβαλά το κλασικό κουσούρι του Έλληνα προπονητή. Ο καθένας τους, πιστεύει ότι επειδή έπαιξε 15 χρόνια μπάλα, τα ξέρει όλα καλύτερα από κάθε άλλο.
Ο Δώνης βρήκε έναν ΠΑΟΚ που πέντε χρόνια έμαθε να παίζει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο, καλώς ή κακώς. Τον κόσμο μπορεί να τον ενθουσίαζε αυτό το ποδόσφαιρο, αλλά του άρεζε το αποτέλεσμα, γι΄ αυτό και γέμιζε την Τούμπα.
Με το «καλημέρα» ο Δώνης επιχείρησε να του μάθει ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, το οποίο ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε ή απέτυχε να παίξει, ακόμη και σε εποχές που είχε πολύ πιο ποιοτικό ρόστερ.
Θέλησε να παίξει 4-4-2, με ρόμβους, παραλληλόγραμμα και σκαληνά τρίγωνα (κάτι τέτοια έκανε κι ο Μαντζουράκης στον Ολυμπιακό και κατέληξε στην Α.Ε. Καλλονής), χωρίς να έχει τους παίκτες για να το παίξει. Και μ΄ αυτό το σύστημα, κατάφερε να εξουδετερώσει και τα καλά χαρακτηριστικά, που έχουν κάποιοι παίκτες του, που ήταν αποδοτικοί στο 4-2-3-1.
Όταν είχε αναλάβει τον ΠΑΟΚ ο Δερμιτζάκης το καλοκαίρι του 2010, είχε σκεφτεί να κάνει το ίδιο. Τον έπιασαν και του είπαν το απλό. «Παίξε ρε Παύλε, όπως ξέρει να παίζει ο ΠΑΟΚ, πέρνα τη Φενέρμπαχτσε να μπούμε στους ομίλους και μετά κάνε ότι νομίζεις». Ο Δερμιτζάκης άκουσε.
Ο Δώνης επιχείρησε σε παίξει ένα σύστημα, που εξ ορισμού παραπέμπει σε ποδόσφαιρο σε υψηλότερο τέμπο, με πιο μεγάλες αποστάσεις, με βασικούς ακραίους, που πέρσι έπαιζαν αλλαγή (ο ένας δεν έπαιζε καθόλου) και με τους κομβικούς του παίκτες, να μπορούν να παίξουν, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω χαρακτηριστικών, μόνο σε χαμηλό τέμπο.
Ο Δώνης επέλεξε να υιοθετήσει ένα στιλ παιχνιδιού, αλλά οι μεταγραφές, που έγιναν, δεν φαίνεται να συνάδουν μ΄ αυτό το στυλ παιχνιδιού. Ο Λόρενς, ένας ποιοτικός, αλλά πολύ βαρύς μέσος, ποια θέση έχει άραγε στο 4-4-2;
Ο Βιβιάν είναι ένας στόπερ, με καλά χαρακτηριστικά, αλλά δεν έδειξε ότι είναι ο κεντρικός αμυντικός, που θα κουβαλήσει τη μπάλα πέντε βήματα, για να ανεβάσει την ομάδα του πέντε μέτρα και να ξεκινήσει από πιο ψηλά την επίθεση. Για τον Κουμαλό δεν το συζητάμε, γιατί αυτός δεν φαίνεται να είναι ποδοσφαιριστής κι αυτή την επιλογή του, θα την κουβαλάει ο Δώνης μέχρι να φύγει από τον Τούμπα.
Ο ΠΑΟΚ πούλησε τον 27χρονο Μαλεζά, τον αρχηγό του, εν ενεργεία διεθνή, με 450.000 ευρώ κι αυτά που πήρε τα έδωσε για μονοετές συμβόλαιο στον δανεικό Κουμαλό. Είναι φορές, που και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Ο Δώνης κατάλαβε μετά από δύο μήνες, ότι κάτι έγινε λάθος στο σχεδιασμό, που έκανε με τη διοίκηση. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος να εντοπιστεί το λάθος στην ακριβή του διάσταση και να διορθωθεί.
Μέχρι τότε και προφανώς για να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα λάθη που έφεραν τον ΠΑΟΚ σ΄ αυτή την κατάσταση, μάλλον θα παίξει το έργο «δεν έκανε μεταγραφές ο νέος ιδιοκτήτης», ο οποίος έγινε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στις 13 Αυγούστου, και στις 14 Αυγούστου ο προπονητής δήλωσε ότι «το ρόστερ είναι ολοκληρωμένο και οι μεταγραφές τελείωσαν».
Μια χαμένη σεζόν; Ποιος ξέρει; Άλλωστε μια φαινομενικά χαμένη χρονιά, το 2007-08, ήταν στην ουσία η αρχή για τη δημιουργία μιας σπουδαίας, είναι η αλήθεια, ομάδας. Άλλες οι συνθήκες βέβαια…
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: