Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Πληκτικός και αδιάφορος!!

Ο Σάκης Γκίνας γράφει για τον πληκτικό και αδιάφορο ΠΑΟΚ του Δώνη.
Πληκτικός και αδιάφορος
Ο φετινός ΠΑΟΚ χωρίς τους Γκαρσία, Λαζάρ και Σαλπιγγίδη είναι μια πληκτική και αφόρητα αδιάφορη ομάδα. Η ένδεια του ρόστερ είναι οφθαλμοφανής και επιδεινώνεται από τις μεταγραφές του καλοκαιριού που δεν έχουν αποδώσει ακόμα και προβληματίζουν έντονα.
Τι να λέμε τώρα... Όταν είσαι ο ΠΑΟΚ και απέναντι στον Ατρόμητο δεν κάνεις ούτε μια καθαρή φάση για γκολ, ενώ αντιθέτως ο αντίπαλος έχει δυο δοκάρια, ένα γκολ, ευκαιρίες (και πέναλτι που δεν του δίνεται από το εμφανές τράβηγμα φανέλας του Κάτσε στον Καραμάνο), η συζήτηση περιττεύει και η ήττα είναι δίκαιη, λογική και αναμενόμενη.
Ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Δώνη έως τώρα είναι απογοητευτικός. Τα επιμέρους στοιχεία που παρατηρήθηκαν και στο ματς του Περιστερίου υποδηλώνουν το πρόβλημα:
- Το γκολ μπήκε πάλι από το εξωφρενικά ασυντόνιστο κέντρο της άμυνας. Ο Δώνης επέμεινε σε ένα δίδυμο (Κουμαλό – Βιβιάν) που δεν ξέρει καλά, καλά ακόμα ο ένας το μικρό όνομα του άλλου, που λέει ο λόγος. Το χειρότερο είναι ότι ο Κουμαλό, προς το παρόν, δεν δείχνει τίποτα αξιόλογο σε κανέναν τομέα. Ο Νοτιοαφρικανός υστερεί σε ταχύτητα, τοποθετήσεις και αντίληψη, ενώ ο Βιβιάν, προσπαθεί και μερικές φορές βγαίνει πρώτος στην μπάλα, αλλά στις κρίσιμες φάσεις είναι κι αυτός απών. Το καινούργιο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας μέχρι τώρα δεν έχει καμία σχέση με τα παλιότερα και ειδικά με εκείνο των Κοντέρας και Μαλεζά.
- Η ομάδα του Δώνη ήταν ανύπαρκτη στο κέντρο, γιατί οι φιλότιμοι πιτσιρικάδες Πέλκας και Κάτσε, δίπλα στον ανέτοιμο Φωτάκη, ήταν ανεπαρκείς. Εάν και εφόσον αποκτήσουν εμπειρίες και βελτιωθούν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον βλέπουμε... Προς το παρόν, η ανταπόκρισή τους ως βασικά στελέχη στις συνθήκες ενός δυνατού ματς είναι ασθενική. Ο ενθουσιασμός των φιλάθλων από την προώθηση των πιτσιρικάδων δεν εφάπτεται με τον ρεαλισμό του ποδοσφαίρου. Διότι, τα μεγάλα ταλέντα, δυστυχώς, δεν είναι είδος προς αφθονία. Τα νέα παιδιά μπήκαν κατευθείαν στα βαθιά αναγκαστικά, λόγω ελλείψεως χρημάτων, κι αυτό εγκυμονεί κινδύνους και γι’ αυτά και για την ομάδα γενικότερα.
- Ο αγωνιστικός σχεδιασμός του καλοκαιριού, τον οποίο επιμελήθηκαν οι Βρύζας, Γεωργιάδης και Δώνης, έως τώρα δεν αποδίδει, αφού οι νεοαποκτηθέντες δεν έχουν προσθέσει κάτι στην ομάδα. Για τον Κουμαλό και τον Βιβιάν τα πρώτα δείγματα ήταν αρνητικά, ο Χακόμπο για την ώρα αναπαύεται στον πάγκο, ενώ ο Λόρενς ξεκίνησε καλά, αλλά έμεινε από... βενζίνη στην πορεία.
- Επίσης, θα περίμενε κανείς ότι η περσινή νέα φουρνιά (π.χ. Γλύκος, Γιάννου και Γεωργιάδης) φέτος θα ήταν βελτιωμένη, αλλά μέχρι τώρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, συμπαρασύροντας στην αφάνεια και τον Αθανασιάδη στα τελευταία παιχνίδια. Μόνο ο Σταφυλίδης με εμφανή την αυτοπεποίθηση από την μεταγραφή του στην Μουντεσλίγκα, ξεχώρισε και ήταν σαν την μύγα μέσα στο γάλα στο Περιστέρι.
Η μελλοντολογία και το ποδόσφαιρο
Επειδή, όμως, η μελλοντολογία και η αστρολογία έχει σχέση με τα περιοδικά κουτσομπολιού και όχι με το ποδόσφαιρο, όσοι κάνουν τους «μάντεις» καλών ή κακών προβλέψεων για την ομάδα, δεν προσφέρουν τίποτα.
Στην ιστορία του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα ομάδων που ξεκίνησαν χάλια μια σεζόν και διέψευσαν πολλούς στην διάρκεια, βελτιώνοντας καμιά φορά ακόμα και εντυπωσιακά την απόδοσή τους και τα αποτελέσματά τους.
Χρειάζεται αναγκαστική ανεκτικότητα
Εξ ανάγκης ο φετινός ΠΑΟΚ χρειάζεται ανεκτικότητα και υπομονή. Πρώτον, διότι αντικειμενικά έχει ένα «φτωχό» ρόστερ με έλλειψη πολλών και αξιόπιστων εναλλακτικών επιλογών και δεύτερον, διότι έχει έναν νέο προπονητή, που χρειάζεται μια εύλογη πίστωση χρόνου για την παραγωγή έργου.
Ο ΠΑΟΚ με τους Γκαρσία, Λαζάρ και Σαλπιγγίδη θα είναι μια άλλη ομάδα, πολύ πιο αξιόμαχη. Κι εάν ρολάρει λίγο και πάει από μέτρια έως καλά η σεζόν μέχρι τον Ιανουάριο, θα υπάρχει η δυνατότητα, τότε, διορθωτικών κινήσεων ουσίας με την οικονομική στήριξη του νέου ιδιοκτήτη, Ιβάν Σαββίδη.
Αυτός που τα βρίσκει όλα καλά μετά από νίκες, κάνει το ίδιο λάθος μ’ αυτόν που βρίσκει όλα άσχημα μετά από ήττες. Η σεζόν ξεκίνησε στενάχωρα για τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δεν προδικάζει ότι θα είναι αποτυχημένη. Είμαστε ακόμα στις αρχές Σεπτεμβρίου και η εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων αυτή την εποχή είναι από παρακινδυνευμένη έως παράλογη.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: