Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Έτσι γίνονται οι δουλειές…!!

Έτσι γίνονται οι δουλειές…
Η χθεσινή πώληση του Χουλκ στη Ζενίτ ήταν μία ακόμη απόδειξη πως κανείς δεν κάνει καλύτερες… business στο ποδόσφαιρο από την Πόρτο. Ο δαιμόνιος πρόεδρος Πίντο ντα Κόστα και οι συνεργάτες του, από προπονητές και μάνατζερ, μέχρι σκάουτερ στην Πορτογαλία αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εντοπίζουν ταλέντα, να τα αγοράζουν φθηνά και να τα πωλούν πανάκριβα. Το www.sport-fm.gr έχει τις αποδείξεις. Δείτε τις 15 πωλήσεις που τα τελευταία οκτώ χρόνια έφεραν στα ταμεία των «δράκων» πάνω από 350 εκατ. ευρώ!


Ρικάρντο Καρβάλιο: Αναδείχθηκε από τις ακαδημίες της Πόρτο και δεν της στοίχισε… τίποτα. Το καλοκαίρι του 2004 ο Πορτογάλος αμυντικός πουλήθηκε στην Τσέλσι έναντι περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Ντέκο: Το 1999 η Πόρτο τον απέκτησε έναντι 8 εκατ. ευρώ από τη Σαλγκέιρος κι ενώ πριν δεν είχε καταφέρει να καθιερωθεί στην Μπενφίκα. Ο Βραζιλιάνος μέσος «έλαμψε» στο Οπόρτο και η Μπαρτσελόνα έπρεπε να δώσει 21 εκατ. ευρώ για την αγορά του το καλοκαίρι του 2004.

Μπρούνο Άλβες: Ένα ακόμη προϊόν των ακαδημιών της Πόρτο, που αφού έκανε το αγροτικό του ως δανεικός σε διάφορες ομάδες, ανάμεσα στις οποίες και η ΑΕΚ, έγινε μέλος της πρώτης ομάδας των «δράκων» και τον Αύγουστο του 2010 η Ζενίτ έδωσε 22 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Ζοσέ Μποσίνγκουα: Ούτε καν ένα εκατ. ευρώ δεν στοίχισε ο Ζοσέ Μποσίνγκουα, όταν αποκτήθηκε από την Μποαβίστα το καλοκαίρι του 2003. Από τις 880.000 ευρώ που στοίχισε τότε, η τιμή του εκτοξεύτηκε μέσα σε πέντε χρόνια στα 20 εκατ. ευρώ, ποσό έναντι του οποίου αποκτήθηκε από την Τσέλσι.

Πέπε: Ένα εκατ. ευρώ και τρεις παίκτες κόστισε στην Πόρτο η μεταγραφή του από τη Μαρίτιμο το 2004. Μόλις τρία χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2007, η Ρεάλ Μαδρίτης «έσκασε» 30 εκατ. ευρώ στην πορτογαλική ομάδα για την απόκτηση του διεθνούς αμυντικού.

Ραούλ Μεϊρέλες: Έγινε «δράκος» ως ελεύθερος από την Μποαβίστα το καλοκαίρι του 2004. Έξι χρόνια μετά η Λίβερπουλ εκταμίευσε σχεδόν 11,5 εκατ. ευρώ για να κάνει δικό της τον Πορτογάλο μέσο.

Γιούρκας Σεϊταρίδης: Πριν το θρίαμβο του Euro 2004 η Πόρτο πρόλαβε να αγοράσει τον Γιούρκα Σεϊταρίδη για 3 εκατ. ευρώ από τον Παναθηναϊκό. Ούτε χρόνος δεν πέρασε και ο Έλληνας δεξιός μπακ κόστισε 10 εκατ. ευρώ στη Ντιναμό Μόσχας.

Ρικάρντο Κουαρέσμα: Με ένα ποσό μόλις 5,2 εκατ. ευρώ αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2004. Τέσσερα χρόνια μετά η Πόρτο τον πούλησε στην Ίντερ σχεδόν με τα τετραπλάσια χρήματα (21 εκατ. ευρώ).

Λισάντρο Λόπες: Τον Απρίλιο του 2005 αποκτήθηκε το 50% των δικαιωμάτων του από τη Ράσινγκ Κλουμπ της Αργεντινής έναντι 2,3 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά η Πόρτο κατέβαλε επιπλέον 4,4 εκατ. ευρώ για να κάνει εξ ολοκλήρου δικό της τον Αργεντινό φορ. Το καλοκαίρι του 2009 τον πούλησε στη Λιόν έναντι 24 εκατ. ευρώ (συν επιπλέον 4 υπό τη μορφή μπόνους).

Λούτσο Γκονζάλες: Ο Λισάντρο δεν ήταν η μοναδική αγορά της Πόρτο από τη Ρίβερ Πλέιτ εκείνη τη χρονιά. Οι «δράκοι» απέκτησαν σε δύο δόσεις τα δικαιώματα του Λούτσο Γκονζάλες έναντι περίπου 9 εκατ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά ο Αργεντινός μέσος πωλήθηκε στη Μαρσέιγ έναντι 18 εκατ. ευρώ (με την προοπτική να φτάσουν στα 24 εκατ. ευρώ με τη μορφή μπόνους).

Άντερσον: Τον Ιανουάριο του 2006 η Πόρτο απέκτησε έναν άσημο και ούτε καν… 18χρονο Βραζιλιάνο, τον Άντερσον, από τη Γκρέμιο, έναντι σχεδόν 5,5 εκατ. ευρώ. Μόλις ενάμιση χρόνο μετά τον… μοσχοπούλησε στη Μαν. Γιουνάιτεντ για σχεδόν 28 εκατ. ευρώ.

Ρανταμέλ Φαλκάο: Τον Ιούλιο του 2009 η Πόρτο απέκτησε τον Κολομβιανό επιθετικό έναντι περίπου 4 εκατ. ευρώ από τη Ρίβερ Πλέιτ. Δύο χρόνια μετά τον πούλησε στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 40 εκατ. ευρώ (συν επιπλέον 7 εκατ. ευρώ ως μπόνους).

Αλί Σισοκό: Μόλις 300.000 ευρώ κόστισε η απόκτηση του σενεγαλέζικης καταγωγής Γάλλου μπακ από τη Σετούμπαλ τον Ιανουάριο 2009. Περίπου 14 εκατ. ευρώ περισσότερα έβαλαν στα ταμεία τους οι «δράκοι» με την πώλησή του στη Λιόν μόλις έξι μήνες μετά.

Αντρέ Βίλας Μπόας: Η Πόρτο δεν επενδύει σε παίκτες, αλλά και σε προπονητές. Λίγοι γνώριζαν τον Αντρέ Βίλας Μπόας, όταν του ανατέθηκαν τα ηνία της ομάδας μετά τη θητεία του στην Ακαδέμικα το 2010. Ένα χρόνο μετά η Τσέλσι κατέβαλε τη ρήτρα 15 εκατ. ευρώ που υπήρχε στο συμβόλαιο του νεαρού προπονητή για να τον φέρει στο Λονδίνο.

Χουλκ: Η Πόρτο απέκτησε το 2008 το 50% των δικαιωμάτων του Βραζιλιάνου επιθετικού από τη Ρεντίστας της Ουρουγουάης έναντι 5,5 εκατ. ευρώ και το 2011 έδωσαν άλλα 13,5 εκατ. ευρώ για άλλο ένα 40% του παίκτη. Χθες πωλήθηκε στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για 55 εκατ. ευρώ.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: