Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Οι 95 μέρες του Κατσαβάκη στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο!!

ΓΡΑΦΕΙ Ο: Γιώργος Στράντζαλης


Ήταν 4 Ιουλίου όταν η ΠΑΕ Άρης ανακοίνωνε τη συνεργασία της με τον Μάκη Κατσαβάκη. Στην Αλκμήνης γλώσσες λένε ότι ήταν η έσχατη λύση και κατέληξαν σε συμφωνία μαζί του γιατί ήδη είχε παρατηρηθεί κωλυσιεργία στο συγκεκριμένα θέμα. Γνώριζαν καλά -από τότε- πως έπαιρναν ρίσκο. Ορισμένοι από την διοίκηση μάλιστα τον πίστευαν πολύ, αλλά τα αποτελέσματα δεν τους δικαίωσαν και η απομάκρυνση του Σερραίου προπονητή ήταν αναγκαία, σε μία κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος. 95 ημέρες μετά την πρόσληψή του οι κίτρινοι έκαναν δεκτή την παραίτηση που υπέβαλλε δημόσια στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα με τον Πλατανιά. Οι στιγμές που προηγήθηκαν με τις έντονες αποδοκιμασίες στο πρόσωπό του τον έκαναν να αντιληφθεί από μόνος του ότι το γυαλί ράγισε. Αντιλήφθηκε ότι… η ώρα του αποχαιρετισμού είχε φτάσει. Το κλίμα δεν τον σήκωνε παραπάνω και αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία να παραιτηθεί, δίχως να περιμένει να… τον παραιτήσουν.


Η ντροπιαστική ήττα του Άρη από τον Πλατανιά στάθηκε αφορμή για να υπογραφεί το διαζύγιο με τον Έλληνα τεχνικό. Το κακό όμως είχε γίνει νωρίτερα. Το τελευταίο διάστημα τα αποδυτήρια του Νέου Ρυσιού είχανε σκεπαστεί από «σύννεφα». Η… μπόρα αργά ή γρήγορα θα ερχότανε. Στα αποδυτήρια είχε χαθεί η μπάλα και οι σχέσεις του με ορισμένους ποδοσφαιριστές είχαν χαλάσει προ πολλού. Του δόθηκε η ευκαιρία να μας δείξει έργο, αλλά δεν έγινε σωστή διαχείριση, έχασε την επαφή με τους παίκτες, και μοιραία επηρεάστηκε και το αγωνιστικό.
Το «Metrosport», έχοντας παρακολουθήσει τις 95 ημέρες παρουσίας του Κατσαβάκη στον Άρη και σύμφωνα με… μαρτυρίες από το Νέο Ρύσιο, σας απαριθμεί τους σημαντικότερους λόγους που έφεραν την απομάκρυνση του Έλληνα προπονητή από την άκρη του κιτρινόμαυρου πάγκου.


ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕ ΠΑΙΚΤΕΣ: Σε μία ομάδα σημαντικότερο ρόλο για την εξέλιξή της παίζουν τα αποδυτήρια. Εάν δεν υπάρχει σύμπνοια, σεβασμός και ο εγωισμός ορισμένων μπαίνει πάνω από την ομάδα είναι αποδεδειγμένο ότι η «αλυσίδα» θα σπάσει και θα δημιουργηθούν… ομάδες. Οι κακές σχέσεις του προπονητή με κάποιους ποδοσφαιριστές και τα επεισόδια με τους «παλιούς» Καζναφέρη, Βελλίδη (κυρίως) και Παπαστεριανό και η αδυναμία της διοίκησης να δώσει ξεκάθαρες λύσεις, όταν ο Κατσαβάκης απαιτούσε «συγγνώμες» και οι παίκτες αρνούνταν, επίσης στιγμάτισε αυτή τη συνεργασία. Οι κόντρες δεν ξεκίνημα τώρα. Υπήρχαν από την προετοιμασία ακόμη. Στην Ιταλία δημιουργήθηκε επεισόδιο με τον Καζναφέρη, για να ακολουθήσουν οι αντιπαραθέσεις του με τον Βελλίδη και τον Παπαστεριανό, τους λεγόμενους «παλιούς». Και αυτοί δεν ήταν οι μοναδικοί που ήρθαν σε προστριβή μαζί του. Και με τον Γιαννιώτα δημιουργήθηκε θέμα στην προετοιμασία και το είχαμε αναφέρει, όπως και με τους Κατίδη-Οικονομόπουλο.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ: Οι αλλεπάλληλες κόντρες του προπονητή με τους παίκτες καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τα αποδυτήρια. Ο Κατσαβάκης απαίτησε τον σεβασμό, δεν τον κέρδισε με αποτέλεσμα οι σχέσεις του με τους παίκτες να χαλάσουν πρόωρα. Σε κάποιες περιπτώσεις η αλήθεια είναι ότι εξάντλησε όλη του στην αυστηρότητα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μια χρονιά «ειδικών συνθηκών». Δεν προσπάθησε να καλύψει τους παίκτες του. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις τους ξεμπρόστιαζε μάλιστα. Όχι ότι οι παίκτες έχουν άλλοθι, γιατί και αυτοί έκαναν τα λάθη τους, υπερέβαλαν και περίμενα ο Κατσαβάκης να κάνει το βήμα πίσω και όχι οι ίδιοι.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ: Αγωνιστικά, στον Κατσαβάκη χρεώνονται πολλά. Το κυριότερο ότι φτάσαμε αισίως στην 6η αγωνιστική, είχαν προηγηθεί και έντεκα (!) φιλικά παιχνίδια, και ακόμη… ψαχνότανε. Ακόμη και στο τελευταίο του παιχνίδι, προχθές, έκανε πειράματα δοκιμάζοντας παίκτες σε άλλες θέσεις. Κάπως έτσι… έκαψε και ορισμένους ποδοσφαιριστές. Έδειξε ότι δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για την ομάδα και τους ρόλους που πρέπει να έχουν οι παίκτες. Μόνο σε ένα παιχνίδι και αυτό νικηφόρο (βλ. Κέρκυρα) για τον Άρη μπορεί να πει κάποιος ότι είδαμε έναν ορθολογικά στημένο στο γήπεδο Άρη.


ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΕΜΜΟΝΕΣ: Δεν είναι μόνο τα πειράματα που πλήρωσε ο Κατσαβάκης, είναι και το γεγονός ότι καταλάβαινε τις λάθος του επιλογές και προσπαθούσε να τις διαχειριστεί την ώρα του αγώνα, πάλι με λάθη. Δεν διαχειρίστηκε σωστά το ρόστερ με συνέπεια να μην μπορεί να πάρει το 100%.
Η αδυναμία διαμόρφωσης ενός βασικού σχήματος με σαφείς αγωνιστικούς προσανατολισμούς, χρεώνεται στον Κατσαβάκη. Στα περισσότερα ματς φέτος ο Άρης πράγματι, αγωνίστηκε σαν συνονθύλευμα με παίκτες να αλλάζουν θέσεις και πειραματισμούς που θεωρητικά έπρεπε να έχουν τελειώσει στα φιλικά. Από την άλλη, επέμενε σε κάποιους παίκτες που παρά τις εμπιστοσύνη που τους έδειξε δεν τον δικαίωσαν (π.χ Καπετάνος). Επιπλέον, παρότι έχει χαρακτηριστεί «Μουτζαχεντίν», αφού δεν φοβάται να αναλαμβάνει «επικίνδυνες αποστολές», αυτή τη φορά έδειξε να μην μπορεί να διαχειριστεί την πίεση και τα πολλά προβλήματα. Από ένα σημείο και μετά έχασε το «καθαρό μυαλό» που τον διέκρινε. Μοιραία η καρέκλα του παιζόταν κάθε Κυριακή.


Έφυγε χωρίς να αποχαιρετήσει τους παίκτες του

Ότι το κλίμα το βράδυ της Κυριακής ήταν βαρύ δεν αποτελεί δικαιολογία για την στάση που κράτησε ο πρώην πλέον τεχνικός του Άρη. Ο Μάκης Κατσαβάκης δήλωσε την παραίτησή του, γνώριζε ότι θα γίνει δεκτή, και έφυγε δίχως καν να πάει στα αποδυτήρια να αποχαιρετήσει τους παίκτες του με τους οποίους συνεργάστηκε για 95 ημέρες! Κίνηση η οποία συζητήθηκε έντονα μεταξύ των παικτών, όπως επίσης και η δήλωση που έκανε μετά το παιχνίδι με τον Πλατανιά ότι ο Άρης διαθέτει μέτριους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι, όμως, μόνο οι παίκτες όμως. Ο 59χρονος δεν δέχτηκε να πάει ούτε στα γραφεία της ΠΑΕ Άρης όταν δέχτηκε τηλεφώνημα το βράδυ της Κυριακής για να συναντηθεί χθες το μεσημέρι στις 15:00 με τους διοικούντες. Αρνήθηκε δίχως δεύτερη σκέψη...







πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: