Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την βελτίωση του Παναθηναϊκού τακτικά και δημιουργικά, αλλά και στις ανασταλτικές αδυναμίες του.

Οι δημοσιογράφοι συνηθίζουμε τις βιαστικές, γεμάτες κλισέ, κρίσεις πάνω στις αλλαγές προπονητών. Συνηθίζουμε να βιαζόμαστε να βαφτίσουμε μάγους τους διαδόχους, για να τεκμηριώσουμε εκ των υστέρων μια εκφρασμένη εκτίμηση περί της ανάγκης να αλλάξει μια ομάδα προπονητή.
Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού τα σχόλια σχετικά με την θετική επίδραση της αλλαγής προπονητή στο πρόσωπο που παρουσιάζει η ομάδα στο τερέν δεν υπήρξαν, κατά πλειοψηφία, βιαστικά. Ηταν συγκρατημένα. Κυρίως επειδή η επιλογή που έκανε η διοίκηση, ο Χουάν Ρότσα, ένας προπονητής που είχε χρόνια να ζεσταθεί κοντά στην φωτιά του πρωταθλητισμού, δεν δημιούργησε ενθουσιασμό και δεν τροφοδότησε τον ελληνικό παρορμητισμό για αβίαστες κρίσεις. Γι' αυτό και σήμερα ο κόσμος σχηματίζει την εντύπωση ότι βλέπει τελευταία κάτι καλύτερο από αυτό που περίμενε να δει.
Αυτό που έδειξε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου στη Νέα Σμύρνη, δηλαδή από την ώρα που είχε την τύχη να πάρει προβάδισμα στο σκορ με το δεξιό σουτ του Πετρόπουλου ήταν ακόμη ένα τεκμήριο υπέρ του ισχυρισμού ότι η αλλαγή προπονητή ήταν επιβεβλημένη, αλλά όχι και πανάκεια. Καλύτερα τακτοποιημένος, με πιο ορθόδοξες επιλογές συγκριτικά με το παρελθόν, κατάφερε να εκμεταλλευτεί την τύχη που είχε στα γκολ που πέτυχε και να πάρει για τα καλά το πάνω χέρι στην έδρα μιας εκ των πιο καλοδουλεμένων ομάδων της Superleague.
Οσο μπορούσε να κρατά την μπάλα ή έστω να μοιράζεται την κατοχή, ο Παναθηναϊκός ήταν λιγότερο στατικός συγκριτικά με το παρελθόν του, με μεγαλύτερη φαντασία, αφού προσπαθούσε να αναπτυχθεί και από άξονα και από άκρα. Γίνεται σιγά σιγά εμφανές ότι πλέον δουλεύει περισσότερο τις κινήσεις του και αρχίζει να συγχρονίζει τους ποδοσφαιριστές του.
Αυτό που δεν έχει καταφέρει όμως να κάνει είναι να βελτιώσει την ανασταλτική του συμπεριφορά. Δεν τον βοηθούν σε αυτό οι επιλογές που αναγκάζεται να κάνει στον άξονα ο Ρότσα, δεν τον βοηθούν ιδιαιτέρως οι μεσοεπιθετικοί. Και δεν τον βοηθούν ούτε οι επιλογές που έχει για το κέντρο της άμυνας. Δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει χρήματα για να ενισχυθεί τον Ιανουάριο, ο Ρότσα πρέπει να κάνει πολλά, να επινοήσει λύσεις, αλλά και να σταθεί τυχερός στα ματς με ομάδες ίσης ή μεγαλύτερης αγωνιστικής αξίας. Διαφορετικά, γίνεται φανερό, θα έχει προβλήματα.
Ο Παναθηναϊκός γίνεται οργανωτικά, δημιουργικά καλύτερος. Και μοιάζει περισσότερο ομάδα συγκριτικά με τα προηγούμενά του. Ομως επειδή μπροστά του έχει δύο πολύ δύσκολα ματς, για να εισπράξει αυτή την δημιουργική βελτίωσή του ο ΠΑΟ χρειάζεται να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικός ανασταλτικά. Αν αυτό δεν συμβεί, κι αν δεν έχει τύχη, στα διαστήματα που θα χάσει τη μπάλα από τα πόδια του ο Παναθηναϊκός θα ταλαιπωρηθεί πολύ. 



πηγή: gazzetta.gr