Με αφορμή την ιστορία κατασκοπείας του Γκουαρντιόλα, ο Βασίλης Γαλούπης θυμάται τους πράκτορες του Άλεξ Φέργκιουσον, αλλά κι ένα δυνατό περιστατικό στην Μπάγερν!
«Η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί». Αυτό ήταν το βιβλίο που κυκλοφόρησε δέκα χρόνια πριν. Το φθινόπωρο του 2003. Και για ποια ιστορία μιλάμε; Κατασκοπείας! Με πρωταγωνιστή έναν σερ. Τον Άλεξ Φέργκιουσον! Και την θυμήθηκα με αφορμή την υπόθεση Γκουαρντιόλα, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
Όπως ενδεχομένως έχετε ήδη διαβάσει ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα είχε βάλει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να παρακολουθούν τι κάνουν οι παίκτες του. Όπως ο Πικέ όταν έμπλεξε με την Σακίρα. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να διαψεύδει, αλλά το δημοσίευμα έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και κάνει λόγο για εμμονή του Γκουαρντιόλα. Αν και η τακτική αυτή γινόταν στην Βαρκελώνη και προ Πεπ (έγραψαν απ' ό,τι είδα τα ball boys στο gazzetta χθες σχετικό κομμάτι και με αναφορές σε κάποια άλλα περιστατικά για Ρεάλ, Ίντερ κλπ.).
Ας επιστρέψουμε, όμως, από εκεί που ξεκινήσαμε. Συγγραφέας του βιβλίου ήταν ένας πρώην πράκτορας της SAS. Ο οποίος επί 12 χρόνια εργάστηκε σαν υπεύθυνος ασφαλείας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το όνομά του; Μάικλ «Νεντ» Κέλι.
Με Καντονά και Σάτον
Όποιος έριξε μια ματιά σε εκείνο το, ξεχασμένο πια, βιβλίο είχε σίγουρα εντυπωσιαστεί από τα στοιχεία. Ας δούμε μερικά:
«Την περίοδο που ο Καντονά ήταν τιμωρημένος μετά την επίθεση εναντίον οπαδού της Κρίσταλ Πάλας, πήρα εντολή από τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον να γίνω η σκιά του. Ο Καντονά είχε πάει στο Παρίσι για να ηρεμήσει. Κάποιο βράδυ επισκέφθηκε ένα κλαμπ μαζί με δυο φίλους του. Πήγα κι εγώ, βέβαια, για να εκπληρώσω την αποστολή μου. Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας βρισκόταν ένα τεράστιο κρεβάτι όπου όποιος ήθελε ανέβαινε για να κάνει σεξ με κοπέλες του κλαμπ, ενώ τον έβλεπαν οι άλλοι θαμώνες. Φυσικά, ο Καντονά ήταν ένας απ’ αυτούς που χρησιμοποίησαν το κρεβάτι, μαζί με την σύζυγο ενός εκ των φίλων του!».
«Ο σερ Άλεξ είχε μια εμμονή να γνωρίζει τα πάντα για τους παίκτες, κυρίως γι’ αυτούς που ενδιαφερόταν να αποκτήσει η ομάδα. Την εποχή που η Γιουνάιτεντ έψαχνε να εντάξει στο δυναμικό της τον Κρις Σάτον, πήρα εντολή από τον Φέργκιουσον να παρακολουθώ τον ποδοσφαιριστή ακόμα και στην τουαλέτα! Ο Φέργκιουσον είχε πληροφορίες πως ο Σάτον έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες. Έτσι επιστράτευσα οκτώ πρώην κι εν ενεργεία πράκτορες της SAS οι οποίοι παρακολουθούσαν τον Σάτον 24 ώρες το 24ωρο. Τελικά, αποδείχθηκε «καθαρός». Ωστόσο, ο Φέργκιουσον δεν πείστηκε και ουδέποτε εισηγήθηκε την απόκτησή του».
Συνέλεγαν σταγόνες ούρων από την τουαλέτα!
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, όταν ο Σάτον ήταν σε ένα κλαμπ και επισκεπτόταν κάποια στιγμή την τουαλέτα, αμέσως μετά οι πράκτορες συνέλλεγαν σταγόνες από τα ούρα του στην λεκάνη και τα πήγαιναν για ανάλυση ντόπινγκ κοντρόλ, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν είχε κάνει ο ποδοσφαιριστής χρήση απαγορευμένων ουσιών.
«Κοριούς» και στο σπίτι του Φέργκιουσον!
Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Για ένα διάστημα ο Φέργκιουσον είχε μετατραπεί σε στόχο του Τύπου, επειδή έδιωξε από την ομάδα τον Χιούζ, τον Καντσέλσκις και τον Ίνς. Έτσι με φώναξε και μου ζήτησε να ψάξω το σπίτι του για «κοριούς». Εγώ και ο συνεργάτης μου Τζον Άνταμς ανακαλύψαμε συνολικά έξι «κοριούς» στο σπίτι του Φέργκιουσον. Ήταν τοποθετημένοι στην κουζίνα, στο σαλόνι, αλλά και στην κρεβατοκάμαρα!».
Ο ίδιος ο Φέργκιουσον, δηλαδή, που παρακολουθούσε παίκτες μέσω πρακτόρων, έπεσε κι αυτός θύμα παρακολούθησης από άλλους. Όργιο κατασκοπείας από και προς πάσα κατεύθυνση!
«Ακόμα και τα σκυλιά γνώριζαν για την κόκα!»
Όσον αφορά τον τερματοφύλακα Μαρκ Μπόσνιτς, που μετά την Γιουνάιτεντ πήγε στην Τσέλσι και βρέθηκε θετικός σε κοκαϊνη ύστερα από έλεγχο ντόπινγκ, ο Κέλι έγραψε: «Όλοι γνώριζαν ότι ο Μπόσνιτς έπαιρνε κοκαϊνη. Ακόμα και τα… σκυλιά! Κανείς στο Όλντ Τράφορντ δεν εξεπλάγη όταν βρέθηκε θετικός στην Τσέλσι».
Με Ντάισλερ στην Μπάγερν
Την ίδια πάνω – κάτω εποχή, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2003, είχε ανάψει πια για τα καλά η κουβέντα περί ποδοσφαιρικού Big Brother, αφού είχε δημιουργηθεί θέμα και στην Μπάγερν Μονάχου.
Τότε, ο Σεμπάστιαν Ντάισλερ είχε ανακαλύψει πως ο Ούλι Χένες είχε προσλάβει ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να παρακολουθήσουν τους φίλους του παίκτη και να τους αναγκάσουν να διακόψουν τις σχέσεις που είχαν μαζί του.
Ο Ντάισλερ (όπως μπορείτε πιο κάτω να δείτε κι από το δημοσίευμα της εποχής στα Νέα) εκείνον τον καιρό νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική λόγω κατάθλιψης. Και είχε δηλώσει: «Απαιτώ να ζητήσουν συγνώμη. Με ποιο δικαίωμα παρακολουθούν τους φίλους μου; Με ποιο δικαίωμα ερευνούν την προσωπική μου ζωή;». Ο Χένες απάντησε πως δεν έκανε κάτι παράνομο και δεν υπήρχε λόγος να απολογηθεί.
Βασιλεύει το Big Brother
Το Big Brother, λοιπόν, ζει και βασιλεύει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο (κι όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, βέβαια). Ούτε είναι τυχαίο που πλέον τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή η πρόσφατη με τον Γκουαρντιόλα, γίνονται όλο και συχνότερες. Σε περισσότερες χώρες και πιο πολλές ομάδες! Και ας φανταστούμε όχι πόσα μαθαίνουμε, αλλά πόσα δεν μαθαίνουμε…
Υπάρχουν, μάλιστα, και δημοσιεύματα από το γερμανικό Spiegel για όσα γίνονταν πολύ πιο παλιά από την Στάζι στις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αν. Γερμανίας την δεκαετία του ‘70. Ίσως κάποια άλλη φορά, όμως. Φαντάζομαι, άλλωστε, ότι αρκετοί έχουν πάρει εδώ και καιρό μια δυνατή γεύση από την ταινία «Οι Ζωές των Άλλων»! Μια σκληρή, ρεαλιστική, αριστουργηματική, αλλά, δυστυχώς, κι επίκαιρη όσο ποτέ ταινία, αφού όλοι βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.


πηγή: gazzetta.gr