Ο Βασίλης Γαλούπης κάνει συγκριτική ανάλυση στο κοντέρ των δυο αποψινών μονομάχων για το τσάμπιονς λιγκ.
Μεγάλο το αποψινό παιχνίδι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μίλαν, άρα μέσα σ' όλα ας βάλουμε κάτω και το κοντέρ με τα τρεξίματα να δούμε τι δείχνει τόσο γι’ αυτή τη σεζόν συνολικά, όσο και για την συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ' όλα τεχνικό σπορ, άρα δεν είναι τα πάντα το τρέξιμο, ούτε κερδίζει αυτός που κάνει τα περισσότερα χιλιόμετρα. Ωστόσο, και αυτοί οι δείκτες βοηθάνε να συμπληρωθεί καλύτερα το παζλ των δεδομένων. Οι σκέτοι αριθμοί, πάντως, δεν είναι απολύτως ενδεικτικοί για τους ενεργειακούς δείκτες της κάθε ομάδας, αφού παίζουν ρόλο, πέρα από τα ποσοτικά στοιχεία (συνολικά τρεξίματα κλπ.), κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία (σπριντ, διάρκεια στην εκρηκτικότητα, όπως και η ιδιατερότητα κάθε αγώνα κλπ.).
Πάνω – κάτω στα ίδια η Μπάρτσα
Ενώ, λοιπόν, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η Μπαρτσελόνα μοιάζει λιγότερο εκρηκτική και ότι σα να ξεμένει από δυνάμεις εδώ και κάποιο διάστημα, ωστόσο το κοντέρ της ΟΥΕΦΑ δεν το επιβεβαιώνει αυτό, αν βάλουμε κάτω τα συγκριτικά στοιχεία.
Κατ’ αρχήν, η Μπαρτσελόνα αυτή τη σεζόν έχει μέσο όρο 109,8 χιλιόμετρα ανά αγώνα στα παιχνίδια που έχει δώσει ως τώρα στο τσάμπιονς λιγκ.
Την περασμένη περίοδο που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά είχε παρόμοιες «επιδόσεις». Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της ήταν 109,1 χλμ.
Την σεζόν 2010-11 που κατέκτησε το τσάμπιονς λιγκ; Ο μέσος όρος της ήταν λίγο αυξημένος, στα 110,5 χλμ. Ωστόσο η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη και αξιοσημείωτη.
Αν πάμε ακόμα πιο πίσω χρονικά, στην περίοδο 2009-10, θα δούμε ότι και πάλι κάπου εκεί κοντά κυμαίνονται τα χιλιόμετρα της Μπαρτσελόνα. Στα 108,7 με την ομάδα να φτάνει στους «4» της διοργάνωσης.
Παρόμοια είναι η εικόνα και το 2008-09, έστω κι αν η ΟΥΕΦΑ δεν δημοσίευε ακόμα τότε τα αναλυτικά στατιστικά απ’ όλα τα ματς, παρά μόνο για κάποια απ’ αυτά.
Όχι πάντα όλη την αλήθεια
Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι για να βγούνε ασφαλή συμπεράσματα. Όπως φορμάρισμα – ντεφορμάρισμα σε σχέση με το α’ μισό της περιόδου, σε τι κατάσταση και πόσο «ποιοτικά», εκρηκτικά και με διάρκεια τρεξίματα έχουν κάποιοι παίκτες – κλειδιά όσο προχωράει η σεζόν για να μπορούν να υποστηρίξουν το απαιτητικό σε ενέργεια παιχνίδι της ομάδας κλπ. Οι ξεροί αριθμοί, λοιπόν, δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Τα συνολικά τρεξίματα μπορεί να είναι τα ίδια, όμως τα ποιοτικά - και πιο σημαντικά - να μην είναι.
Η Μίλαν με Μπάρτσα…
Στο πρώτο παιχνίδι με τη νίκη της Μίλαν 2-0, η Μπαρτσελόνα έτρεξε περισσότερο. Οι φιλοξενούμενοι έκαναν 107 χλμ. και η Μίλαν 105.
Οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν και πέρυσι στην φάση των «8». Στο Μίλαν – Μπάρτσα 0-0, οι Ιταλοί βγάλανε 97,2 χλμ. και οι αντίπαλοί τους 100,9 χλμ., ενώ στον επαναληπτικό του Καμπ Νου (3-1 για την Μπάρτσα), οι γηπεδούχοι τρέξανε 108 χλμ. και οι παίκτες της Μίλαν 103 χλμ.
Και στα τρία ματς, δηλαδή, για πέρυσι και φέτος η Μπαρτσελόνα έγραψε περισσότερα χιλιόμετρα στο κοντέρ της από την Μίλαν.
Στους ομίλους
Να αναφέρουμε, επίσης, ότι στην φάση των ομίλων του φετινού τσάμπιονς λιγκ, η Μπαρτσελόνα ήταν στην θέση 22 (από τις 32 ομάδες που πήραν μέρος), όσον αφορά τους μέσους όρους στα τρεξίματα, ενώ η Μίλαν ήταν στην θέση 27. Με πρώτη την Ντόρτμουντ που είχε τον εκπληκτικό μ.ο. στα 122,8 χλμ.
Ανεβάζει στροφές η Μίλαν
Η Μίλαν, πάντως, δείχνει ανεβασμένη στα τρεξίματά της σε σχέση με τις περασμένες σεζόν. Φέτος ο μέσος όρος της στην Ευρώπη είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών, με 108,9 χλμ.
Την σεζόν 2011-12 στο τσάμπιονς λιγκ η Μίλαν είχε μ.ο. τα 103,5 χλμ. (σχεδόν 5,5 χλμ. διαφορά σε σχέση με φέτος δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αμελητέα), το 2010-11 τα 107 χλμ. και το 2009-10 τα 103,2 χλμ.
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε και μερικούς ενδεικτικούς πίνακες προηγούμενων ετών από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΟΥΕΦΑ, με μέσους όρους χιλιομέτρων, αλλά και σε ποια παιχνίδια τρέξανε περισσότερο ή λιγότερο οι δυο αποψινοί μονομάχοι…

πηγή: gazzetta.gr