Η ΑΕΚ πρέπει να υποβιβαστεί. Διότι σε αυτή τη χώρα, αυτό το πρωτάθλημα είναι αντιπροσωπευτικό. Με αυτή τη δικαιοσύνη που αναλαμβάνει να καθαρίσει τα χέρια των ενόχων. Γράφει ο Χρήστος Σταθόπουλος.
Τελευταία αγωνιστική η ΑΕΚ παίζει την πρώτη πράξη του δράματος, στον αγώνα με τον Ατρόμητο, και από βδομάδα στην Εφέσεων τη δεύτερη και μοιραία. Την κορύφωση δηλαδή του δράματος που προαναφέρθηκε. Τους λόγους τους ξέρουμε. Δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβανόμαστε, ούτε να κουράζουμε με τις ίδιες αναφορές, ούτε να ανακυκλώνουμε απόψεις και επιχειρήματα.
Θα προχωρήσουμε στην προσαρμογή στα γεγονότα και στη συνέχεια θα έρθει από μόνη της ως καλά δουλεμένη φάση στην προπόνηση, η διαπίστωση. Η προσαρμογή έχει να κάνει με τον υποβιβασμό που έχει ήδη δρομολογηθεί. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις την ξεροκεφαλιά και την εμμονή του Τριτσώνη να μπει στο ταξί, με αποτέλεσμα η ταρίφα για την ΑΕΚ να είναι διπλή; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις την κωλοτούμπα των ανθρώπων του Πανθρακικού ενώπιον του δικαστηρίου και την αλλαγή πλεύσης εν μία σχεδόν νυκτί, ώστε το κιτρινόμαυρο καράβι να βρει ξέρα και να βουλιάξει... λίγα μέτρα από τη στεριά της σωτηρίας;
Πάμε στη διαπίστωση, η οποία έχει πέσει σαν... ώριμο φρούτο. Αυτή, λοιπόν, (η διαπίστωση) είναι η εξής: Καλώς πέφτει η ΑΕΚ. Για να είμαστε σωστοί, καλά κάνουν και τη ρίχνουν. Διότι περί αυτού πρόκειται. Ok, η Ενωση είχε ομάδα κοντά σε εκείνες που παίζουν στο πρωτάθλημα Τύπου. Το είδαμε και στο επίμαχο ματς. Δεν κατάφερε να κερδίσει την ομάδα που λίγες μέρες αργότερα δέχτηκε έξι γκολ από την καλύτερη της χώρας. Ομως, άλλο αυτό κι άλλο παίρνω το νυστέρι και σου κόβω την καρωτίδα.
Είναι διαφορετικό πράγμα η κακή απόδοση στο γήπεδο από τον ετσιθελικό υποβιβασμό. Μοιάζει στη λογική του μνημονίου. Τα κέρδη δικά μας, η χασούρα δική σας. Πόσο, όμως, απέχει η σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα από την αθλητική; Καθόλου. Τελικά αυτό μας αξίζει. Αυτό το πρωτάθλημα, όπως κι αυτή η χώρα. Να υπάρχει ο ένας και μετά ο κανένας. Ας ανέβει ο Εδεσσαϊκός, η Πορταριά και άμα λάχει ομάδα από τα τοπικά της ΕΠΣΑΝΑ. Η Γλυφάδα, για παράδειγμα, θα ήταν μια καλή λύση. Πλούσιος και πασίγνωστος επιχειρηματίας την έχει, το χρήμα ρέει, οπότε ομάδα θα φτιάξει.
Οπως και να το κάνουμε θα είναι πρωτόγνωρη η αίσθηση χωρίς ένα ντέρμπι ΠΑΟ-ΑΕΚ ή Ολυμπιακός-ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Πολύ... θελκτικό θα έλεγα. Τόσο ποιοτικά, όσο και εμπορικά. Θα είναι άλλου επιπέδου η αίγλη με το Ολυμπιακός-Αναγέννηση ή το Παναθηναϊκός-Φιλιατρά (τυχαία βεβαίως τα ονόματα των σωματείων).
Ας τη ρίξουν. Κάποιοι θα ωφεληθούν από τον υποβιβασμό, εκτός φυσικά από την ομάδα που θα γλιτώσει στη θέση του άτυχου δικεφάλου. Αυτοί οι κάποιοι είναι όλοι εκείνοι που έφεραν ως εδώ τον «αετό», σε αυτό το τέρμα του δρόμου με σπασμένα και τα δύο φτερά. Ολοι αυτοί που παρακολουθούσαν από... ωκεανούς μακριά και έβλεπαν το τσουνάμι από την τηλεόραση, από απόσταση ασφαλείας.
Ολοι αυτοί που κακοδιαχειρίστηκαν και που ξέχασαν το ΦΠΑ στο δημόσιο και τις όποιες υποχρεώσεις σαν τον κλασικό Ελληνάρα που ενδιαφέρεται για το κινητό και το αυτοκίνητο. Ας τους καθαρίσουν τα χέρια οι φωστήρες της αθλητικής δικαιοσύνης από το έγκλημα τόσων ετών που μόνο με οργανωμένο μπορεί να συγκριθεί κι ας βρεθεί η πραγματική αιτία του κακού: ο Λίνεν, ο Αρκούδας, ο Μπουγαϊδης, ο Κατίδης...
Για να προλάβω μερικούς: Και τι έγινε που μερικοί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα; Και οι τροϊκανοί με το ΔΝΤ παραδέχονται δειλά-δειλά ότι έγινε... λάθος στους υπολογισμούς. Το λογαριασμό άλλοι εξακολουθούν να τον πληρώνουν. Είναι ηθικό αυτό;