Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Φάκελος «Σπανούλης»

Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει φως πίσω από τους λόγους που ο Βασίλης Σπανούλης είναι μακριά από τον καλό του εαυτό στα play offs της Ευρωλίγκας.

Φάκελος «Σπανούλης»
Τι τρέχει με τον Βασίλη Σπανούλη; Με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο του δεύτερου αγώνα, η απόδοσή του στην προημιτελική σειρά απέναντι στην Αναντολού Εφές απέχει από τα πολύ υψηλά στάνταρ του. Από αριθμούς όπως 15,4 πόντους (46,2% στα δίποντα, 31,9% στα τρίποντα) στο Top 16, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει πέσει σε 8,3 πόντους (31,6% στα δίποντα, 5,6% στα τρίποντα).

Γιατί ο αρχηγός του Ολυμπιακού απέχει από τον γνωστό καλό του εαυτό στα play offs; Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες πίσω από αυτό; Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει «φως».

Η απόφαση του Μπαρτζώκα

Πολύς λόγος έγινε για την απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα να αφήσει (κατά κάποιους να… ξεχάσει) τον Σπανούλη στον πάγκο στα τελευταία έξι λεπτά του τέταρτου αγώνα με την Αναντολού Εφές και αποδίδουν και εκεί την κατάρρευση της ομάδας που από το +7 ενάμιση λεπτά πριν το τέλος βρέθηκε τελικά ηττημένη. Οι συνήγοροι του αρχηγού θα πουν πως δεν νοείται ομάδα να μην τελειώνει ένα ματς που βρίσκεται στο νήμα έχοντας στο παρκέ τον ηγέτη της, σε όσο άσχημη βραδιά κι αν ήταν (5π. με 0/3 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ασίστ και 3 λάθη). Οι συνήγοροι του Μπαρτζώκα θα πουν ότι όταν έφυγε ο Σπανούλης από το παρκέ ο Ολυμπιακός βρέθηκε από το -2 (62-60) στο +8 (62-70) με το δίδυμο Λο-Σλούκα στα γκαρντ.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση και όλα (και όλοι) κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν ο Ολυμπιακός είχε χθες κερδίσει, όλοι θα μιλούσαν για προπονητική «μαγκιά» του Μπαρτζώκα που τόλμησε να τελειώσει το ματς με το σχήμα που γύρισε το παιχνίδι και χωρίς το μεγάλο όνομα της ομάδας.

Η σχέση προπονητή-παίκτη

Μπαρτζώκας και Σπανούλης δεν είναι… τσακωμένοι. Μπορεί ο ηγέτης του Ολυμπιακού να έχει «συλληφθεί» να δυσανασχετεί όταν κάποιες φορές μένει στον πάγκο, αλλά σε ποιον παίκτη αρέσει αυτό; Πόσω μάλλον σε ένα ματς-πρόκρισης για το Final 4… Ούτε ο προπονητής έχει απωθημένα με εκείνον, ούτε ασφαλώς ο αρχηγός κάνει κουμάντο στην ομάδα, όπως τον κατηγόρησε ο Τζόι Ντόρσεϊ. Η σχέση Μπαρτζώκα-Σπανούλη είναι φυσιολογική και είναι λογικό αρκετές επιλογές να μην αποτελούν εντολή του πρώτου προς τον δεύτερο αλλά να γίνονται κατόπιν συζήτησης ανάμεσά τους. Το ίδιο συμβαίνει, άλλωστε, με όλους τους μεγάλους παίκτες. Και ο Διαμαντίδης συζητά με τον Πεδουλάκη και ο Λεμπρόν με τον Σπόελστρα… Όλα είναι θεμιτά από τη στιγμή που ο προπονητής σέβεται τον σταρ του και εκείνος δεν μπαίνει στα χωράφια του κόουτς παρεμβαίνοντας στο έργο του.

Φυσιολογική η κόπωση

Είναι εμφανές πως από τον Βασίλη Σπανούλη λείπει η φρεσκάδα. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό; Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι τρίτος σε χρόνο συμμετοχής στην Ευρωλίγκα έχοντας παίξει φέτος σε 28 ματς και για 830 λεπτά συνολικά (29:39 κατά μέσο όρο). Και πέρα από όσα καταγράφουν οι αριθμοί, πρέπει να σημειωθεί πως από τα χέρια του 30χρονου-πλέον-άσου περνά σχεδόν όλο το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, κρατά την μπάλα πολλή ώρα στα χέρια του κι έχει να αντιμετωπίσει άμυνες προσαρμοσμένες πάνω του, κάτι που κάνει κάθε δευτερόλεπτο που περνά πάνω στο παρκέ ιδιαίτερα απαιτητικό από πλευράς ενέργειας.

Του λείπει ο Μάντζαρης

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης λείπει σε όλο τον Ολυμπιακό μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Περισσότερο από όλους, όμως, λείπει στον Βασίλη Σπανούλη. Οι δυο τους αποτελούσαν μόνιμο δίδυμο στις πεντάδες από την περασμένη περίοδο και ο ένας συμπλήρωνε κι ολοκλήρωνε τον άλλο. Η πληθωρική επιθετική παρουσία του «Kill Bill», τόσο οργανωτικά όσο κι εκτελεστικά, υπερκάλυπτε τη συνήθεια του Μάντζαρη να μην παίρνει προσπάθειες. Και η εξαιρετική αμυντική ικανότητα του τελευταίου έκανε το ίδιο για τις αδυναμίες του αρχηγού στα «μετόπισθεν» προσφέροντάς του ανάσες που τις χρησιμοποιούσε στην επίθεση. Απόντος του Μάντζαρη κι από τη στιγμή που ο Πέρκινς δεν έχει βοηθήσει κι ο Κατσίβελης χρειάζεται χρόνο, ο χρόνος και οι ευθύνες μοιράζονται κυρίως σε τρεις γκαρντ, Σπανούλη, Λο και Σλούκα, και η επιβάρυνση είναι εμφανής.

Το συμβόλαιο

Οι… συνομωσιολόγοι άλλο που δεν ήθελαν να αποδώσουν τις τελευταίες κακές εμφανίσεις του Βασίλη Σπανούλη στο θέμα του συμβολαίου του, που λήγει το καλοκαίρι. Αυτό ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Δεν έχει γίνει καμία κουβέντα μαζί του και ο ίδιος δεν θέλει να γίνει προτού τελειώσει η σεζόν. Ο μάνατζέρ του (κι εσχάτως και του Κάιλ Χάινς, το συμβόλαιο του οποίου επίσης λήγει το καλοκαίρι) Μίσκο Ραζνάτοβιτς, μπορεί να έχει κάνει κάποιες συζητήσεις-παρότι ο ίδιος το διαψεύδει-με ενδιαφερόμενους, αλλά ο Σπανούλης δεν πρόκειται να κάνει καμία επαφή και θέλει να μείνει προσηλωμένος στις υποχρεώσεις του.


Όπως και να’ χει, όποια κι αν είναι η αιτία πίσω από την «κοιλιά» του Βασίλη Σπανούλη, όλοι στον Ολυμπιακό εύχονται να πρόκειται για μία κακή παρένθεση και σύντομα ο Λαρισαίος γκαρντ να ξαναγίνει ο ηγέτης που έχει ανάγκη η ομάδα του για να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: