Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Βονόρτας: «Χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα»

Ηρεμία και σταθερότητα χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να μπορέσει να ανακάμψει αγωνιστικά από την νέα σεζόν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Βονόρτας στο match programme του αγώνα με τη Βέροια.

Βονόρτας: «Χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα»
Ηρεμία και σταθερότητα χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να μπορέσει να ανακάμψει αγωνιστικά από την νέα σεζόν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Βονόρτας στο match programme του αγώνα με τη Βέροια.

«Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε ένα σταθερό περιβάλλον προκειμένου να προσηλωθούν στη δουλειά τους», επεσήμανε ο προπονητής των πράσινων.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε στο match programme του αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Βέροια:

-Βάσει επιδόσεων η φετινή ομάδα έχει αποτύχει αγωνιστικά, από πλευράς βαθμολογικής συγκομιδής και στόχων. Αυτό σημαίνει ότι είναι για «πέταμα» ή μπορούμε να κρατήσουμε κάτι;
«Όχι, δεν είναι για πέταμα κι αυτό το απέδειξε στα μεγάλα παιχνίδια όπου φάνηκαν οι δυνατότητες και των ποδοσφαιριστών μεμονωμένα και της ομάδας συνολικά. Βέβαια, η εικόνα δεν ήταν αντίστοιχη στα υπόλοιπα παιχνίδια. Η ομάδα αντιμετώπισε πολλά θέματα μικρά και μεγάλα και φάνηκε από την αρχή της σεζόν ότι της έλειπε η σταθερότητα κάτι που σημαίνει ότι τα προβλήματα υπήρχαν από την προετοιμασία ακόμα. Έχουμε όλοι μας ευθύνη γι' αυτή την εικόνα».

-Αν σας ρωτούσαν τι χρειάζεται η ομάδα για να μπορέσει να ανακάμψει ξεκινώντας την προσπάθειά της από την αρχή, ποιο θα ήταν ιεραρχικά το πρώτο στοιχείο που θα επιλέγατε;
«Η ηρεμία. Η ηρεμία και η σταθερότητα. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε ένα σταθερό περιβάλλον προκειμένου να προσηλωθούν στη δουλειά τους. Πολλά άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν, αλλά όλα έπονται. Το πρώτο και βασικό είναι η ηρεμία. Έτσι μόνο οι ποδοσφαιριστές θα αφομοιώνουν τις κατευθύνσεις που θα τους δίνονται και έτσι μόνο θα έχουν την αντοχή στα δύσκολα που πάντα υπάρχουν στον αθλητισμό ώστε να επανέλθουν»

-Όλοι λένε ότι ο Παναθηναϊκός θα βασίσει το μέλλον του στην Ακαδημία. Όντας μέλος του προπονητικού επιτελείου των υποδομών του Παναθηναϊκού συμμερίζεστε την άποψη ότι η Ακαδημία μπορεί να υποστηρίξει την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού;
«Ναι, η Ακαδημία μπορεί να υποστηρίξει την πρώτη ομάδα αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αύριο. Χρειάζεται χρόνος, δουλειά και σταδιακή ένταξη. Αυτή τη στιγμή λόγου χάρη υπάρχουν 5 παιδιά από τις υποδομές που είναι στην πρώτη ομάδα. Τρεις από αυτούς έχουν και αρκετές συμμετοχές. Αυτό είναι ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, χρειάστηκε όμως δουλειά δυο χρόνων για να φτάσουμε εδώ. Έτσι θα πρέπει να γίνει και με τους επόμενους. Χρειάζεται προσοχή κι εμπιστοσύνη. Υπάρχει όμως το υλικό που μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να δώσει πολλούς ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα, έτι ώστε να προκύψει το κατάλληλο μίγμα παλιών και νεότερων ποδοσφαιριστών με την απαιτούμενη ομοιογένεια. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός κι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τις ομάδες ούτως ή άλλως και η UEFA».

-Με βάση την εμπειρία σας τόσο σαν ποδοσφαιριστής όσο και σαν προπονητής, θεωρείτε ότι η επιστροφή της ομάδας στη φυσική της έδρα, στη «Λεωφόρο» θα τη βοηθήσει;
«Θεωρώ πως ναι γιατί η συναισθηματική παράμετρος στο ποδόσφαιρο είναι σημαντική. Η επιστροφή στη Λεωφόρο θα φέρει το φίλαθλο πιο κοντά στην ομάδα. Το γήπεδο είναι πιο ποδοσφαιρικό και γίνεται πολύ εύκολα έδρα κάτι που θα βοηθήσει πολύ την ομάδα. Θα αισθανόμαστε πιο καλά στο σπίτι μας και η δυναμική θα είναι διαφορετική τόσο για μας όσο και για τον αντίπαλο γιατί η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του ΟΑΚΑ σαν έδρα ήταν απογοητευτική».

-Με δεδομένο ότι η κατάσταση στην ουρά της βαθμολογίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι δεδομένο ότι το κίνητρο της Βέροιας σήμερα θα είναι πολύ αυξημένο. Αυτό είναι κάτι που λαμβάνει υπόψη της η ομάδα εν όψει του αγώνα;
«Βέβαια και είναι κάτι που συζητήσαμε και με τους παίκτες ήδη. Ανεξαρτήτως αντιπάλου, ο Παναθηναϊκός παίζει πάντα για να κερδίζει. Η εμπειρία λέει ότι μια ομάδα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού όπως η Βέροια έχει υψηλότερο κίνητρο από ό,τι αν έπαιζε σε τελικό Κυπέλλου. Δεν πρέπει λοιπόν κατά κανέναν τρόπο να την υποτιμήσουμε, καθώς πέρα από το κίνητρο είναι και μια καλή ομάδα. Εμείς από τη μεριά μας θα πρέπει να προσέξουμε έχοντας πάντα υπόψη την ιστορία του Παναθηναϊκού που μας επιβάλλει να παίξουμε για τη νίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: