Η οικονομική κρίση δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει ανέγγιχτο το ισπανικό ποδόσφαιρο. Με εξαίρεση τις δύο μεγάλες και με την Ατλέτικο να βρίσκεται σε μία... ισορροπία, όλες οι άλλες ομάδες της Πριμέρα αποδυναμώθηκαν. Δηλαδή η Λα Λίγκα έχασε σε ισχύ, καθώς οι σύλλογοι της υποχρεώθηκαν να πουλήσουν. Ακόμα και οι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα πούλησαν ακριβά φέτος, ώστε να μπορέσουν να κάνουν με τη σειρά τους μεταγραφές, με τη Μπάρτσα μάλιστα όπως φάνηκε, να μην έχει χρήμα διαθέσιμο για τον υπερπολύτιμο κεντρικό αμυντικό που ούτε τώρα απέκτησε.
Η Ρεάλ π.χ. έφτασε στο σημείο να δώσει κοτζάμ Οζίλ, ώστε να τα φέρει στο περίπου ίσα βάρκα ίσα πανιά και να μετριάσει τη χασούρα της μονάχα στα 58,9 εκατ. Συνολικά μάλιστα έκανε ρεκόρ πωλήσεων με έσοδα 100,8 εκατ. Οι Καταλανοί πάλι είχαν μικρότερη συμβολή στο πάρε δώσε, μιας και το μπάτζετ ήταν εξαιρετικά μειωμένο και η οικονομική χασούρα μετριάστηκε στα 34,2 εκατ.
Το περισσότερο χρήμα το εισέπραξε η Σεβίλλη (49,7 εκατ.) και ακολούθησαν Ατλέτικο (36,7), Σοσιεδάδ (31,7), Μάλαγα (29,2), Βαλένθια (24), ενώ από τις μικρότερες ομάδες οι μοναδικές που πλήρωσαν κάτι περισσότερο απ' όσα πήραν ήταν οι Βαγιαδολίδ (220.000), Γρανάδα (2,4 εκατ.), Ελτσε (44.000). Μπιλμπάο με 13,5 και Βιγιαρεάλ με 8,8 εκατ. ήταν αυτές που ξόδεψαν ένα σεβαστό ποσό για να ενισχυθούν.
Σε κάποιο άρθρο στο εγγύς μέλλον θα επιχειρήσουμε μία ανάλυση για το πως εμφανίζονται οι ομάδες τις Πριμέρα μετά και την ολοκλήρωση των μεταγραφών. Σε πρώτη ανάγνωση όμως και όσων αφορά τη συνολική εικόνα του πρωταθλήματος, αυτό φαίνεται αποδυναμωμένο από τη φυγή μεγάλων ονομάτων και κυρίως επιθετικών που έκαναν τη διαφορά στους συλλόγους τους (Φαλκάο, Νεγρέδο, Σολδάδο). Η Ισπανία όμως φέτος εξήγαγε και σε ποιο χαμηλό επίπεδο. Παίκτες από τη Μπέτις, τη Σεβίλλη, την Εσπανιόλ, τη Θέλτα μετανάστευσαν κυρίως στην Αγγλία και άφησαν τη Λίγκα πιο φτωχή, με το χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων να έχει πλέον γιγαντωθεί για τα καλά.
Υπάρχει όμως
και κάτι αισιόδοξο μέσα απ' όλα αυτά. Οι πωλήσεις αφήνουν χώρο στους
γηγενείς. Πλέον το ισπανικό ποδόσφαιρο εξαπλώνεται -όσο κανένα άλλο στην
Ευρώπη- έξω από τα σύνορα του και παράγει συνεχώς ταλέντα. Εχει δηλαδή
τη δυνατότητα της διαρκούς ανοικοδόμησης και το μόνο που αναμένουμε
ανυπόμονα όσοι το γουστάρουμε πραγματικά, είναι το να διαπιστώσουμε ποια
θα είναι τα αστεράκια που θα ξεπεταχτούν στη σεζόν και θα γίνουν οι
νέοι Ισκο, Ιγιαραμέντι, Τιάγκο κτλ.
Πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου