Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Είδες τι έπαθαν οι γείτονες…!!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο www.sport-fm.gr από το Κόπερ για την… ψυλλιασμένη Εθνική που πήρε μάθημα από το πάθημα των Τούρκων στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ.

Είδες τι έπαθαν οι γείτονες…
Το έχουμε ξαναπεί… Ο κουτός επαναλαμβάνει τα λάθη του. Ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη του. Και ο πιο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ. Πιθανότατα η Εθνική δεν είχε ανάγκη να δει το μεσημεριανό κάζο της Τουρκίας απέναντι στη Φινλανδία για να θορυβηθεί και αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και να νικήσει εύκολα τη Σουηδία. Όμως ένα προειδοποιητικό «καμπανάκι» είναι πάντα χρήσιμο. Το παραδέχτηκαν τόσο ο Αντρέα Τρινκιέρι, όσο και οι διεθνείς μετά το δικό τους παιχνίδι.

Το «είδες τι έπαθαν οι γείτονες» δεν αφορούσε συνοικιακό κουτσομπολιό, αλλά μία επιπρόσθετη αφύπνιση για την Εθνική, που γνώριζε και γνωρίζει καλά ότι κανείς δεν θα της χαρίσει τίποτα αν δεν το κερδίσει με το σπαθί της στο παρκέ.

Οι πανικόβλητοι και οι ψύχραιμοι

Κι όμως, το ματς με τη Σουηδία δεν ήθελε και πολύ να πάρει μορφή… Φινλανδίας (έστω και αν η τελευταία είναι καταφανώς ανώτερη, πιο έμπειρη και «γεμάτη» ομάδα από την πρώτη). Η διαφορά είναι πως όταν οι… ψαράδες του Ντέτμαν προηγήθηκαν νωρίς, οι Τούρκοι αρχικά πανικοβλήθηκαν και στη συνέχεια οι αστέρες τους πήγαν να γυρίσουν με ηρωικά γιουρούσια το παιχνίδι. Αντίστοιχο ήταν το ξεκίνημα του αγώνα και στο απογευματινό ματς. Ο Τέιλορ θύμιζε τον… εργοδότη του στους Μπόμπκατς (Μάικλ Τζόρνταν) και για την Εθνική-όπως εύστοχα είπε ο Τρινκιέρι-έμοιαζε η μπάλα μεγάλη, το καλάθι μικρό και το παρκέ γλιστερό. Όμως η ελληνική ομάδα πέρασε γρήγορα την τρικυμία και δίχως βιασύνη, αλλά με μεθοδικότητα έφερε γρήγορα το ματς στα μέτρα της. Και το κυριότερο; Με όπλο την στα χαρτιά μεγαλύτερη αδυναμία της, την άμυνα.

Η είσοδος δεύτερου γκαρντ (Ζήση αντί Μπράμου) και των Καϊμακόγλου και Μπουρούση άλλαξαν άρδην το ρυθμό του αγώνα. Ο Περπέρογλου έκανε ένα «μεστό» ματς ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ ακόμη κι ο εμφανώς αγχωμένος στην αρχή Μαυροκεφαλίδης βρήκε τα πατήματά του και πρόσφερε τον οβολό του. Όπως και όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν. Από τις παλιοσειρές, μέχρι τον Καββαδά.

Δεν έγινε και τίποτα

Ασφαλώς όποιος θριαμβολογεί για τη νίκη της Εθνικής απέναντι στη Σουηδία υποτιμά την ίδια την ελληνική ομάδα. Ο βαθμός επιτυχίας της στη διοργάνωση δεν θα κριθεί με τον πήχη τόσο χαμηλά, αλλά ένα «ζέσταμα» πριν αρχίσουν τα μεγαλύτερα ύψη είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Κι ασφαλώς ούτε η νίκη της Φινλανδίας επί της Τουρκίας είναι κάτι θετικό για τους ανταγωνιστές της. Ίσα-ίσα που θα τους συσπειρώσει, ενώ μην ξεχνάμε πως με τέσσερις νίκες στα εναπομείναντα ματς του ομίλου οι γείτονες δεν χάνουν την πρώτη θέση στον όμιλο. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: