Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Transfer... teens!!

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης παρουσιάζει το top 10 μεταγραφών... teenagers.

Μεταγραφές τέλος, λοιπόν (σχεδόν, καθώς μόνο οι Τούρκοι συνεχίζουν). Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν - παραδόξως λόγω κρίσης - είναι πάρα πολλά και μέρος τους χρησιμοποιήθηκε με προοπτική το... μέλλον. Όλες οι ομάδες έχουν καταλάβει, πλέον, τη σημασία του να επενδύεις στις ακαδημίες, αλλά και του να αποκτάς νέους σε ηλικία παίκτες, ελέγχοντας την εξέλιξή τους. Κερδίζεις τόσο σε χρηματικό επίπεδο, γλιτώνοντας ενδεχομένως μελλοντικά να πληρώσεις πολύ πιο ακριβά για τον ίδιο παίκτη ή σε άλλες περιπτώσεις τον πουλάς ακόμη πιο ακριβά, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Πλέον, δεν είναι δύσκολο να βρεις έναν 19χρονο, που να είναι πιο ποιοτικός από 30άρηδες που βρίσκονται ήδη στο ρόστερ, ενώ και οι οπαδοί πολλές φορές ενθουσιάζονται περισσότερο με μεταγραφές εφήβων.
Και φέτος, λοιπόν, ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά για την απόκτηση παικτών ηλικίας 19 και κάτω. Παικτών, που τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν τα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο απολογισμός φέρνει αρκετούς teenagers να κάνουν το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους. Στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία, Ολλανδία, Βέλγιο) είχαμε πολλές μεταγραφές teenager top επιπέδου που ξεχωρίζουν. Σε αυτές δεν μετράω τους Κώστα Σταφυλλίδη (αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και επιστρέφει στην Λεβερκούζεν μετά τον δανεισμό του στον ΠΑΟΚ), Ζεράρ Ντεουλοφέου, Γουάλας, Τζόρτζεβιτς (ανήκει στην Ζενίτ) και Ρέκικ, καθώς Έβερτον, Ίντερ, Τβέντε και Αϊντχόφεν αντίστοιχα δεν διατηρούν οψιόν αγοράς τους. Πάμε στην... αντίστροφη μέτρηση.
10. Τιν Τζεβντάι (Ρόμα)
Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός είναι μία ακόμη πολύ σημαντική επένδυση για τους Ρωμαίους. Στην... τρυφερή ηλικία των μόλις 17 ετών αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόκληση και άφησε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ για να μετακομίσει στην Ιταλία. Το κόστος της μεταγραφής άγγιξε τα 5 εκατ. ευρώ, με τον Τζεβντάι να εξαργυρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις 13 εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν. Το δείγμα ήταν αρκετό για να μπει στη λίστα πολλών κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, η Ρόμα αναδείχθηκε νικήτρια στη μάχη για την υπογραφή του και ελπίζει να αναδειχθεί σε... νέο Μαρκίνιος. Φυσικά, είναι διεθνής με τις μικρές ομάδες της Κροατίας και δεν αναμένεται να αργήσει και η κλήση του στην ανδρών.
9. Αντονί Μαρσιάλ (Μονακό)
Ήταν από τα πιο hot ονόματα στη γαλλική αγορά σε ηλικία μόλις 17 ετών. Η Γιουβέντους τον παρακολουθούσε για αρκετό καιρό, όμως η Μονακό με συνοπτικές διαδικασίες και πολύ γρήγορα κατάφερε να τον αποκτήσει. Η Λιόν έπεσε θύμα της ανάγκης να γεμίζει τα ταμεία και πριν καταφέρει να πουλήσει είτε τον Λισάντρο είτε τον Γκομίς, έφτασε η άκρως δελεαστική πρόταση των Μονεγάσκων, που πλήρωσαν περίπου 5 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους. Ο Μαρσιάλ ήταν γνωστός από τις μικρές ομάδες της Γαλλίας, όμως πρόλαβε να κάνει το ντεμπούτο με τους «λιονέ» την περασμένη σεζόν (3 στο πρωτάθλημα και 1 στο Λιγκ Καπ). Το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Μονακό είναι 3ετές, σύμφωνα με το Sky Italia την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου η Γιουβέντους το... μετάνιωσε και πλησίασε τους Μονεγάσκους, όμως ο πιτσιρικάς έμεινε στο Μόντε Κάρλο και περιμένει τις ευκαιρίες του από τον Κλαούντιο Ρανιέρι. Το μεγαλύτερο ταλέντο στην ηλικία του στην Γαλλία, ο Μαρσιάλ είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα στο μέλλον.
8. Αντρέα Πετάνια (Σαμπντόρια)
Ναι μεν δανεικός, όμως από την στιγμή που οι Γενοβέζοι διατηρούν οψιόν αγοράς του 50% των δικαιωμάτων του για 3 εκατ. ευρώ για το επόμενο καλοκαίρι μπαίνει στη λίστα. Την προηγούμενη σεζόν πέτυχε 13 γκολ σε 23 παιχνίδια με την Πριμαβέρα της Μίλαν και κέρδισε με το σπαθί του την παρουσία του στην φετινή προετοιμασία. Ο Πετάνια, μάλιστα, πρόλαβε να κάνει και το ντεμπούτο του με τους Ροσονέρι στην ήττα 2-1 στην Βερόνα για την 1η αγωνιστική. Τελικά, η απόκτηση του Μάτρι, τον ώθησε στην έξοδο, με την Σαμπντόρια να τον εμπιστεύεται και να τον αποκτά την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Σε ηλικία 18 ετών δείχνει και με το παραπάνω έτοιμος για την Σέριε Α.
7. Νίκο Λόπες (Ουντινέζε)
Η Ρόμα τον είχε αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2012 από τη Νασιονάλ. Το ντεμπούτο του και το πρώτο του γκολ στη Σέριε Α ήρθε την 1η αγωνιστική της περασμένης σεζόν, όταν μπήκε στο 85' στη θέση του Τότι και στο 90+1' έδωσε τη νίκη 2-1 στους Ρωμαίους επί της Κατάνια! Η εξέλιξη της σεζόν, όμως, δεν ήταν όπως θα την ήθελε ο νεαρός Ουρουγουανός, καθώς πήρε ελάχιστες ευκαιρίες. Κάποια στιγμή άρχισε και την γκρίνια, τελικά έμεινε και μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου του χειμώνα, για να φύγει τελικά το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε. Ο Λόπες ήταν μέρος της συμφωνία της Ουντινέζε με την Ρόμα για την μεταγραφή του Μπενάτια, παίρνοντας τον δρόμο για το «Φρίουλι». Ο 19χρονος επιθετικός, που έδειξε την ποιότητά του και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20, κοστολογήθηκε στα 5 εκατ. ευρώ, με τους «τζεμπρέτε» να αποκτούν το 50% των δικαιωμάτων του. Ο συναγωνισμός μεγάλος, με τους Ντι Νατάλε, Μαϊκοζουέλ και Μουριέλ στο ρόστερ, όμως σίγουρα θα πάρει τις ευκαιρίες του.
6. Εμρέ Τσαν (Λεβερκούζεν)
Ο συνωστισμός στη μεσαία γραμμή της Μπάγερν, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τον 19χρονο. Ο Τσαν είχε βγάλει μάτια με τις μικρές ομάδες της Γερμανίας, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 το 2011 στο Μεξικό ήταν αρχηγός όνομα και πράμα στην πορεία μέχρι την 3η θέση, όμως η αλήθεια είναι ότι στους Βαυαρούς δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που του αναλογούσαν. «Άργησε» να κάνει το ντεμπούτο του τη σεζόν 2012-13, έπαιξε μέχρι και εξτρέμ για να χωρέσει στην ενδεκάδα και το φετινό καλοκαίρι ήταν εξ' αρχής δεδομένο ότι θα ήταν κομβικό. Οι φήμες αρχικά τον ήθελαν να παραχωρείται δανεικός, όμως τελικά άφησε το Μόναχο οριστικά για το Λεβερκούζεν. Η Μπάγερ, που κάνει εξαιρετική δουλειά στο... παιδομάζωμα, τον απέκτησε για περίπου 5 εκατ. ευρώ, ο Τσαν υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο και εμείς απλά περιμένουμε να τον δούμε επιτέλους να εξελίσσεται και να τον απολαύσουμε.
5. Βιτίνιο (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
Οι φήμες ήθελαν σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να τον έχουν στη λίστα τους. Τελικά, όμως ο 19χρονος Βραζιλιάνος κατέληξε στην Μόσχα και στην ΤΣΣΚΑ, που στο πρόσωπό του βλέπει τον ιδανικό αντικαταστάτη του Βάνγκερ Λοβ, που έφυγε ξανά, αυτή τη φορά με προορισμό την Κίνα. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο τεχνικός Ρώσων, Σλούτσκι. Ο Βιτίνιο κόστισε στους Μοσχοβίτες περίπου 10 εκατ. ευρώ, το άλμα στην Ευρώπη θα τον βρει σε μία «στρωμένη» ομάδα και αν καταφέρει να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες της Ρωσίας, τότε είναι βέβαιο ότι και τώρα θα τον θαυμάσουμε και σε 1-2 χρόνια θα τον δούμε σε μία από τις μεγάλες ομάδες, με την ΤΣΣΚΑ να τον... μοσχοπουλάει. Στην Βραζιλία με το πρωτάθλημα σε εξέλιξη είχε 4 γκολ σε 16 παιχνίδια.
4. Λέον Γκορέτσκα (Σάλκε)
Η μεταγραφή του εξελίχθηκε σε ένα από τα – λιγότερο γνωστά – μίνι σίριαλ του καλοκαιριού. Τελικά, μετά από πιέσεις του ίδιου, αρκετά επεισόδια με εξώδικα και εκατέρωθεν δηλώσεις και πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων, η χρυσή τομή με την Μπόχουμ βρέθηκε. Ήταν λογικά ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου να μη θέλει να μείνει σε μία ομάδα που παλεύει για την σωτηρία της στην 2η κατηγορία. Έτσι, η Σάλκε κατάφερε με περίπου 3,2 εκατ. ευρώ έκανε ένα από τα μεγαλύτερα deals στην Γερμανία. Σε ηλικία 18 ετών ο Γκορέτσκα έχει την ευκαιρία να πάρει παραστάσεις από την Μπουντεσλίγκα και από το Champions League και σε μία ομάδα που δεν φοβάται να στηριχθεί σε πιτσιρικάδες να αποδείξει ότι το μέλλον του ανήκει.
3. Λάζαρ Μάρκοβιτς (Μπενφίκα)
Το μεγαλύτερο ταλέντο του σερβικού ποδοσφαίρου ανάγκασε την Μπενφίκα να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 10 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Παρτίζαν. Γεννημένος το 1994 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2011 και ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν σε ηλικία 17 ετών με 26 συμμετοχές και 6 γκολ. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, Τσέλσι και Ίντερ τον παρακολουθούσαν πολύ στενά, όμως τελικά οι «Αετοί» αποφάσισαν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα, δίνοντας τα χρήματα που ζητούσαν οι Σέρβοι. Η φετινή σεζόν στην Πορτογαλία ξεκίνησε με 2 γκολ σε 2 συμμετοχές και την συνέχεια την καταλαβαίνετε...
2. Μπρούμα (Γαλατάσαραϊ)
Από τις μεγάλες εκπλήξεις της μεταγραφικής περιόδου. Με το ξεκίνημα του 2013 βρήκε τον δρόμο του για την 11άδα της Σπόρτινγκ, τελείωσε τη σεζόν με 1 γκολ και 4 ασίστ σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος και η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 στην Τουρκία έβγαλε μάτια και ανάγκασε την Τσέλσι να προσπαθήσει να τον αποκτήσει. Έχοντας ακόμη έναν χρόνο στο συμβόλαιό του, ξεκίνησε δικαστική διαμάχη με την πορτογαλική ομάδα, προκειμένου να μείνει ελεύθερος και να υπογράψει στους μπλε, όμως δεν τα κατάφερε. Φυσικά, περίπτωση να επιστρέψει μετά από εκείνα τα γεγονότα δεν υπήρχε, όμως ως γνωστόν οι Πορτογάλοι είναι σκληροί διαπραγματευτές. Έτσι, στο τέλος πήραν αυτό που ήθελαν, με τον 18χρονο εξτρέμ να υπογράφει στην Γαλατάσαραϊ. Οι Τούρκοι αποφάσισαν να βγάλουν από τα ταμεία τους αρχικά 10 εκατ. ευρώ (άλλα 3 προβλέπονται ως μπόνους), για να αποκτήσουν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο. Ευχή όλων είναι ο Μπρούμα να μην «χαθεί» στην Τουρκία...
1. Μαρκίνιος (Παρί)
Οι Παριζιάνοι μπορεί να άργησαν – σχετικά – να ξεκινήσουν τις μεταγραφές, όμως από την στιγμή που... πήραν μπρος, έκαναν τη μία πανάκριβη μεταγραφή μετά την άλλη. Η τελευταία συνδρομή του Λεονάρντο στην Παρί ήταν η απόκτηση του Μαρκίνιος από την Ρόμα. Οι Ρωμαίοι απλά δεν μπορούσαν να αρνηθούν την πρόταση ύψους 32 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη που πριν λίγους μήνες είχαν αποκτήσει για περίπου 4,5 και ο Μαρκίνιος έγινε κάτοικος Παρισιού. Από τη μία πρόκειται ίσως για τον καλύτερο κεντρικό αμυντικό στον κόσμο στην ηλικία του, όμως από την άλλη και τα χρήματα ήταν πολλά και αυτή η μεταγραφή οδήγησε τον Σακό στην έξοδο. Έτσι, αναλόγως με την οπτική γωνία του καθενός, τα δεδομένα ίσως να είναι διαφορετικά. Ο 19χρονος γίνεται ο 3ος Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός της Παρί δίπλα στους Τιάγκο Σίλβα και Άλεξ για μία από τις ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού.
Φυσικά, και άλλες μεταγραφές ξεχώρισαν. Νέιθαν Ρέντμοντ (από Μπέρμιγχαμ στη Νόριτς), Χάρης Μαυρίας (από Παναθηναϊκό στην Σάντερλαντ), Κριστιάν Κουέβας (από Ο' Χίγκινς στην Τσέλσι και δανεικός στην Φίτεσε), Άντε Ρέμπιτς (από Σπλιτ στην Φιορεντίνα), Μάρκο Μπάκιτς (από Τορίνο στην Φιορεντίνα), Τζέρσον Βεργάρα (από Ντεπόρτες Κίντιο στην Μίλαν), Γιόσιπ Ραντόσεβιτς (από Χάιντουκ στη Νάπολι), Μπρούνο Φερνάντες (από Νοβάρα στην Ουντινέζε), Μπενζαμέν Μεντί (από Χάβρη στην Μαρσέιγ), Λεονάρντο Μπίτενκουρτ (από Ντόρτμουντ στο Ανόβερο), Ζούνιορ Μαλαντά (τον αγόρασε η Βόλφσμπουργκ και τον άφησε δανεικό στην Ζούλτε), Φαμπίνιο (από Ρίο Άβε δανεικός με οψιόν αγοράς στην Μονακό), Κάιλ Εμπεσίλιο (από Άρσεναλ στην Τβέντε), Ραφαέλ Γκερέιρο (από Καέν στην Λοριάν), Σαϊντί Γιάνκο (από Ζυρίχη στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αλεκσάντρ Μίτροβιτς (από Παρτίζαν στην Άντερλεχτ) και Μπρούνο Ναζάριο (από την Τομπένσε στην Χόφενχαϊμ) είναι οι σημαντικότερες.
Τέλος, για να μην ψάχνεστε στο όριο ηλικιακά «κόπηκαν» - γεννημένοι όλοι τους το 1993 - οι Γκιγέρμο Βαρέλα (από Πενιαρόλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γιάγια Σανόγκο (από Οσέρ στην Άρσεναλ), Χοσέ Καμπάνια (από Σεβίλλη στην Κρίσταλ Πάλας), Ζάντσον (από Μποταφόγκο στην Ουντινέζε), Φελίπε Άντερσον (από Σάντος στην Λάτσιο), Ντιέγο Λασάλτ (από την Ντεφενσόρ στην Ίντερ και δανεικός στην Μπολόνια), Μάουρο Ικάρντι (από Σαμπντόρια στην Ίντερ), Λούκας Ντιν (από Λιλ στην Παρί), Φλοριάν Τοβάν (από την Λιλ στην Μαρσέιγ), Ζοφρουά Κοντογκμπιά (από Σεβίλλη στην Μονακό), Ιβάν Σολοβιόβ (από Ντιναμό Μόσχας στην Ζενίτ), Φρεντ (από Ιντερνασιονάλ στην Σαχτάρ), Άνταμ Μάχερ (από Άλκμααρ στην Αϊντχόφεν), Χεσούς Κορόνα (από Μοντερέι στην Τβέντε) και Χουάν Κιντέρο (από Πεσκάρα στην Πόρτο).

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: