Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ρέμελης στο Metropolis: «Όφειλε ο Κάτσε να γνωρίζει την ιστορία του ΠΑΟΚ»

Ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κώστας Ρέμελης μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» για το θέμα του Έργκους Κάτσε και τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η φωτογραφία του με την μπλούζα του UCK.

Πώς εξήγησε ο κ. Ρέμελης αυτή την πράξη; Αρχικά είπε:

«Αρχικά το εξηγούμε από ένα πρώτο επίπεδο, αυτό της ηθικής, ως χώρα που δώσαμε τον αθλητισμό ως συλλογική και ατομική δραστηριότητα, τον συνδέσαμε με μια συγκεκριμένη αθλητική ηθική, που παραβιάζεται στις μέρες μας με ποικίλους τρόπους. Οι πρόγονοί μας αποσύνδεαν τον αθλητισμό με την πολιτική, αφού υπήρχε εκεχειρία των πολεμικών συρράξεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή η ηθική πλέον αμφισβητείται σφόδρα, επειδή έχει μπει ο παράγων χρήμα και τα οικονομικά συμφέροντα, που είναι πολύ μεγάλα και έντονα. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τη νομική διάσταση, αν κάποιος είναι ελεύθερος να διακηρύσσει ό,τι θέλει. Μπορεί να διακηρύσσει ιδεολογίες μίσους που θέτουν στόχο τη ζωή του άλλου; Είναι σοβαρό και λεπτό ζήτημα που έχει διχάσει την επιστήμη του συνταγματικού δικαίου. Υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία που θέτουν νομικά όρια στο δικαίωμα έκφρασης και συνάθροισης στους νεοναζί.

Όποιος παρακολουθεί τον αθλητισμό έχει διαπιστώσει ότι έχουμε τέτοια φαινόμενα. Να θυμίσω το φαινόμενο Ντι Κάνιο, που μετά από χρόνια ποινών είπε ?φτάνει, δεν ξαναχαιρετώ φασιστικά. Το φαινόμενο Κατίδη επίσης απασχόλησε την κοινωνία μας και νομίζω ότι δικαιολογώ τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών, αλλά προσωπικά είμαι σε αυτούς που θα πεθάνω βολτερικός, δηλαδή της φράσης του διαφωνώ μαζί σου, αλλά θα παλέψω να διατηρήσω το δικαίωμά σου να το λες. Η ιστορία μας αποδεικνύει ότι οι όποιοι φραγμοί μπήκαν στις ατομικές εκφράσεις των ιδεολογιών τους μίσους και του φασισμού, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αντιθέτως ενίσχυσαν και διαιώνισαν αυτή την κατάσταση. Τώρα για τους νεαρούς που δεν μπορούν να διαχειριστούν τη δόξα και το χρήμα, ίσως είναι επιπολαιότητα, ίσως είναι αφέλεια ή και ανοησία».


Για την περίπτωση Κατίδη και για το αν έπρεπε ο Κάτσε να γνωρίζει την ιστορία του ΠΑΟΚ:

«Είναι διαφορετικές οι περιπτώσεις Κατίδη και Κάτσε. Στη δεύτερη περίπτωση, κινείται στα πλαίσια ενός αλβανικού εθνικισμού, που δεν είναι κάτι πρωτότυπο για τα Βαλκάνια. Αν δεν έχεις και την ανάλογη παιδεία και τη γνώση σε αυτή την ηλικία, είναι εύκολο να πέσεις σε τέτοιου είδους ατοπήματα.
Εγώ προσωπικά δέχομαι την ιστορία του ΠΑΟΚ, για αυτό είμαι φίλαθλος αυτής της ομάδας. Γνωρίζω την ιστορία της έχω ταυτιστεί με τα ιδανικά της. Νομίζω ότι μια παρεμφερή συγγένεια έχει και η ΑΕΚ. Έχω την απαίτηση από έναν ενήλικα αθλητή, όταν γίνει μέλος της επαγγελματικής ομάδας, να οφείλει να γνωρίζει την ιστορία της. Η ομάδα δεν είναι μια απλή εμπορική εταιρία, έχει μια ιστορία, μια παράδοση και αρχές που προωθεί. Συνεπώς, συμμερίζομαι τις περισσότερες απόψεις των φιλάθλων.

Ο Κάτσε μετέχει της ελληνικής παιδείας, αλλά απεδείχθη ότι ούτε ο Κάτσε, ούτε πολλά νέα παιδιά δεν γνωρίζουν ιστορία. Ίσως φταίνε και οι γονείς που δεν έκατσαν πάνω από το κεφάλι τους να τους μάθουν τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας. Είναι ευθύνη δική μας. Είναι εύκολο να λέμε ότι απέχει η νέα γενιά, αλλά το πώς θα κάνεις ένα παιδί να του εμφυσήσεις αρχές και αξίες είναι δικό μας καθήκον, του δάσκαλου και του γονιού. Χάσαμε όλες αυτές τις αρχές και τις αξίες και μεταπηδήσαμε σε μια στενά υλιστική αντίληψη και το χειρότερο είναι ότι τα νέα παιδιά νομίζουν ότι μέσα από ακραίες ιδεολογίες και αντιλήψεις θα λύσουμε τα σημερινά δύσκολα προβλήματα, με συνταγές του μεσοπολέμου της Γερμανίας».

Τέλος, για το πώς βλέπει τον ΠΑΟΚ φέτος, είπε:

«Είναι πολύ καλύτερος από πέρυσι. Έχω την αίσθηση ότι διαθέτει καλό προπονητή, που μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να πάρει το 100% από τους παίκτες του. Η παρουσία του επενδυτή είναι εγγύηση για μια πολύ καλή πορεία, δεν μπορώ να προβλέψω ακριβώς, αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον».Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: