Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Το μπάσκετ είναι ιδέα, όχι ΙΚΕΑ...!

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γράφει απ' τη Σλοβενία για τις διαφορές των κομοδίνων απ' τα πικ εν ρολ και το διπλό «τυράκι« των προπονητών στους παίκτες πριν απ' το τζάμπολ... Έκαστος στο είδος του, αγαπητοί Σουηδοί. Δε γίνεται όλοι να είμαστε καλοί σε όλα. Το μπάσκετ δεν είναι έπιπλο για να το πιάνεις και να το συναρμολογείς σαν τα κομοδίνα του ΙΚΕΑ. Το μπάσκετ θέλει ταλέντο, συνεργασία, σκριν, σύστημα. Κι απ' αυτό έχουμε περίσσευμα, σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με ό,τι άλλο συμβαίνει στην καθημερινότητά μας όπου η λέξη «συνεργασία» φέρνει στον Έλληνα αηδία...
Από ένα ματς κόντρα στους Σουηδούς, ειδικά όταν στο γήπεδο δεν υπάρχει Ιμπραΐμοβιτς, δύσκολο να εξάγεις συμπεράσματα. Κι είναι επικίνδυνο να εκτεθείς με βαρυστόχαστες αναλύσεις, όταν ακολουθούν παιχνίδια σαν αυτό με τη Ρωσία (5/9, 22:00), που θα κρίνει σε πρώτη φάση την (αυτονόητη) πρόκριση κι εν πολλοίς την κορυφή του γκρουπ.
Υπήρχε ένα δεδομένο πριν απ' το παιχνίδι. Δεν υπήρχε σύγκριση στην ποιότητα των δύο ομάδων. Εκείνο που τρόμαζε ήταν αυτή η περιβόητη... πρεμιέρα, «που κρύβει εκπλήξεις«, «που δημιουργεί άγχος». Όπως φάνηκε στο γήπεδο, όσο άγχος και να υπήρχε, όσο χαλαρά και να παίζαμε, να χάναμε δεν γινόταν.
Για... σιγουριά και να ελαφρύνει το κλίμα, το προπονητικό τιμ πέταξε δύο «τυράκια«. Το πρώτο αφορούσε τους... ΝΒΑers των Σουηδών. Εδώ γελάμε. βεβαίως. Όχι με τους Σουηδούς, αλλά με τους Αμερικανούς. Σε κάποιο όνειρο προφανώς είδαν κάτι τρομερό στο πρόσωπο του Γερέμπκο. Τον νέο Νοβίτσκι ας πούμε και του χάρισαν συμβόλαιο $15.000.000 για 3 χρόνια. «Το ξέρατε αυτό;» ρώτησαν οι προπονητές τα παιδιά της Εθνικής. Ο Πρίντεζης τσιμπήθηκε. Μερικοί άλλοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. Όταν τελείωσε το ματς, πρέπει να γέλασαν θυμούμενοι τον μισθό του.
Είναι απ' τις φορές που απορείς πώς οι Αμερικανοί θεωρούνται πατεράδες του μπάσκετ. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο σκοπός είχε επιτευχθεί. Αν υπήρχαν δύο που μπορούσαν, θεωρητικά πάντα, να κάνουν ζημιά ήταν ο Τέιλορ των Μπόμπκατς (το έκανε για 5 λεπτά) κι ο Γερέμπκο των Πίστονς. Το καλό scouting σε συνδυασμό με λίγο «τσίγκλιμα» έφτανε. Για τα άλλα υπήρχε το dry clean...
Δηλαδή η Φινλανδία. Το «χτύπημα» επί της Τουρκίας ήταν το κατάλληλο την κατάλληλη στιγμή. Ήταν το τελευταίο παράδειγμα προς αποφυγή που χρησιμοποιήθηκε προς τους παίκτες απ' τους προπονητές στα αποδυτήρια της Arena Bonifika. Για να αποφύγουμε τα... χαλαρά και τις περιπέτειες, για να γίνει η εκκίνηση με τον σωστό τρόπο.
Και παρότι για ένα πεντάλεπτο μασούσαμε την κασέτα της «πρεμιέρας», του «άγχους», όταν ήρθε απ' τον πάγκο ο Μπουρούσης κι οι υπόλοιποι, η μηχανή πήρε μπροστά. Οι Σουηδοί μετά το 8-2, όταν έβαζαν καλάθι, έτρεχαν στο κόρνερ να πανηγυρίσουν, η άμυνα απέτρεψε κάθε εύκολο καλάθι και μπροστά ο Μπουρούσης τα έβαλε όλα με το παιχνίδι που... δεν αγαπά. Με πλάτη στο καλάθι!
Ο Περπέρογλου δικαίωσε τον Τρινκιέρι, που τον θεωρούσε εξ αρχής αναντικατάστατο στην ομάδα του κι έτσι δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο για να γίνει η δουλειά. Για τους Ρώσους, την πρεμιέρα του τουρνουά και τις πρώτες εντυπώσεις απ' την παρουσία μας εδώ, θα έχουμε χρόνο να τα πούμε...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: