Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου!

Το χρονοδιάγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης.

ΥΠΕΚΑ: Ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου
«Η επαλήθευση αυτών των ενδείξεων, πρόσθεσε, θα δώσει νέο βηματισμό στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ θα ενδυναμώσει τις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης για οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια».

Το χρονοδιάγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης μιλώντας στο δεύτερο «Annual Balkans Oil & Gas 2013 Summit», τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα «φαίνεται να διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες έρευνες».

«Η επαλήθευση αυτών των ενδείξεων, πρόσθεσε, θα δώσει νέο βηματισμό στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ θα ενδυναμώσει τις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης για οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια».

Παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου ο κ. Μαθιουδάκης ανέφερε ότι:

-Έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της διαδικασίας open door για παραχωρήσεις αδειών έρευνας και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές : Δυτικό Πατραϊκό , Ιωάννινα και Κατάκολο (πρόκειται για περιοχές που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν για υδρογονάνθρακες και επαναπροκηρύχθηκαν).
Για τις δυο πρώτες περιοχές, οι συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Για την περιοχή Κατακόλου, η επιτροπή εξετάζει την κοινή προσφορά των διαγωνιζόμενων εταιρειών και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η πρώτη διερευνητική γεώτρηση, ανέφερε ο κ. Μαθιουδάκης, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2014 ή στις αρχές του 2015 το αργότερο.
-Για τις υπεράκτιες ζώνες του Θερμαϊκού και του Στρυμωνικού κόλπου το Υπουργείο έλαβε αίτημα από ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνας υδρογονανθράκων στις ανωτέρω περιοχές, το οποίο αξιολογείται.
-Το 2014-2015 θα προκηρυχθούν για έρευνα οι περιοχές στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Περί τα τέλη του 2013, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων, που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές αυτές το 2012 από τη νορβηγική εταιρία PGS οι οποίες καλύπτουν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Είμαι πεπεισμένος, τόνισε ο κ. Μαθιουδάκης, ότι οι ανωτέρω εξελίξεις θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για ενεργό συμμετοχή».

Ανέφερε τέλος ότι η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές υδρογονανθράκων και κάθε εξέλιξη, που μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πιο εύκολα.

Energean Oil & Gas: Ευκαιρίες στον τομέα των υδρογονανθράκων
Την πεποίθηση ότι στην χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων, «ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, απρόσκοπτη χρηματοδότηση, αποτελεσματική λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου και ξεκάθαροι όροι» εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η εκτίμηση σεισμικών δεδομένων σε περιοχές όπως η Κρήτη και το Ιόνιο, είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση και, αναμφίβολα, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί γύρος παραχωρήσεων για αυτές τις περιοχές σύντομα».

Μιλώντας στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Περιφερειακή Γεωπολική της Ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδος που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσε ότι η Energean Oil & Gas (είναι η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) θα δώσει το παρόν σε κάθε γύρο παραχωρήσεων που θα διεξαχθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

Επεσήμανε ωστόσο την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της διαδικασίας open door, στην οποία το σχήμα της Energean μαζί με την Petra Petroleum έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος ανάδοχος.

Η διαδικασία όπως είπε κρατά από τον Ιούνιο του 2012, ενώ η κύρωσή της από την Βουλή θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο.

«Η προώθηση των διαδικασιών και η ανακάλυψη κοιτασμάτων αναμφίβολα θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην χώρα. Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Πόσο μάλλον που γύροι παραχωρήσεων εξελίσσονται με αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», ανέφερε ο κ.Ρήγας.

Τέλος έκανε λόγο για συχνές αλλαγές στο νομικό και φορολογικό καθεστώς σε αντιδιαστολή π.χ. με το Μαυροβούνιο όπου όλοι οι όροι - φορολογία, αδειοδοτήσεις, διαδικασίες- περιλαμβάνονται εξ αρχής στο σχέδιο σύμβασης και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν με σαφήνεια αν τους συμφέρει ή όχι να επενδύσουν και την Αίγυπτο, όπου παρά τις συνεχείς και βίαιες πολιτικές αλλαγές, οι άνθρωποι που ηγούνται του κρατικού πετρελαϊκού τομέα είναι εδώ και χρόνια οι ίδιοι και το περιβάλλον σταθερό.

πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: