Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Φωνάζουν οι «κλέφτες»!

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος γράφει για το «νόμο του ισχυρού» και την απόλυτη εφαρμογή του από τους δυνάστες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ) του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ολοι μας ανεξαρτήτως έχουμε ακούσει να μιλούν για τον διαβόητο «νόμο του ισχυρού». Ο ισχυρός, επειδή μπορεί: κλέβει, χτυπά, εκμεταλλεύεται, γ@@@ και δέρνει. Αφήνεται γενικά να εννοηθεί πως πρόκειται για ένα εξελιγμένο είδος, το οποίο μέσα στην κοινωνία καταφέρνει να ανοίξει δρόμο ανάμεσα στο αίμα και στα πτώματα που ο ίδιος δημιουργεί έως ότου τελικά επικρατήσει. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, αφήνουν να εννοηθεί πως ο «ισχυρός» έχει αρπάξει αυτό το δικαίωμα από την ίδια τη φύση, αφού όπως έχει πει και ο Δαρβίνος: «στην φύση επικρατεί ο ισχυρός» ή για την ακρίβεια: ο ισχυρότερος.
Εάν όλη αυτή την... αμπελοφιλοσοφία την σχετίσει κανείς με τη Λα Λίγκα και πιο συγκεκριμένα με τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα βρει πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Οι δύο μεγάλες Ισπανίδες, μία φορά και έναν καιρό στο πολύ πρώιμο ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Πριμέρα, απέκτησαν το προνόμιο να είναι εκείνες οι «ισχυρές» του τόπου. Κάτι το κοινό που τις αγκάλιασε μαζικά, λίγο οι Αρχές και το Κράτος που συνέδραμαν με ιστορικά εγκλήματα και ακόμα πιο πολύ στη συνέχεια οι επενδύσεις σε χρήμα, γήπεδα και παίκτες, τους έδωσαν το δικαίωμα να πάρουν στα χέρια του την θεωρία του Δαρβίνου και να την ξεσκίσουν: με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ξέσκισαν πρόσφατα τη Σεβίλλη και την Ελτσε αντίστοιχα.
Οι «ποπολάροι» της Ιβηρικής για πολλοστή φορά το έλαβαν το μήνυμα. Ηταν κάτι σαν το: η Μπάρτσα και η Ρεάλ να νικάν και όλοι οι υπόλοιποι... ξέρετε τι να κάνουν. Ακόμα και οι εφημερίδες της Μαδρίτης έσπευσαν να παραδεχτούν το κωμικοτραγικό του σφυρίγματος στον Πέπε που επιχείρησε στον Κάρλος Σάντσες περιστροφή που θα ζήλευε ακόμα και ο κορυφαίος της ελληνορωμαϊκής, Αλεξάντερ Καρέλιν. Το τι ακριβώς συνέβη είναι λίγο πολύ γνωστό, όπως και το ότι θα έπρεπε να έχει αποβληθεί πολύ νωρίτερα ο Σέρχιο Ράμος και η ταπεινή Ελτσε να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει το μερίδιο της στην πιθανή έκπληξη που στο φινάλε είναι και το όμορφο στο άθλημα.



Ωστόσο, ο «νόμος του ισχυρού» έκανε απροκάλυπτα την εμφάνιση του. Χωρίς καμουφλάζ ή προσχήματα. Ετσι απλά, φόρα παρτίδα να το δουν όλοι και να θυμηθούν ότι και η Ρεάλ... ΜΠΟΡΕΙ. Οπως μπόρεσε με τον ίδιο άθλιο τρόπο δύο αγωνιστικές πιο πίσω η Μπαρτσελόνα, με τη διαιτησία να κατασφάζει τη Σεβίλλη με ακυρωθέν γκολ (από τον ίδιο διαιτητή, τον Μουνίθ Φερνάντεθ) πεντακάθαρο πιο αστραφτερό και από τον ήλιο και τον Αλέξις Σάντσες να σκοράρει το νικητήριο 3-2 σε χρόνο πιο... έξτρα από τα τρία λεπτά που είχε υποδείξει ο τέταρτος ρέφερι. Και να ήταν μόνο αυτά; Γκρίνια τρομερή της Μάλαγα στην ήττα της πρεμιέρας (0-1) από τους Καταλανούς και το ίδιο από τη Μπέτις σε ακόμα μία σφαγή στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».




Και μετά απ' όλα αυτά να ακολουθεί το χειρότερο. Να βγαίνουν δημοσίως οι πανταχόθεν ευνοημένοι και να κράζονται μεταξύ τους. «Παρακολουθώ μία χιουμοριστική ταινία στο κανάλι της Λίγκας», τουιτάρισε ο Πικέ, για να του απαντήσει αναλόγως ο Αρμπελόα: «Χαίρομαι που ορισμένοι άλλαξαν το θέατρο με το σινεμά». «Δεν το πίστευαν τα μάτια μου», πρόσθεσε με στόμφο ο πρόεδρος Ροσέλ, με τον Αντσελότι δυστυχώς να παρασύρεται και αυτός σε μία χαζομάρα που δεν είναι του χαρακτήρα και του ταμπεραμέντου του: «Ο Πέπε μου είπε ότι ήταν πέναλτι και ο Πικέ καλύτερα θα ήταν να μιλάει μόνο μέσα στο γήπεδο!» Α ρε Καρλέτο, αν στο είπε ο Πέπε, τότε λες όντως να ήταν;
Ολα αυτά βέβαια δεν είναι περίεργα. Φανταστείτε ότι τα ζείτε και τα ζούμε κι εμείς λίγο πολύ ακόμα και εδώ στο Gazzetta.gr. Μόνο τα σχόλια μετά από τα φαλτσοσφυρίγματα υπέρ των μεν ή το δε να μπορούσατε να δείτε ξανά με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, θα βάζατε τα γέλια. Αδικημένοι όμως δεν είναι ούτε ο Πικέ ούτε ο Αρμπελόα. Ετσι μπορούν να αισθάνονται όλοι οι υπόλοιποι: η Σεβίλλη, η Μπέτις, η Ελτσε, η Βιγιαρεάλ, η Βαλένθια, η Αθλέτικ και όποιος άλλος μπόρεσε έστω και για μία στιγμή να φανταστεί ότι θα μπορούσε να κοντράρει στα ίσα τη Μπάρτσα ή Ρεάλ. Αδικημένη είναι η Ατλέτικο που θα μπορούσε τώρα να βρίσκεται μόνη στην κορυφή, να έχει μάλιστα και διαφορά και να κάνει τα πιο τρελά όνειρα.
Η πραγματικότητα είναι πως όσο όμορφα το φτιάχνουν στο χορτάρι ο Μέσι και ο Κριστιάνο, άλλο τόσο διοικητικά Μπάρτσα και η Ρεάλ χαλάνε το παιχνίδι έξω από αυτό. Ας αφήσουν και τους υπόλοιπους επιτέλους να παίξουν. Ειδάλλως, ας το... πάρουν αλλιώς. Ας βγάλουν απ' έξω όλες τις άλλες ομάδες που ούτως ή άλλως τις νικάν είτε μοιράζοντας «εξάρες» είτε... σφυρίζοντας κλέφτικα ή πιο σωστά «κλεψιμαίικα» και ας παίζουν συνέχεια μόνοι τους και όποιος νικάει, να παίρνει και την κούπα στο τέλος. Οχι τίποτ' άλλο, μα να μην νιώθουν αδικημένοι οι κάθε Πικέ και Αρμπελόα.
ΥΓ.: Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά στην έκταση που αυτό συμβαίνει στις μέρες μας, θα το ζήλευαν ακόμα και η Ρεάλ της εποχής του Σαντιάγο Μπερναμπέου και η Μπάρτσα της αντίστοιχης του Τζουζέπ Γιουίς Νούνιεθ!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: