Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ζωντανός ο ΠΑΟΚ, ζωντανή (;) η Ελλάδα!

Ο Γιώργος Μαζιάς γράφει στο sport-fm.gr για τη νίκη του ΠΑΟΚ και τους βαθμούς που είχε η ανάγκη η Ελλάδα.

Ζωντανός ο ΠΑΟΚ, ζωντανή (;) η Ελλάδα
Επιτέλους, νίκη. Με τη ψυχή στο στόμα, αλλά νίκη. Αυτό είναι που μετράει. Καιρό είχαμε να δούμε ευρωπαϊκή νίκη σαν χώρα. Δεν είναι ειρωνία, είναι η αλήθεια. Χρειάστηκε ανατροπή στις καθυστερήσεις, αλλά ο ΠΑΟΚ τα κατάφερε. Ηταν θεωρητικά το πιο εύκολο ματς του ομίλου μα αποδείχθηκε πολύ δύσκολο.

Η Σαχτέρ ήταν όλη πίσω, πήρε ανύπαρκτο πέναλτι και έβαλε σε μπελάδες τους Θεσσαλονικείς. Ευτυχώς, αυτή τη φορά η άδεια Τούμπα δεν κόστισε. Λίγο ήθελε να πάθει νέα ζημιά ο ΠΑΟΚ. Αν δεν κέρδιζε, από φαβορί λόγω αξίας, θα γινόταν αουτσάιντερ για την πρόκριση. Οταν δεν βάζεις γκολ και χάνεις τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, αυτά παθαίνεις. Πάλι καλά.

Εμεινε ζωντανός ο ΠΑΟΚ, έμεινε και η Ελλάδα στην προσπάθεια να πάρει την 12η θέση στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Αν έχανε ο ΠΑΟΚ, η κατάσταση θα ήταν μη αναστρέψιμη. Οχι ότι τώρα είναι εύκολα τα πράγματα. Κάθε άλλο. Με την παρούσα κατάταξη η Ελλάδα χάνει την απευθείας θέση για τον πρωταθλητή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2015-16. Η ήττα του Ολυμπιακού και η νίκη του ΠΑΟΚ δίνουν δυο πόντους (0.400) στη βαθμολογία. Η Ελβετία με τις νίκες της Βασιλείας στο Λονδίνο επί της Τσέλσι και των Τουν, Σεντ Γκάλεν επί των Ραπίντ Βιέννης και Κούμπαν αντίστοιχα αύξησαν κι άλλο τη διαφορά μας από τους Ελβετούς στη μάχη για τη 12η θέση που εξασφαλίζει το προνόμιο της παρουσίας χωρίς προκριματικά στα χρυσοφόρα γκρουπ.

Η διαφορά από την Ελβετία αυξήθηκε στους 0.825 πόντους που μεταφράζεται σε 5 αγωνιστικούς βαθμούς. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας μέσω Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ πρέπει να καλύψει αυτή την απόσταση έχοντας μάλιστα και λιγότερα ματς από τους Ελβετούς. Απομένουν δέκα παιχνίδια, από πέντε ο καθένας, για τους δυο εκπροσώπους μας, στους ομίλους Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, οι Ελβετοί έχουν άλλα δεκαπέντε. Πέντε η Βασιλεία στο Τσάμπιονς και δέκα οι άλλες δυο στα γκρουπ του Γιουρόπα. Με πέντε λιγότερα ματς πρέπει να καλύψουμε δυο νίκες και μια ισοπαλία ώστε να τους ξεπεράσουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως από τα χέρια μας καθώς με τις νίκες τους οι Ελβετοί δημιουργούν τις προυποθέσεις να συνεχίσουν και μετά τη φάση των ομίλων μαζεύοντας κι άλλους βαθμούς.

Η ουσία είναι μία: Η 12η θέση χάνεται. Η πραγματικότητα λέει πως είναι πιο εύκολο (αν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο) να κυνηγήσουμε τους Τούρκους που είναι κι αυτοί στο όριο και συνεχίζουν όπως και εμείς με δυο ομάδες (Γαλατά, Τράμπζονσπορ). Η διαφορά μας είναι στους 1.000 πόντους, δηλαδή έξι αγωνιστικοί πόντοι. Οσο όμως κι αν αναλύουμε τις βαθμολογίες δεν βγαίνει καμία άκρη και κανένα αποτέλεσμα όσο οι ομάδες μας δεν κερδίζουν. Συμπληρώσαμε 14 ματς φέτος στην Ευρώπη με απολογισμό μόλις 3 νίκες και 3 ισοπαλίες. Με τη νίκη του ο ΠΑΟΚ μας κράτησε ζωντανούς. Οσο γίνεται...

Τουρκία 30.400 2/5
Ελβετία 30.225 3/5
Ελλάδα 29.400 2/5Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: