Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΑΟΚ δεν είχε κόσμο, αλλά έχει προπονητή!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις αλλαγές του Στέφενς και την ψυχραιμία μέχρι το τελευταίο λεπτό, που έφεραν την ολική ανατροπή επί των Μπόρατ.   
Εντάξει, έχασε ένα ημίχρονο ο ΠΑΟΚ, φλυαρώντας, επειδή έκανε το λάθος να παρασυρθεί και να μπει στο ρυθμό μιας αργής, μέτριας ομάδας που παίζει ποδόσφαιρο των 80’s. Ναι, ο διαιτητής επινόησε ένα πέναλτι, χάρη στο οποίο η Σαχτιόρ βρέθηκε μπροστά στο σκορ. Ακόμη όμως κι έτσι, ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε δυσκολευτεί τόσο να νικήσει την ομάδα του Μπόρατ αν η Τούμπα είχε κόσμο, ακόμη και αν ήταν γεμάτη από παιδιά. Διότι η κερκίδα θα του έδινε ώθηση, ρυθμό, παρότρυνση, αφύπνιση, δηλαδή όσα χρειαζόταν η ομάδα για να τσιτώσει, να παρακινηθεί και να κάνει το αυτονόητο, τη δουλειά.
Δεν θα το είχε γυρίσει το ματς ο ΠΑΟΚ αν δεν έπαιρνε τη βοήθεια που του έδωσαν οι αλλαγές του Χουμπ Στέφενς. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγώνων ο Ολλανδός προπονητής παρουσιάστηκε καλά διαβασμένος. Τούτη τη φορά όμως φανέρωσε ακόμη ένα από τα προτερήματά του: την καλή ζωντανή ανάγνωση του παιχνιδιού και την ικανότητά του να απαντά στις ερωτήσεις που του βάζει η εξέλιξη του παιχνιδιού. Ο Σαλπιγγίδης, ο Βούκιτς και - κυρίως αυτός - ο Λίνο έδωσαν πολύ μεγάλη βοήθεια στον ΠΑΟΚ, τον έκαναν πιο ουσιαστικό, πιο δημιουργικό και, τελικώς, πιο αποτελεσματικό. Ακόμη όμως και αν ήταν εύστοχες οι αλλαγές, ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε φτάσει στην ολική ανατροπή απέναντι στην ομάδα που σφάζει αρνιά αν οι ποδοσφαιριστές δεν κουβαλούσαν την νοοτροπία του προπονητή. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε μέχρι το τελευταίο λεπτό ποδόσφαιρο της λογικής, του κρύου μυαλού, της ψυχραιμίας, όχι της απελπισίας. Συνέχισε μέχρι το τέλος να προσπαθεί με τρόπο ορθόδοξο, με ποικιλία στις απόπειρες από άξονα και πλάγια, με συνδυαστικό ποδόσφαιρο, με την μπάλα κάτω, όχι με γιόμες της απελπισίας και με ατομικές προσπάθειες με θολωμένο κεφάλι.
Οχι, ο Στέφενς δεν τα έχει κάνει όλα σωστά από τότε που πήρε στα χέρια του τον ΠΑΟΚ. Εχει κάνει και λάθη, κάποια εκ των οποίων μάλιστα αφαίρεσαν και μέρος των όποιων πιθανοτήτων είχε να βρεθεί στην φάση των ομίλων του Champions League. Σε ακόμη ένα παιχνίδι όμως φώναξε ότι είναι αυτό που ξέραμε, ένας κανονικός προπονητής, ικανός να φτιάξει μια καλή έκδοση του ΠΑΟΚ, η οποία θα ήταν και καλύτερη αν είχε αποκτήσει έναν κεντρικό αμυντικό.
Με αυτόν τον προπονητή και αυτό το ρόστερ, σε αυτό τον όμιλο, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να κάνει στο εξής ότι έκανε και απέναντι στην Σαχτιόρ: τα αυτονόητα. Αν τα κάνει, θα περάσει. Κι αν οι ανόητοι μείνουν μακριά από την Τούμπα, η πλατιά μάζα των ΠΑΟΚτσήδων μπορεί να περάσει στο εγγύς μέλλον πολύ καλά στις ευρωπαϊκές βραδιές στην έδρα του.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: