Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Όραμα και… τελεσίγραφο από Σαββίδη!

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε στο Μακεδονία Παλλάς ο Ιβάν Σαββίδης, αναλύοντας το πλάνο του για τον ΠΑΟΚ. Ο μεγαλομέτοχος της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ αποκάλυψε πως είναι έτοιμος να επενδύσει αρχικά ένα ποσό της τάξεως των 80.000.000 ευρώ με την προοπτική η επένδυση να φτάσει τα 150.000.000 ευρώ με μια μόνο προϋπόθεση: Η Πολιτεία να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται την επένδυση του και ότι επιτέλους θα αποδεχθεί την πρόταση να πληρώσει το πρωτογενές χρέος που είναι έντεκα εκατομμύρια ευρώ.

«Από την στιγμή που θα με αφήσουν να πληρώσω, θα προχωρήσει στην επένδυση των 80.000.000 ευρώ» δεσμεύτηκε ο Σαββίδης. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ξεκαθάρισε πως είναι εδώ για να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο μέσα από διαφάνεια και ακολουθώντας τους κανόνες της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Τόνισε πως το ολιγοπώλιο που υπάρχει στο ποδόσφαιρο, το οδηγεί στην καταστροφή και πως είναι αποφασισμένος να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλο και ως σωματείο αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο.

«Κάτι παραπάνω από σωματείο»

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Σαββίδης αναφέρθηκε στην εικόνα της ελληνικής κοινωνίας τονίζοντας ότι και ο ΠΑΟΚ είναι κομμάτι της: «Ο ΠΑΟΚ δεν λειτουργεί ξεχωριστά από την ελληνική κοινωνία αλλά είναι κομμάτι της κοινωνίας. Συζητώντας λοιπόν για τον ΠΑΟΚ ασχολούμαστε γενικότερα με την κοινωνία. Εμείς σαν ομάδα βιώνουμε τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που σαν σκουριά διαβρώνει την κοινωνία μας. Η ανεργία είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο και ο λαός χάνει την πίστη του ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση.

Ο λαός δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα στην εργασία που εξασφαλίζει τον βιοπορισμό του. Ιδιαίτερα η νεολαία μας έχει το πρόβλημα. Αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό ένα μεγάλο ποσοστό. Εμείς εδώ θέλουμε να συζητήσουμε το μέλλον του ΠΑΟΚ αλλά και το μέλλον του λαού μας. Σήμερα χάνουμε ολόκληρη γενιά των νέων ενώ αυτή η γενιά θα κληθεί αύριο να θέσει την στρατηγική για το μέλλον της χώρας. Αυτή η γενιά θα κληθεί να γιατρέψει τις πληγές που εμείς αφήνουμε στις πληγές της χώρας μας.

Εμείς διαλύοντας την νεολαία, διαλύουμε το ανοσοποιητικό σύστημα της χώρας μας. Σήμερα ο ΠΑΟΚ δηλώνει ότι αναγνωρίζει το ρόλο του στη διαδικασία αυτή και θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος. Τι μπορεί να εξασφαλίσει την ενότητα και την συνοχή του λαού; Ο άνθρωπος στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης γίνεται πολιτισμικός κα είμαστε πεπεισμένοι ότι ένα από τα πιο ποιοτικά εργαλεία για την συνοχή εκτός από την γλώσσα και τον πολιτισμό είναι και ο ομαδικός αθλητισμός.

«Οι τρεις άξονες για τις Ακαδημίες μας»

Ο Σαββίδης ρίχνει μεγάλο βάρος στις Ακαδημίες και ανέλυσε τον στρατηγικό σχεδιασμό: «Ο ομαδικός αθλητισμός όπως είναι και το ποδόσφαιρο εξασφαλίζουν την υγεία. Σήμερα ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ ενώνει εκατομμύρια κόσμο σε όλο τον κόσμο και αποτελεί στρατό συμφερόντων του ελληνικού λαού εκτός και εντός Ελλάδας. Ακριβώς γι? αυτό το λόγο, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις Ακαδημίες μας, προσβλέπουμε την ανάπτυξη τους σε τρία στάδια: η ίδρυση του δικτύου Ακαδημιών στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ίδρυση των δικτύων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο το δεύτερο στάδιο και το τρίτο αφορά το δίκτυο στην Ελληνική Διασπορά. Η Ελληνική Διασπορά πρέπει να γίνει δότης του ΠΑΟΚ και από την άλλη πλευρά κέντρο προώθησης των συμφερόντων μας. Χαρακτηριστική η διαφορά της δουλειάς μας είναι τα εννέα standards στην συμμετοχή των μελών των Ακαδημιών. Εκτιμούμε έτσι ότι μόνο στην Ελλάδα πάνω από 1500 παιδιά θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία»

«Διαφάνεια και αυτάρκεια»

Ο μεγαλομέτοχος αναφέρθηκε και στον τρόπο που θέλει να λειτουργεί η ΠΑΕ: «Ο ΠΑΟΚ είναι μέρος του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στην δουλειά μας λοιπόν έχουμε ως κανόνες αυτούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πρέπει να έχουμε ως οδηγό μας την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και να προωθούμε τους σκοπούς των οργανισμών αυτών που είναι : πλήρη διαφάνεια στα έξοδα και στα έσοδα της ομάδας.

Είμαστε διαφανείς στις δραστηριότητές μας. Οι ομάδες πρέπει να είναι αυτοσυντηρούμενες και δεν πρέπει να ξοδεύουμε παραπάνω από ότι βγάζουμε. Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στο μάρκετινγκ για να εξασφαλίσουμε έσοδα από τον ΠΑΟΚ. Δεν πρέπει ο ΠΑΟΚ να εξαρτάται μόνο από έναν άνθρωπο ακόμη και αν είναι ο Σαββίδης. Να εξασφαλίσουμε και εκτός αγωνιστικού χώρου την ανταγωνιστικότητά μας. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την κοινωνική ευθύνη. Γι? αυτό ο ΠΑΟΚ καλεί όλο και περισσότερα παιδιά και νέους έτσι ώστε να απομακρύνονται από τους «κακούς» δρόμους και τις κακές παρέες. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά ένας σύλλογος, ο ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει ολόκληρη βιομηχανία. Να έχουμε μια ισχυρή οργάνωση».

«Δεν είμαστε επαναστάτες»

Συνεχίζοντας ανέλυσε το όραμα του για τον ΠΑΟΚ: «Δεν είμαστε επαναστάτες απλά θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση και την πραγματικότητα που επικρατεί στο ποδόσφαιρο. Ένας σοβαρός και ένας υγιής ΠΑΟΚ που δε θα θέλει να έχουμε ολιγοπώλια. Δε θέλουμε να μας εμποδίσουν στην ανάπτυξη. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τον ΠΑΟΚ ισχυρό. Η υλοποίηση όλων αυτών είναι αδύνατη αν δε δώσουμε προσοχή στα χρονίζοντα προβλήματα»

«Μήπως δε θέλουν τον ισχυρό ΠΑΟΚ;»

Ο Σαββίδης ανέλυσε τη θέση του στο θέμα των χρεών: «Αν δεν λυθούν δεν έχει σημασία να συνεχίσουμε: τα προβλήματα του ΠΑΟΚ είναι προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Δεν το καταλαβαίνουμε αυτό. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδυτές του εξωτερικού. Η Ελλάδα έχει τα χρήματα ανάγκη. Εμείς τα προτείνουμε αλλά δυστυχώς δεν ακουγόμαστε. Όλοι λένε ότι αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ. Ήρθε η στιγμή να το αποδείξουν με πράξεις και με έργα. Ναι θέλουμε πραγματικά η λάσπη που έχει συγκεντρωθεί στο σώμα του ΠΑΟΚ να καθαριστεί.

Το κράτος βρίσκεται υπό την επιρροή της Τρόικας. Αλλά οι αποφάσεις της δεν έχουν βοηθήσει την Ελλάδα. Εμείς σε ότι αφορά το χρέος μας έχουν βάλει προσαυξήσεις πάνω από 200%. Δεν θέλουμε να πληρώσουμε αυτές τις προσαυξήσεις, δεν μπορούμε και δε θέλουμε. Για τον ΠΑΟΚ αυτή η απαίτηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Τέτοιες πρακτικές για την οικονομία της Ελλάδας δεν είναι σωστές. Σε λίγο θα συμπληρωθεί ένα έτος από τότε που έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να εξοφλήσουμε το πρωτογενές χρέος. Δεν έχουμε προχωρήσει ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με την λήψη της απόφασης εμείς είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το πρωτογενές χρέος ενώ κάθε χρόνο θα πληρώνουμε δέκα εκατομμύρια ευρώ. Σε ένα χρόνο θα μπορούσαν να είχαν πάρει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεχθούν την πρόταση μας, αρχίζει η επένδυση των 80 εκατομμυρίων ευρώ από τα 150 συνολικά που θα επενδύσουμε. Όλα αυτά δεν αξίζουν της προσοχής μας; Ειδικά όταν οι επενδύσεις έχουν και κοινωνικό όφελος. Εμείς έχουμε όραμα για την ανάπτυξη της ομάδας. Οι αρνητικές δυνάμεις ενεργοποιούνται μέρα με τη μέρα. Το συνολικό κλίμα στην κοινωνία είναι αρνητικό.

Χρειαζόμαστε ενέργειες οι οποίες δίνουν ελπίδες. Είμαστε έτοιμοι ως ΠΑΟΚ να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε πράγματα. Ο ΠΑΟΚ είναι εκτός πολιτικής αλλά η πολιτική έχει αρρωστήσει την κοινωνία. Έχουμε ανάγκη την πολιτική επίλυση του προβλήματος. Παλαιότερα ο Έλληνας έλεγε ότι φοβάται την θεία κρίση και τώρα λέμε ότι φοβόμαστε την Τρόικα. Η άποψη μου: Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον ΠΑΟΚ ως ομάδα ποδοσφαίρου.

Είναι ένα τμήμα της οικονομίας της Ελλάδας. Σε όλο τον κόσμο όταν έρχεται ο ξένος επενδυτής, τον ρωτούν τι θέλει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτά που χρειάζονται. Εμείς ήρθαμε εδώ για να προστατεύσω την επένδυση μου ακόμη και στην Βουλή των Ελλήνων αλλά δε θέλω. Ο ΠΑΟΚ χρωστά, ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει. Αλλά αυτά το 200% των προσαυξήσεων δεν το πληρώνω. Εγώ δε ζητώ να διαγράψουν το χρέος. Μήπως το κάνουν αυτό το πράγμα άνθρωποι που δεν θέλουν να δουν τον ΠΑΟΚ μεγάλο; Εγώ θα πω «γεια σας» αν δεν με ακούσουν. Ίσως αυτό θέλουν. Ας πάρουν μια απόφαση. Είναι μια κραυγή της ψυχής μου αυτή η έκκληση. Αν αγαπάμε την ομάδα και θέλουμε να την κάνουμε μεγάλη, ας ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Κάντε ένα βήμα προς τον ΠΑΟΚ.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουμε πληρώσει στο κράτος 12 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Δεν ξέρω να αποφύγω να πληρώνω; Εγώ μπορώ να το αποφύγω. Αλλά η συνείδηση μου δεν το επιτρέπει να το κάνω. Έχω πει στον πρωθυπουργό να με έχουν ως παράδειγμα για το πώς πρέπει να πληρώνει κάποιος τους φόρους. Θέλουμε να είμαστε διαφανείς. Αλλά απαιτούμε την ίδια συμπεριφορά σε όλα τα άλλα μέλη του ποδοσφαίρου. Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη καταστροφή του ποδοσφαίρου.

Υπάρχει ένα ολιγοπώλιο που οδηγεί την Ελλάδα σε διαρκή πτώση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πιθανώς την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο πρωταθλητής δε θα παίζει απευθείας στους ομίλους. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ποδόσφαιρο αλλά ίντριγκες. Εμείς θέλουμε να πάμε καθαρά και με διαφάνεια μπροστά. Γιατί πολύ απλά ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Εγώ επτά χρόνια προσπάθησα να αγοράσω τον ΠΑΟΚ. Δεν θέλω να απογοητεύσω τον κόσμο και τον εαυτό μου»Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: