Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Χρήσιμα πράγματα εν όψει του ντέρμπι!

Ο Κώστας Γκόντζος γράφει την... σύσσωμη διαμαρτυρία του Εργοτέλη και την εύκολη προπόνηση του Παναθηναϊκού. Η ανάλυση της 11αδας ενόψει Ολυμπιακού! Έκανε το αναμενόμενο ο Παναθηναϊκός και πήρε άνετα και με συνοπτικές διαδικασίες την πρόκριση για τους 16 του κυπέλλου.
Κάτι που έγινε ακόμα πιο άνετα και ακόμα πιο συνοπτικά με το γκολ του Μπεργκ, το οποίο σημειωτέον και μόνο για την ιστορία ήταν κάτι παραπάνω από κανονικό και, μόνο απορίες προκάλεσε αυτή η... σύσσωμη διαμαρτυρία της ομάδας του Εργοτέλη.
Τέλος πάντων έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό το θέμα και δεν θα μπορούσε να είναι το θέμα με βάση την εικόνα του παιχνιδιού.
Ένός παιχνιδιού που από το πρώτο δεκάλεπτο σχεδόν, έδειχνε ολοκάθαρα ότι ο Παναθηναϊκός έστω και στο ρελαντί, έστω και με το μυαλό του να είναι εμφανώς στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, την είχε καθαρίσει από το πρώτο παιχνίδι.
Για όσους θυμούνται ή μπουν στον κόπο να ανατρέξουν στο αντίστοιχο κομμάτι εδώ πριν το πρώτο παιχνίδι στην Λεωφόρο, θα διαπιστώσετε την αντίθεσή μου σε εκείνο το "ισχνό προβάδισμα του Παναθηναϊκού για πρόκριση" που είχε βγει σαν... μότο μετά το 2-1 στην Λεωφόρο.
Κι αυτό γιατί μόνο ισχνό δεν ήταν τελικά το προβάδισμα του Παναθηναϊκού, όπως φάνηκε τελικά και στο σημερινό παιχνίδι.
Αντίθετα, ισχνή ήταν, παρέμεινε ισχνή και εξανεμίστηκε εντελώς μετά το γκολ του Μπεργκ, ή όποια ελπίδα είχε ο Εργοτέλης για πρόκριση σε βάρος του Παναθηναϊκού.
Κάπου εκεί αρχίζει και τελειώνει και η όποια αναφορά χρειάζεται να γίνει για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Τώρα το να βρεθούν κάποιοι να πουν, μα δεν έπαιξε καλά ο Παναθηναϊκός, μα κλείστηκε πίσω μετά το γκολ που έβαλε, μα το ένα, μα το άλλο, ειλικρινά είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Καθώς ο... τόπος και ο χρόνος, ήταν επί της ουσίας καθορισμένος πριν καν αρχίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Κι αυτό ήταν το επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Θα έλεγα μάλιστα, ότι παρά την γενική εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός, κατάφερε όχι απλά να πάρει άνετα την πρόκριση, αλλά να μπορέσει να μετατρέψει το συγκεκριμένο παιχνίδι σε μια καλή... προπόνηση για το ματς του Σαββάτου.
Καθώς από κάποιο σημείο και μετά, το μόνο που έπρεπε να προσέχει, ήταν πρώτον να μην τραυματιστεί κάποιος παίκτης του και κυρίως να μην πάρει δεύτερη κίτρινη κάποιος απ' αυτούς που είχαν κιτρινιστεί στην διάρκεια του αγώνα.
Και τα δύο τα έφερε σχετικά εύκολα σε πέρας.
Από κει και πέρα και προσπαθώντας να επισημάνουμε κάποια πράγματα απ' αυτή την ιδιόμορφη προπόνηση για τον Παναθηναϊκό κυρίως εν όψει του ντέρμπι του Σαββάτου, μπορούμε να πούμε τα εξής.
Κατ΄ αρχήν σχετικά με τον Πράνιτς.
Ο Κροάτης σε πλήρη αγωνιστική ικανότητα, είναι σαφέστατα πολύτιμος για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν ξέρω πόσο προλαβαίνει μέχρι το Σάββατο να ανεβάσει στροφές, αλλά πάντως σήμερα έδειξε ότι δεν είναι σε θέση να παίξει σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και έντονο σε ρυθμό παιχνίδι σαν αυτό που αναμένεται να είναι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Δεύτερον σε ότι έχει να κάνει με το νέο σχήμα με το ποίο παρατάσσεται πια ο Παναθηναϊκός, αυτό δηλαδή με τον ρόμβο όπως τον αποκαλούν στο κέντρο και με δύο επιθετικούς μπροστά.
Προσωπικά πάντα μου άρεσε αυτό το σύστημα και ειδικά για τις ομάδες που θέλουν να μπαίνουν αλλά και να... δείχνουν ότι μπαίνουν στο γήπεδο, με στόχο να είναι αυτές οι πρωταγωνίστριες και τα αφεντικά του παιχνιδιού.
Μόνο που σ' αυτή την περίπτωση, αυτός ο ρόμβος χρειάζεται ένα σούπερ-ντούπερ αμυντικό χαφ αλλά και αντίστοιχα χαφ με ικανότητα και να τρέχουν πολύ αριστερά και δεξιά του και να συμμετέχουν στην οργάνωση ακόμα και στο τελείωμα των φάσεων όταν πατάνε και στην αντίπαλη περιοχή.
Αυτή την στιγμή λοιπόν, ένα πρόβλημα ή έστω ερωτηματικό για να μην το βαρύνουμε κια πολύ το πράγμα σε σχέση με αυτό που συζητάμε, είναι ότι αφ' ενός μεν ο Μέντες που επιφορτίζεται τον ρόλο της πίσω κορυφής του ρόμβου, δεν μοιάζει -μέχρι τώρα τουλάχιστον να είναι το σούπερ-ντούπερ αμυντικό χαφ που απαιτεί το συγκεκριμένο σύστημα, ενώ αφ' ετέρου από τους υπόλοιπους μέσους που στελεχώνουν αυτόν τον ρόμβο, κατά την γνώμη μου μόνο ο Ζέκα στην καλή του μέρα,είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στα συγκεκριμένα καθήκοντα που περιγράψαμε παραπάνω.
Αυτός είναι ένας γρίφος που θα πρέπει να λύσει ο Αναστασίου, μέχρι κάνει τις τελικές επιλογές για το σύστημα και τα πρόσωπα για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.'
Τέλος μια υποσημείωση. Ο Τριανταφυλλόπουλος απαγορεύεται να παίζει δεξί μπακ, ειδικά σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων και ειδικών αποστολών σαν κι αυτό που όπως είπαμε αναμένεται να είναι αυτό με τον Ολυμπιακό.
Και το παιδί αδικείται παίζοντας εκεί και ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με πλήρη αποσυντονισμό της αμυντικής του λειτουργίας όταν ο Τριανταφυλλόπουλος φεύγει από το κέντρο της άμυνας και πάει δεξιά.
Το ότι ο Αναστασίου σ' αυτή την περίπτωση να διαλέξει ανάμεσα σε Τριανταφυλλόπουλο και Ρισβάνη τον παρτενέρ του Σίλντεφελντ, είναι φυσικά γεγονός. Αλλά αυτά τα διλήμματα είναι σ' αυτά που συνηθίζουμε να τα ονομάζουμε "ευχάριστα διλήμματα" για ένα προπονητή.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: