Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο ελληνικός δρόμος για την πρόκριση στους «16»

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει στο sport-fm.gr για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε το ελληνικό στοιχείο στην επιτυχία του Ολυμπιακού στο Champions League.

Ο ελληνικός δρόμος για την πρόκριση στους «16»
Μια ματιά στα μπάτζετ των ομάδων που πέτυχαν την πρόκριση τους στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, διαφωτίζει.

Ο Ολυμπιακός έχει με διαφορά το μικρότερο από όλους. Δραματικά μικρότερο. Η προτελευταία Λεβερκούζεν έχει 137.000.000 € και ο τελευταίος Ολυμπιακός μόλις 72.150.000 €. Μην συζητάμε για την πρώτη στη λίστα, Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει μπάτζετ 583.500.000€!

Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σπουδαίο επίτευγμα ήταν η πρόκριση στους «16», αλλά και πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα. Εκτός από τον πρωταθλητή Ελλάδας, την ρωσική Ζενίτ και την τουρκική Γαλατά, οι υπόλοιποι 13 ανήκουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Γερμανίας, Ισπανίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Το έκανε έχοντας ως πρωταγωνιστές των επιτυχιών του στα γήπεδα Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως ο Μήτρογλου, ο Μανιάτης, ο Σάμαρης, ο Μανωλάς, ο Σιόβας. Είναι τέτοιο το κόστος αγοράς και συμβολαίων των ξένων ποδοσφαιριστών, που χωρίς πολλούς και καλούς Έλληνες, ήταν αντικειμενικά αδύνατο να έρθει η πρόκριση.

Με μια οικονομία σε δεινή κρίση, είναι περίπου φενάκη να πιστεύει κανείς ότι μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου μπορεί να επιλέξουν την Ελλάδα για την καριέρα τους. Κατά συνέπεια είναι μονόδρομος η ανάδειξη και η εξέλιξη Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Ο καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί πως αποτιμάτο η ποδοσφαιρική αξία των Μήτρογλου ή του Μανωλά, πριν αρχίσει η διοργάνωση και πόσο αποτιμάται τώρα.

Ασφαλών η εξέλιξη ποδοσφαιριστών όπως ο Σάμαρης και ο Μανωλάς είναι έργο Μίτσελ. Ο γενικότερος σχεδιασμός της ομάδας, οι επιλογές ποδοσφαιριστών, αλλά και η εξασφάλιση δανεικών με υψηλή προσφορά, όπως ο Ρομπέρτο και ο Κάμπελ, έρχονται να μας δείξουν πως γίνεται μια ομάδα με τόσο χαμηλό -σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό- μπάτζετ, μπορεί να μπει σφήνα εκεί που αποτυγχάνουν η Γιουβέντους, ο Άγιαξ, η Νάπολι και η Μαρσέιγ.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ούτε θα οδηγεί πάντα σε τέτοια αποτελέσματα. Αν δεν περνάει όμως μέσα από την αξιοποίηση Ελληνικών ποδοσφαιριστών, δεν οδηγεί πουθενά!Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: