Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

«Ή ανεβαίνουν 3 ή πάμε σε UEFA και FIFA»

Την άνοδο τριών και όχι δυο ομάδων στη Superleague απαιτεί με επιστολή της στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου απειλώντας πως αν προκύψουν αλλαγές στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, θα πάει το θέμα με προσφυγή στη FIFA και την UEFA. Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:
"Κύριε Πρόεδρε,
Απευθυνόμαστε προς εσάς με την ιδιότητά σας ως θεσμικού προϊσταμένου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, ex officio θεματοφύλακα του κύρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και εντεταλμένου για την διασφάλιση του σεβασμού έναντι του Καταστατικού και των κανονισμών της.
Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η έννοια του αθλητισμού γενικότερα, και κατ` επέκταση και του ίδιου του ποδοσφαίρου θεμελιώνεται πάνω στις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, της ισότητας όλων έναντι των κανονισμών, της ισονομίας και της ασφάλειας δικαίου, οι οποίες και διαμορφώνουν το πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού. Αυτές τις αρχές ενσωματώνει κατά τον καλύτερο τρόπο η Ε.Π.Ο. στους κανονισμούς και το καταστατικό της με πλήθος διατάξεων και ασφαλιστικών δικλίδων. Ειδικά δε σε ότι αφορά στο θέμα της αυξομείωσης των ομάδων εκάστης κατηγορίας οι κανονιστικές προβλέψεις είναι συγκεκριμένες, σαφείς και ξεκάθαρες, και δεσμεύουν όχι μόνο της Ενώσεις – Μέλη της ΕΠΟ , τις Π.Α.Ε. και τα Σωματεία, αλλά και την ίδια την Ομοσπονδία.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες τόσο μέσω του Τύπου όσο και μέσω επισήμων τοποθετήσεων και ανακοινώσεων, ότι βρίσκεται εν εξελίξει μια ``συζήτηση'' αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων που με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου 2013/2014 θα υποβιβαστούν από το πρωτάθλημα της Superleague στην Football League και αντιστοίχως αυτών που θα προβιβαστούν από την δεύτερη στην πρώτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. Δηλαδή, μια ``συζήτηση'' αναφορικά με θέματα που ρυθμίζονται από τις προκηρύξεις των εν εξελίξει πρωταθλημάτων των δυο ενώσεων. Παράλληλα, κυκλοφορούν διαρκώς διαρροές για μυστικές συναντήσεις μεταξύ ``παραγόντων'' για την ``διευθέτηση'' του θέματος, πιθανή "παραπομπή του θέματος στο Διαιτητικό Δικαστήριο" για την επίλυσή του με δικαστική απόφαση , και άλλα πολλά αναλόγου περιεχομένου και προς την ίδια κατεύθυνση. Και όλα αυτά συμβαίνουν με την συμμετοχή, την ανοχή, ή την ``διεύθυνση'' της Ε.Π.Ο.
Σε ό,τι μας αφορά, όλη αυτή η συζήτηση ανάγεται στη σφαίρα της φαιδρότητας. Ωστόσο, γίνεται άκρως επικίνδυνη όταν σε αυτή εμπλέκεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και δι' ημών η Ε.Π.Ο.
Όποιος άνθρωπος έχει περάσει ακόμα και έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας γνωρίζει πολύ καλά ότι οι προκηρύξεις όλων των πρωταθλημάτων δεν τροποποιούνται εν τω μέσω της περιόδου και για το πρωτάθλημα που βρίσκεται εν εξελίξει, και οι όποιες αλλαγές μπορούν να αποφασιστούν δεν εφαρμόζονται την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αλλά την μεθεπόμενη. Σύμφωνα λοιπόν με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας, τους Κανονισμούς την προκήρυξη της Football League του πρωταθλήματος της περιόδου 2013/2014 αλλά και την προκήρυξη της Superleague για την ίδια περίοδο που έχουμε στα χέρια μας, το υπό συζήτηση ``θέμα'' έχει ήδη ρυθμιστεί κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο : με την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου, τρεις (3) ομάδες θα υποβιβαστούν από την πρώτη στην δεύτερη κατηγορία για το πρωτάθλημα της περιόδου 2014/2015, και αντιστοίχως τρεις (3) θα ανέλθουν σύμφωνα με τον τρόπο που η προκήρυξη της Football League προβλέπει. Όλα τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις κενές περιεχομένου. Οι συγκεκριμένες προκηρύξεις είναι γνωστές από το καλοκαίρι , πριν την έναρξη των τρεχόντων πρωταθλημάτων και έχουν εγκριθεί από την Ε.Π.Ο. όπως προβλέπουν οι οικείοι κανονισμοί.
Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο (εντελώς παράνομα, αντικαταστατικά και αυθαίρετα) η Superleague εκ του μη όντος και χωρίς κανένα απολύτως έρεισμα αποφάσισε να ``ανοίξει'' μια τέτοια συζήτηση. Αδιαφορούμε για τους λόγους των εσωτερικών συσχετισμών που υπαγόρευσαν μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά και για τις επιδιώξεις όσων εμπνεύστηκαν μια τέτοια κίνηση, που δημιουργεί μια τεχνητή αναστάτωση και μια απόλυτη απαξίωση των θεσμικών οργάνων του αθλήματος στα μάτια της φίλαθλης Ελλάδας. Απορούμε όμως ειλικρινά πως είναι δυνατόν η Ε.Π.Ο. να συμμετέχει σε μια τέτοια συζήτηση για ένα ανύπαρκτο θέμα, από την οποία εμφανίζεται παράλληλα αδύναμη να ξεχωρίσει ``δυο γαϊδάρων άχυρα'', ενώ καθημερινά γελοιοποιούνται οι θεσμοί και το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα εν συνόλω.
Από την πλευρά μας, σας καλούμε να βάλετε ένα τέλος σε όλη αυτή την κωμωδία, άμεσα και εμφατικά. Η λύση δεν θα δοθεί ούτε μέσα από ``αμοιβαίες υποχωρήσεις'' ούτε μέσα από ``διάλογο''. Η λύση ενυπάρχει στις ίδιες τις προκηρύξεις και τους Κανονισμούς. Τελειώστε την συζήτηση τώρα, διακηρύττοντας το αυτονόητο: τρεις (3) πέφτουν, τρεις (3) ανεβαίνουν, όπως γνωρίζει όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τον περασμένο Αύγουστο που ξεκίνησε η αγωνιστική περίοδος και προβλέπεται. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι και παράνομη και μη ανεκτή , και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στο οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, πέρα από ποδοσφαιρική ομάδα και φορέας των φίλαθλων συναισθημάτων μιας ολόκληρης πόλης, είναι μια ανώνυμη εταιρεία που απασχολεί εργαζομένους, έχει μετόχους, κύκλο εργασιών και οικονομικά συμφέροντα. Έχει κάνει έναν προγραμματισμό για την τρέχουσα περίοδο, ο οποίος έχει γίνει με γνώμονα τις οικείες προκηρύξεις αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές που αυτές δημιουργούν σε βάθος χρόνου. Είμαστε ως εκ τούτου υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας και ως αθλητικός φορέας και ως ανώνυμη εταιρεία έναντι οποιασδήποτε αυθαιρεσίας. Όπως εμείς υποχρεούμαστε να σεβόμαστε το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούμε, το ίδιο ισχύει και για τις υπερκείμενες Ενώσεις, όσο και για την ίδια την ΕΠΟ : τόσο σε εθνικό, όσο και σε Διεθνές επίπεδο.
Μια αυθαίρετη, παράνομη, αντίθετη με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας τροποποίηση των προκηρύξεων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων εν τω μέσω της περιόδου και με εφαρμογή για την προσεχή αγωνιστική περίοδο 2014/2015 (ακόμα και υπό τον μανδύα μια ``δήθεν'' απόφασης του Τ.Δ.Δ./ΕΠΟ), δεν μας αφήνει κανένα άλλο περιθώριο παρά να καταγγείλουμε τις συγκεκριμένες αυθαιρεσίες ενώπιον της F.I.F.A. και της U.E.F.A., και παράλληλα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ενώπιον κάθε αρμοδίου οργάνου για την προάσπιση των συμφερόντων μας.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν μπορεί να αποτελεί μέρος του προβλήματος. Καλείται απλά να εφαρμόσει τους κανονισμούς της, και να εγκαλέσει από την πλευρά της όσους συστηματικά τους αγνοούν ή επιδιώκουν να τους καταργούν κατά το δοκούν. Ελπίζουμε ότι από πλευράς σας θα πράξετε το αυτονόητο, και ως Πρόεδρος της ΕΠΟ, σε προσωπικό επίπεδο, θα ενεργήσετε με μεγαλύτερη σοβαρότητα και θεσμικό κύρος σε σχέση με διαφόρους προκατόχους σας που έχουν καταδικαστεί και στιγματιστεί με τον χειρότερο τρόπο στη συνείδηση του ελληνικού φίλαθλου κοινού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: