Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

O Κομπανί στο FFT για τον Βαν Μπούιτεν!

Με αφορμή το τέλος της 16χρονης καριέρας του Βέλγου σέντερ μπακ της Μπάγερν, το FourFourTwo συζητά με τον αμυντικό της Μάντσεστερ Σίτι. Η μεταγραφή του Στίβεν Ντεφούρ στην Άντερλεχτ από την Πόρτο την προηγούμενη βδομάδα κανονικά θα ήταν πρώτο θέμα στο βελγικό ποδόσφαιρο. Σε τελική ανάλυση, η χώρα έχει μεγαλώσει συνηθίζοντας να βλέπει τους διεθνείς παίκτες της να πηγαίνουν από το εγχώριο πρωτάθλημα σε μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες και όχι το αντίθετο.
Ωστόσο, το νέο επισκιάστηκε από την ανακοίνωση ενός μεγάλου Βέλγου διεθνούς, του Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν, που αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο.
Όχι ότι τ νέα προκάλεσαν σοκ. Στα 36 του, ο Βαν Μπούιτεν αναφέρθηκε στο τέλος της καριέρας του πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίος ήταν πιθανότατα ο καλύτερος και ο πιο σταθερός παίκτης του Βελγίου. Μιλώντας στον Τύπο μετά τον αποκλεισμό από την Αργεντινή, ήταν πολύ συναισθηματικό, τονίζοντας ξανά ότι ίσως ήταν το τελευταίο του παιχνίδι. Αλλά η απόδοσή του ήταν αξιοσημείωτη και υπήρχαν οι φήμες ότι πολλοί σύλλογοι τον ήθελαν, με την Άντερλεχτ να φαντάζει ως τον πιθανότερο προορισμό του.
Ωστόσο, την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωση την απόφασή του. Από τότε, κάθε εφημερίδα, τηλεοπτική εκπομπή και site στη χώρα του απέδωσε τα εύσημα. Το FourFourTwo ρώτησε τον πρώην διεθνή συμπαίκτη του, τον Βίνσεντ Κομπανί, πως αισθάνεται για την παραίτηση του πρώην συμπαίκτη του.
«Ο Ντάνιελ είχε μια απίστευτη καριέρα», τονίζει ο αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι. «Νομίζω ότι έχει κατακτήσει περισσότερους τίτλους από κάθε άλλο Βέλγο. Κάποιοι άνθρωποι ζήλεψαν την επιτυχία του και για αυτό είμαι ακόμα πιο χαρούμενος για τα όσα πέτυχε».

Δυνατός με το κεφάλι

Έχοντας ξεκινήσει στην επίθεση, ο Βαn Μπούιτεν κάποιες φορές έδειχνε ότι ακόμα μάθαινε τη θέση του αμυντικού. Υπήρχαν λάθη, κάποια εκ των οποίων κόστισαν, όπως παραδέχεται και ο άλλος. Μέρος του βελγικού Τύπου τον διέσυρε και τον απεικόνισε ως έναν αρνητικό παράγοντα που πρέπει να μείνει μακριά από την Εθνική.
ADVERTISEMENT
Αρκετές φορές έγινε αποδιοπομπαίος τράγος στα άσχημα χρόνια του Βελγίου. Για πολλά χρόνια ήταν ο μοναδικός πραγματικά μεγάλος παίκτης στους «Κόκκινους Διαβόλους», στους οποίους έλειπαν τα αστέρια. Κοιτώντας πάντως τα στατιστικά του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Βέλγιο έχασε περισσότερα ματς ή δέχθηκε περισσότερα γκολ στα παιχνίδια που έπαιζε.

Αλλά στις 84 εμφανίσεις του με την εθνική, σημείωσε επίσης 10 γκολ. Κάποια ζωτικής σημασίας, όπως η κεφαλιά του απέναντι στη Σκωτία το 2001, όταν έστειλε το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.  Σε ένα ανταγωνιστικό ματς στο δεύτερο γύρο με τη Βραζιλία, ο Βαν Μπούιτεν περιόρισε τον Ρονάλντο για πάνω από 90 λεπτά, κάνοντας τον καλύτερο επιθετικό του κόσμου σχεδόν αόρατο.
Αυτή την εικόνα του θα θυμάται όλο το Βέλγιο, μαζί με το τον επαγγελματισμό του, που ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Πάντα διαθέσιμος για τα ΜΜΕ και τον κόσμο και πάντα ειλικρινής για την απόδοσή του. Ακόμα και όταν ξεπεράστηκε από τον νεότερους και πιο ταλαντούχους Κομπανί, Βερμάελεν και Βερτόνγκεν, ο Βαν Μπούιτεν παρέμεινε πιστός στη χώρα του και περήφανος που μπορούσε να τη βοηθήσει. Έπαιξε στα 5 από τα 10 προκριματικά ματς των «Κόκκινων Διαβόλων» για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο και σε όλα τα παιχνίδια στη Βραζιλία.
Συνήθως οι παίκτες κάνουν ουρά για τη φανέλα του Μέσι. Λέει πολλά για τον Βαν Μπούιτεν το ότι ο Μέσι μόνος του πήγε και του έδωσε τη φανέλα του μετά την πρόκριση της Αργεντινής.

«Παράδειγμα προς μίμηση»

Ο Κομπανί έχει περισσότερα καλά λόγια να πει για τον πρώην συμπαίκτη του: «Αυτή είναι η δύναμη για κάποιον σαν τον Ντάνιελ, που έπαιξε σε ένα τόσο δυνατό Παγκόσμιο Κύπελλο στα 36 του, προπονούταν σκληρά κάθε μέρα και αποδεικνύει ότι το ταλέντο και η ηλικία δεν έχουν τόσο μεγάλο ρόλο, το σημαντικό είναι το πόσο δυνατός είσαι στο μυαλό. Νομίζω πως θα παραμείνει παράδειγμα για το Βέλγιο για πολύ μεγάλο χρονικά διάστημα. Ένα παράδειγμα για όλους εκείνους τους νεαρούς που ακολουθούν. Κάποιοι από αυτούς είναι περισσότερο ταλαντούχοι από όλους μας. Αν έχουν αυτή τη δύναμη ψυχής που πάντα έδειχνε ο Ντάνιελ, μπορούν να κάνουν καριέρες που εμείς μόνο τις ονειρευτήκαμε».
Του ίδιου του Βαν Μπούιτεν η καριέρα ήταν σταθερά ανοδική όσο ωρίμαζε στον αμυντικό του ρόλο. Ξεκίνησε ως επαγγελματίας στη Σαρλερουά και σύντομα μετακινήθηκε στη Σταντάρ Λιέγης, όταν και χρίστηκε για πρώτη φορά διεθνής. Μετά από μόλις δύο χρόνια, το Βέλγιο αποδείχθηκε πολύ μικρό για τον άνθρωπο που έγινε γνωστός ως "ο μεγάλος Νταν". Σε μία μεταγραφή που τότε ήταν σπάνια για τους Βέλγους, υπέγραψε για ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης, την Μαρσέιγ.

Ο Βαν Μπούιτεν έπαιξε καλά, συχνά ανεβαίνοντας και σκοράροντας σημαντικά γκολ. Οι οπαδοί τον αγάπησαν. Αλλά μετά από μια χαοτική εξαγορά, θεωρήθηκε ως "περσινά ξινά σταφύλια" και παραχωρήθηκε δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι, που τότε ήταν μια μεσαία αγγλική ομάδα. Το 2004, υπέγραψε στο Αμβούργο και έγινε αμέσως αρχηγός. Η ισχυρή Μπάγερν Μονάχου τον ήθελε μετά από μόλις μια σεζόν, αλλά έχοντας δώσει το λόγο του στο Αμβούργο, ο Βαν Μπούιτεν την απέρριψε. Τελικά, η Μπάγερν απέκτησε τον εκλεκτό της το 2006.
Στις οκτώ χρονιές του στη Βαυαρία, ο Βαν Μπουίτεν ήταν το πρώτο όνομα που επέλεγαν όλοι οι προπονητές που πέρασαν. Το ανάστημα του μεγάλωσε και τα τρόπαια συνέχισαν να έρχονται.  Τέσσερα μετάλλια πρωταθλητή, τέσσερα Κύπελλα, ένα Ligapokal και δύο Σούπερ Καπ. Το 2013, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, το Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Συλλόγων.
Ακόμα και οι χειρότεροι επικριτές του στο Βέλγιο παραδέχθηκαν ότι ίσως έκαναν λάθος.

Φεύγοντας με χάρη

Για τους «Κόκκινους Διαβόλους» η παρουσία του έγινε απαραίτητη στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και ως ο μεγαλύτερος και ο σοφότερος σε ένα κατά τα άλλα άπειρο γκρουπ παικτών. Ο Ρομέλου Λουκάκου πέρασε στην ομάδα κάποιες από τις δοκιμασίες που ο 36χρονος γνωρίζει καλά.
Όταν έβαλε τα γκολ στην Κροατία που οδήγησαν το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Βαν Μπούιτεν ήταν ο πρώτος που, κρατώντας το κεφάλι του νεαρού στα χέρια του, είπε: «Είδες; Απέδειξες ότι όλοι έκαναν λάθος. Μπράβο!». Μετά το γκολ του Λουκάκου με τις ΗΠΑ στο δεύτερο γύρο, ο Βαν Μπούιτεν έκανε τα πάντα για να είναι πρώτος και πάλι. «Όλο μου το σώμα πονούσε από τις κράμπες, αλλά απλά έπρεπε να είμαι εκεί πρώτος, οπότε σπρίνταρα σαν τρελός».
Ο Κομπανί είναι σίγουρος ότι η παρουσία του Βαν Μπουίτεν δύσκολα θα καλυφθεί. «Σίγουρα αφήνει ένα κενό», είπε ο τρέχων αρχηγός. «Ήταν πραγματικά κοντά με κάποιους από τους παίκτες και είχε μεγάλη επιρροή στα αποδυτήρια. Ωστόσο, κάθε κενό πρέπει να καλύπτεται και αυτή είναι μια ευκαιρία για κάποιον άλλον να αναλάβει την ευθύνη, να ακολουθήσει τα βήματα του Ντάνιελ
Σίγουρα όμως αφήνει κάτι που πάντα θα το θυμόμαστε. Το γεγονός ότι τόσα χρόνια πριν κανείς δεν θα το περίμενε, το κάνει περισσότερο όμορφο για μένα. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο είπε αντίο στο ποδόσφαιρο με τον πιο όμορφο τρόπο που μπορείς να φανταστείς.»
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: