Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Σπρώχνουν τον Ρανιέρι στην αποτυχία!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ΕΠΟ που απομόνωσε τον Ιταλό από όποια επαφή με το “παλαιό καθεστώς” της Εθνικής με συνέπεια να τον στείλει αδιάβαστο, και για τη νέα γκέλα της Ομοσπονδίας που βάζει τον προπονητή “απέναντι” στους ποδοσφαιριστές. 
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι αφίχθη και παρουσιάστηκε από την ΕΠΟ στα τέλη του Αυγούστου, περίπου 10 ημέρες πριν από το πρώτο του παιχνίδι, το οποίο για κακή τύχη της Ελλάδας ήταν επίσημο και μάλιστα ένα εκ των πιο καθοριστικών, απέναντι στην πιο “δυνατή” ομάδα του ομίλου Ρουμανία και με τις ειδικές σύνηθες του άδειου Καραϊσκάκη.
ADVERTISEMENT
Η κοινή λογική έλεγε ότι ένας τόσο έμπειρος προπονητής όσο o Κλαούντιο Ρανιέρι που συμπληρώνει 63 χρόνια ζωής σε τέσσερις ημέρες θα έβαζε σε προτεραιότητα να κόψει δρόμο: να κλέψει εμπειρία μέσα από μια σύντομη συναναστροφή (στον 1,5 μήνα που μεσολαβούσε από την συμφωνία του με την ΕΠΟ μέχρι την παρουσίασή του) με έναν συνάδελφο της γενιάς του, τον 60χρονο Φερνάντο Σάντος, με τον οποίο - επίσης η λογική λέει ότι - θα είχαν συναντηθεί σε κάποιο από τα συνέδρια προπονητών της UEFA, στα οποία ο Πορτογάλος συχνάζει τακτικά στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 15 ετών.
Αν έχει τη φήμη δεκτικού προπονητή ανάμεσα στους συναδέλφους του ο Σάντος; Αρκεί κανείς να ρωτήσει τους περισσότερους των 10 Ελλήνων προπονητών που είτε είχαν συνεργαστεί μαζί του είτε όχι επιδίωξαν να τον συναναστρέφονται και να ανταλλάσσουν απόψεις για το ποδόσφαιρο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο πολύς και συχνά μπλαζέ Ζοσέ Μουρίνιο έχει επανειλημμένα σχολιάσει πόσο ανοιχτόμυαλος είναι σε αυτό το κομμάτι ο Σάντος, ο οποίος του δείχνει ότι έχει πιο προχωρημένες ποδοσφαιρικές αντιλήψεις από τους προπονητές της γενιάς του και μοιράζεται με προθυμία τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο. Με τόση αγάπη και τέτοιο σεβασμό για την Ελλάδα, τους Έλληνες και την Εθνική, ο Σαντος δεν θα το είχε αρνηθεί αυτό ούτε στον εχθρό του.
Το επιδίωξε αυτό ο Ρανιέρι, για να “κλέψει” γνώση από έναν προπονητή που είχε στα χέρια του για μια 4ετία την Εθνική Ελλάδας και την είχε οδηγήσει στην 8αδα του Euro και την 16αδα του Μουντιάλ; Ποτέ. Λέτε να μη το σκέφτηκε;

Αποκοπή από το “παρελθόν”!

Ακόμη και αν δεν ήθελε να ψάξει τον Πορτογάλο συνάδελφό του, ο Ρανιέρι είχε και πιο εύκολες επιλογές: μέσα στα πόδια του ήταν ο Τάκης Φύσσας, που ήταν τεχνικός διευθυντής της Εθνικής από την εποχή του Ρεχάγκελ μέχρι το τέλος της εποχής Σάντος (και είχε ξαναβοηθήσει προπονητή στην προσαρμογή του) και ήταν στη διάθεση της ΕΠΟ για να κάνει αυτή τη δουλειά κατά την αποχώρησή του. Δεν ήθελε να βρει τον Φύσσα; Στη διάθεσή του ήταν και ο Λεωνίδας Βώκολος, που ήταν βοηθός του Σάντος στην Ανδρών αλλά και υπεύθυνος της εθνικής υποδομής και του σχεδίου για την σύσταση των εθνικών ομάδων όλων των μικρών ηλικιών. Προφανώς και θα ήταν διατεθειμένος να ενημερώσει και να παραδώσει στον Ιταλό προπονητή κι ας αποχωρούσε από την ομοσπονδία. Διότι παρόλο που ο ίδιος ο Σαρρής είχε υποσχεθεί στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ότι ο Βώκολος δεν θα αποχωρήσει, και συνεπώς λογικά θα ήταν δυσαρεστημένος με την απομάκρυνσή του, ο Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής είχε τη διάθεση να βοηθήσει την Εθνική. Δοκίμασε να έρθει σε επαφή μαζί τους ο Ρανιέρι; Οχι. Λέτε να μη το σκέφτηκε;
Ακόμη και αν δεν ήθελε να μιλήσει με τους απερχόμενους προπονητές και τον τεχνικό διευθυντή, ο Ρανιέρι είχε ακόμη δύο επιλογές: τον Γιώργο Καραγκούνη και τον Κώστα Κατσουράνη. Τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της προηγούμενης Εθνικής. Δύο ποδοσφαιριστές με 100+ συμμετοχές στην Εθνική, που ήταν πρωταγωνιστές σε όλες τις επιτυχίες της Ελλάδας στη χρυσή 10ετία. Με τον Καραγκούνη ο Ρανιέρι μίλησε εκ των υστέρων, μετά την ήττα από τη Ρουμανία. Με τον Κατσουράνη δεν μίλησε ποτέ, παρότι είχε κάνει κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με την πλειονότητα των διεθνών ποδοσφαιριστών. Λέτε να μη σκέφτηκε να μιλήσει με τους προηγούμενους αρχηγούς;
Ακόμη και αν δεν τα είχε σκεφτεί όλα τα παραπάνω ο Ρανιέρι, η Ομοσπονδία θα μπορούσε να είχε φροντίσει να τον βοηθήσει ώστε να κατατοπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο, αφού χρόνος για πειραματισμούς δεν υπήρχε, ήταν ελάχιστος πριν από το πρώτο του παιχνίδι, το οποίο ήταν και επίσημο και πολύ σημαντικό. Όχι απλώς δεν το έκαναν αυτό όμως, αλλά το αντίθετο: φρόντισαν να μην συμβεί. Απομάκρυναν σε χρόνο μηδέν όλους τους συνεργάτες που είχε εντός και εκτός αποδυτηρίων ο Σάντος στην Εθνική. Και κόλλησαν δίπλα στον Ιταλό πρόσωπα του σκοτεινού παρελθόντος, σαν τον υπάλληλο - πρωταγωνιστή σε ιστορίες παράγκας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο Ιταλός δεν θα έρθει σε επαφή με “το παλαιό καθεστώς”.

Επιμένουν να τον “καίνε”

Πιθανόν όλα αυτά να τα έκαναν οι μαθητευόμενοι μάγοι επειδή ζούσαν με την ψευδαίσθηση ότι η Εθνική βρισκόταν σε έναν πανεύκολο όμιλο και θα προκρινόταν διά περιπάτου στο Euro 2016 και συνεπώς δεν υπήρχε λόγος “να ρίξουν τα μούτρα τους” και να βάλουν τον Ρανιέρι σε μια κουβέντα με το παρελθόν της Εθνικής, το οποίο τόσο πολύ βιάζονται να διαγράψουν, λες και δεν μιλάμε για την χρυσή 10ετία της Ελλάδας αλλά για την μαύρη. Ακόμη και σήμερα όμως, μετά από το τριπλό χαστούκι που έχει φέρει την Εθνική στον 1 βαθμό και τον Ρανιέρι σε τόσο δεινή θέση, συνεχίζουν να τον παρασέρνουν σε μεγάλα σφάλματα.
Προσέξτε, μόνοι τους διαρρέουν ότι ο Ιταλός θα “πάρει κεφάλια” και φωτογραφίζουν τους δύο εκ των παλαιότερων ποδοσφαιριστών, δηλαδή τον αρχηγό Σαλπιγγίδη και τον Σαμαρά. Κι αν αύριο ο Ρανιέρι τους προσκαλέσει, επειδή θα κρίνει ότι τους χρειάζεται, βάλτε με το μυαλό σας πόσο ευχάριστη θα είναι η μεταξύ τους ατμόσφαιρα.
Οι ίδιοι διαρρέουν, και μάλιστα επισήμως, ότι ο Σαρρής είπε στον Ρανιέρι να πάρει μαστίγιο επειδή “φταίνε οι παίκτες”. Δηλαδή έναν προπονητή που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, αφού δεν είχε ούτε χρόνο - ευκαιρίες ούτε καλά αποτελέσματα, να προσεγγίσει τους ποδοσφαιριστές ώστε να δεθεί μαζί τους και να τους εμπνεύσει, να τους παρακινήσει αποτελεσματικά, τον βάζουν απέναντι στους ποδοσφαιριστές. Τον κάνουν “εχθρό” τους.
Ακόμη και σήμερα, που η Εθνική κρέμεται από τον γκρεμό και ετοιμάζεται να τσακιστεί τόσο που θα είναι αμφίβολο ότι θα καταφέρει σύντομα να ξανασηκωθεί, ο Σαρρής και οι μαθητευόμενοι μάγοι που τον περιβάλλουν ρίχνουν τον Ρανιέρι από γκέλα σε γκέλα. Τον βάζουν απέναντι στους ποδοσφαιριστές στη στιγμή μιας μεγάλης δοκιμασίας, επειδή νομίζουν ότι έτσι προστατεύουν το πουλέν τους, τον προπονητή που προσέλαβαν. Και τελικώς το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν τις συνθήκες για τον Ιταλό ακόμη πιο δύσκολες. Στην επόμενη συγκέντρωση της Εθνικής, προπονητής και ποδοσφαιριστές θα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα…


ΥΓ. Ο Πορτογάλος Σάντος, που έχει δουλέψει στις τρεις μεγαλύτερες πορτογαλικές ομάδες και έχει συνεργαστεί με αρκετούς εκ των σημερινών ποδοσφαιριστών της Εθνικής Πορτογαλίας, και είχε 4ετή εμπειρία σε πάγκο Εθνικής, βρήκε νόημα προτού ξεκινήσει να κάνει επαφές με τον - πρώην παίκτη του - Πάουλο Μπέντο, που ήταν ο προκάτοχός του στην Εθνική προκειμένου να ενημερωθεί. Ένας Πορτογάλος βρήκε νόημα να κάνει το αυτονόητο στην Εθνική της πατρίδας του. Αυτό που δεν βρήκε νόημα να κάνει ένας Ιταλός που πατούσε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα για να παίξει μετά από 10 ημέρες το πρώτο επίσημο παιχνίδι του με την Εθνική κι ενώ προηγουμένως δεν είχε εργαστεί ποτέ σε Εθνική. Η νοημοσύνη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: