Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Θρυμμάτισε το καθρεφτάκι!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης σχολιάζει την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και προβλέπει μακροημέρευση Τόμιτς στον πάγκο.
Eίδατε πόσο πιο εύκολα έγιναν όλα μόλις το κόκκινο απομακρύνθηκε από το πράσινο; Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη σπηλιά των φαντασμάτων, ο Ολυμπιακός ξαναβρήκε τον καλό ευρωπαϊκό του εαυτό και πέρασε νικητής από ένα δύσβατο γήπεδο όπου θα γνωρίσουν και φέτος ήττες (στην Ευρωλίγκα ή στο πρωτάθλημα Ισπανίας) ομάδες της ελίτ.
ADVERTISEMENT
Είναι σημαντική η αποψινή νίκη των «ερυθρολεύκων», βαθμολογικά, αγωνιστικά, ψυχολογικά και πνευματικά. Θεμέλιο πρωτιάς στον Όμιλο, Οκτώβριο μήνα. Πολύ σωστά ειπώθηκε, στο αποδυτήριό τους, ότι η σεζόν για τον Ολυμπιακό αρχίζει απόψε.
Μόλις το ΟΑΚΑ χάθηκε στο καθρεφτάκι των παικτών του, όλα διορθώθηκαν ως διά μαγείας. Ο Βασίλης Σπανούλης ξαναβρήκε τη φρεσκάδα και τη σιγουριά του. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Κώστας Σλούκας έδωσαν 23 πόντους με χέρι που δεν έτρεμε καθόλου.
Ο δείκτης της αυτοσυγκέντρωσης έφτασε πολύ ψηλά και έφερε αξιοσημείωτες νίκες στην άμυνα (68π) και στα ριμπάουντ (37-25). Οι οδηγίες του προπονητή ακολουθήθηκαν κατά γράμμα στις κρίσιμες στιγμές, τα φάουλ που έπρεπε να γίνουν έγιναν χωρίς παραλείψεις, οι στιγμιαίες αναποδιές ξεπεράστηκαν χωρίς παρανέργειες.
Όπως, ορθά, είπε ο Μίλαν Τόμιτς, «η ομάδα έπαιξε σαν ομάδα». Με πάθος και χωρίς φόνο.
Ηταν προφανές από το ύφος του και από τα λόγια του Τόμιτς, ότι θεωρεί αυτή τη νίκη γαλόνι στη στολή του, το πρώτο αλλά διόλου ευκαταφρόνητο. Στις εξετάσεις που έδωσε στη Φοντέτα ("πηγούλα") της Βαλένθια, πήρε πολύ καλό βαθμό και ενίσχυσε την προσωπική του θέση. Και ήταν ένα δυσκολο για οποιονδήποτε προπονητή παιχνίδι, αυτό το αποψινό.
Το σχέδιο με το οποίο εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός στη Βαλένθια δεν ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που θα ακολουθούσε εάν είχε ακόμη τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο βολάν - μόνο που ο κομψεπίκομψος Μπαρτζώκας θα έλεγε "όχι" στο κοστούμι με τα τετραγωνάκια!
Αλλαγές σε όλα τα μαρκαρίσματα στην άμυνα, κυνήγι του αιφνιδιασμού ακόμα και μετά από αντίπαλο καλάθι, γρήγορη εκτέλεση και πολλά μακρυνά σουτ για να ανοίξει το παιχνίδι και να βγει από το ταμπούρι της η αντίπαλη άμυνα, πολλαπλοί ρόλοι για κάθε παίκτη, εν λευκώ αρμοδιότητες στον Βασίλη Σπανούλη.
Οι απουσίες των Ντάρντεν, Παπαπέτρου υπαγόρευσαν και νωρίτερα χαμηλά σχήματα, αλλά την απόφαση κλειδί την πήρε ο Τόμιτς όταν είδε κι απόειδε από τους δύο παίκτες που χρεώθηκαν να καλύψουν το κενό του Πρίντεζη. Το διπλό μηδενικό που κατέθεσαν οι Πέτγουεϊ-Αγραβάνης στα 35 λεπτά που μοιράστηκαν, σε συνδυασμό με το ξέσπασμα των Ισπανών (62-58 από 51-56) έφερε σχήμα-ευρεσιτεχνία με τρεις γκαρντ και τον Λοτζέσκι να κατεβαίνει στο «4», δίπλα στον γοργοπόδαρο Χάντερ.
Οι Ισπανοί μπουρδουκλώθηκαν, έφαγαν δύο φάσεις από συνεργασίες Λαφαγιέτ-Χάντερ και άλλες δύο από τον Λοτζέσκι, ενώ η άμυνα θωράκισε το καλάθι για ένα καθοριστικής σημασίας τετράλεπτο. Η Βαλένθια ξαναμπήκε στο παιχνίδι όταν ο Περάσοβιτς απέσυρε τον απελπιστικό Μπάικς και ζήτησε να τροφοδοτηθεί ο Λόντσαρ, ανίκητος μέσα στη ρακέτα απέναντι στον Μάντζαρη που πάσχιζε να καλύψει τα μετόπισθεν του Χάντερ.
Ο Κροάτης σέντερ ισοφάρισε δύο φορές εξ επαφής, αλλά ο Ολυμπιακός επιβραβεύτηκε για τη μεθοδικότητά του με διπλό χαμόγελο της τύχης. Χάρη στις ευνοϊκές καραμπόλες, έκανε 3 επιθέσεις στα τελευταία 44 δευτερόλεπτα και κέρδισε δύο τυχερά φάουλ στο φινάλε.
Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε λίγο άγαρμπα το φάουλ μετά το 68-71 και κινδύνευσε (φευγαλέα) να χρεωθεί με αντιαθλητικό, αλλά το έκανε. Στο ΟΑΚΑ του μαρτυρίου, ξεχάστηκε και αυτός και όλοι οι συμπαίκτες του, μια στρατιά από χλωμά πρόσωπα με κόκκινες φανέλες.
Με τον αρχηγό του στο παρκέ, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός πέτυχε 19 πόντους παραπάνω από τη Βαλένθια. Με τον αρχηγό του στο παρκέ, στο ντέρμπι του ελληνικού Κυπέλλου, ο ίδιος Ολυμπιακός έβαλε 21 πόντους λιγότερους από τον Παναθηναϊκό.   

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: