Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Το γλυκό χέρι του Ράτζα και το άγριο χέρι του Ζέλικο!!

Ο Παναθηναϊκός κάνει το δικό του ντεμπούτο στην εφετινή Ευρωλίγκα και ο Βασίλης Σκουντής ανασύρει από το πράσινο ράφι παλιές πολωνικές υποθέσεις...
Τις έχει τις πολλές και σπουδαίες πολωνικές σχέσεις και προσλαμβάνουσες του ο Παναθηναϊκός, μόνο που αυτές δεν είναι μπασκετικές: τις εικονογραφούν και τις έχουν καταστήσει κομμάτι της ιστορικής μνήμης ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, ο Γιάτσεκ Γκμοχ, ο Κριστόφ Βαζέχα (ή όπως στο καλό προφέρεται και γράφεται κανονικά το επώνυμο του), ο Γιόσεφ Βάντσικ, ο Ιγκόρ Σιπνιέφσκι, ο... Μανώλης Ολιζαντέμπε και όλοι όσοι έχουν επανδρώσει κατά καιρούς το ρόστερ του.
ADVERTISEMENT
Στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός άνοιξε παρτίδες με την Πολωνία πριν από σαράντα ένα χρόνια: τη σεζόν 1973-74, όταν στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέκλεισε τη Γκντανσκ (70-87, 97-70). Τέσσερα χρόνια αργότερα βρήκε απέναντι του τη Σλασκ Βρότσλαβ (73-71, 96-88), ενώ την περίοδο 1984-85 αναμετρήθηκε με τη Λεχ Πόζναν (83-86, 96-87). Υστερα από δέκα τρία χρόνια, έβαλε ξανά την Πολωνία στον ταξιδιωτικό οδηγό του, αντιμετωπίζοντας ξανά τη Σλασκ (82-58 και 61-61 τη σεζόν 1997-98, 85-79 και 76-62 τη σεζόν 2000-01) και εν συνεχεία την Πρόκομ Τρεφλ Σοπότ απέναντι στην οποία πέτυχε έξι νίκες σε ισάριθμα ματς: 75-69 την περίοδο 2006-07, 67-60 και 75-53 την περίοδο 2008-09, 75-65 και 74-66 την περίοδο 2009-10.
Α, το 61-61 το οποίο ανέφερα, δεν οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος; όντως, πέρα από τις 13 νίκες και τις δύο ήττες απέναντι σε πολωνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός έχει να επιδείξει και μια, ούτως ή άλλως σπάνια και γι' αυτό αξιοσημείωτη ισοπαλία. Μια ισοπαλία που θα λογιζόταν ως ήττα, εάν δεν έβαζε το... χεράκι του ο Ντίνο Ράτζα!
Ηταν 10 Μαρτίου του 1998, όταν στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Saporta Cup οι "πράσινοι" (με προπονητή τον Λευτέρη Σούμποτιτς) αντιμετώπιζε στη "Χάλα Λούντοβα" του Βρότσλαβ (όπου πριν από πέντε χρόνια είχε παιχτεί το "κύκνειο άσμα" του Ντράζεν Πέτροβιτς) τη Σλασκ, την οποία είχε νικήσει μια εβδομάδα νωρίτερα στο ΟΑΚΑ με 82-58.
Οκτώ δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του επαναληπτικού αγώνα, οι Πολωνοί με μία βολή του Λετονού Ραϊμούντας Μίγκλινιεκς προηγήθηκαν με 61-59, αλλά ο χρόνος που απέμενε έφτανε και περίσσευε στον Ντίνο Ράτζα για να ισοφαρίσει και να αποσοβήσει την ήττα. Ο Κροάτης σούπερ σταρ πέτυχε σχεδόν τους μισούς πόντους όλης της ομάδας (29/61), ενώ αυτή η σπάνια ισοπαλία σφράγισε και τυπικώς την πρόκριση του Παναθηναϊκού στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, όπου όμως αποκλείσθηκε από τη Στεφανέλ Μιλάνο.
Οι συνθέσεις του αγώνα
ΣΛΑΣΚ: Μίγκλινιεκς 11, Κρζικάλα 8, Λοπάτκα, Ζιελίνσκι 15, Μακ Νολ 17, Κολοτζιέτζακ 3, Μπινκόφσκι, Ζισκόφσκι 7.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Αλβέρτης 9, Καλαϊτζής 10, Κοχ, Παταβούκας, Οικονόμου 9, Σκοτ 4, Ράτζα 29 (9/18δ., 11/13β., 7ρ., 3ασ.), Χριστοδούλου.
Εντεκα χρόνια αργότερα, σε ανύποπτο χρόνο και δι' ασήμαντον αφορμήν (όπως αναφέρουν και τα αστυνομικά δελτία) ένας άλλος αγώνας του Παναθηναϊκού εναντίον πολωνικής ομάδας έμελλε να γίνει το φιτίλι που προκάλεσε την έκρηξη στην αίθουσα τύπου του ΟΑΚΑ. Το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου του 2009, οι "πράσινοι" επιβλήθηκαν της Πρόκομ με 75-53, αλλά η άνετη νίκη δεν ήταν ικανή να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του Ομπράντοβιτς...
Ο "Φιλιππικός" του είτε ήταν πραγματικός, είτε εντασσόταν στο εθιμικό δίκαιο του περί τεχνητών κρίσεων και ασκήσεων πανικού, υπήρξε μνημειώδης. Τέτοιο δημόσιο ξεφωνητό δεν είχε ξαναματαγίνει, ούτε καν από τον ίδιο τον "Ζοτς", που παίζοντας νευρικά το μπρελόκ με το τριφύλλι στο χέρι του και έχοντας πάρει εκείνο το ιδιότυπο μελιτζανί χρώμα στο πρόσωπο του, άρχισε να ωρύεται...
"Ο τρόπος με τον οποίο αρχίσαμε να παίζουμε και συνεχίσαμε για πολλή ώρα είναι ντροπή. Η Πρόκομ ήρθε εδώ με πολλά προβλήματα (ΣΣ: απουσίαζαν ο Γιούιν, ο Λόγκαν και ο Μπερκ), αλλά η δική μας εμφάνιση ήταν ντροπιαστική. Κάποιοι παίκτες προσπάθησαν, κάποιοι άλλοι ήταν εκτός κλίματος και και δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αρπάζουν κάθε ευκαιρία"...
Αυτό ήταν το πρώτο μέρος του κραξίματος, το ολιγότερο οδυνηρό, διότι ακολούθησε το κυρίως θέμα: "Το μέλλον μας και στις τρεις διοργανώσεις είναι πολύ δύσκολο. Ποτέ δεν έχω σταματήσει να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω τους παίκτες μου. Μερικοί είναι σαν εμένα, αλλά κάποιοι άλλοι με τον τρόπο που παίζουν, δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Δεν σέβονται τους εαυτούς τους κι αυτό είναι πολύ σοβαρό. Εμένα με λένε Ομπράντοβιτς και θέλω να έχω δίπλα μου στρατιώτες για να πολεμήσουμε μαζί. Θα βρω αυτούς που θα κάνουν σωστά τη δουλειά και εάν χρειαστεί θα παίξω μονάχα με έξι, αρκεί να βλέπω στα μάτια τους τη δίψα για τη νίκη. Με τέτοιες εμφανίσεις, δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι θα προκριθούμε στο Φάιναλ Φορ. Ολοι λένε ότι θα πάμε στο Βερολίνο, αλλά εάν συνεχίσουμε αυτό το βιολί, το μόνο που θα συμβεί είναι να να μην πάμε πουθενά και να γελάει μαζί μας όλη η Ευρώπη"!
Οι συνθέσεις εκείνου του αγώνα
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κέτσμαν 5, Σπανούλης 4, Περπέρογλου, Μπατίστ 8, Φώτσης 13, Χατζηβρέττας, Νίκολας 3, Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 4, Πέκοβιτς 8, Σάκοτα 13, Γιασικεβίτσιους 14.
ΠΡΟΚΟΜ: Αρτσιμπονγκ, Ντίλεβιτς 19, Νέσοβιτς 9, Σικόρα 5, Σβιετόνσκι 3, Λαπέτα 1, Ζαμοίσκι 4, Ζότκα 1, Μπάρελ 9, Χρίσιανουκ 2.
Η συνέχεια είναι γνωστή και (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται) αποτέλεσε τόσο τη διάψευση, όσο και τη... δικαίωση του Ομπράντοβιτς: ο Παναθηναϊκός με μια από τις πληρέστερες, ποιοτικότερες και καλύτερες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία της Ευρωλίγκας διάνυσε όλο τον δρόμο κι όχι μόνο πήγε στο Βερολίνο, αλλά στέφθηκε κιόλας πρωταθλητής Ευρώπης!
Από εκείνο το βράδυ, μετά από πέντε χρόνια, απόψε θα ξανασυναντηθούν στο ίδιο γήπεδο τρεις παίκτες: ο Διαμαντίδης, ο Φώτσης και ο 34άχρονος Πολωνός φόργουορντ Φίλιπ Ντίλεβιτς. Στην πρεμιέρα της σεζόν 2014-15 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μιαν ομόχρωμη του Τούροβ, που εδρεύει στην (από το 1998 αδελφοποιημένη με τη Νάουσα) πόλη Ζγκόρτζελετς των 32.000 κατοίκων και έχοντας ως σήμα το κεφάλι ενός ταύρου, θα μπορούσε να συστήνεται ως "οι Μπουλς της Πολωνίας"!
Τα connections ανάμεσα στις δυο ομάδες δεν περιορίζονται στην επιστροφή του Ντίλεβιτς, ο οποίος μάλιστα υπήρξε συμπαίκτης με τον απόντα Ντεμάρκους Νέλσον τη σεζόν 2009-10 στην Αβελίνο. Στο ΟΑΚΑ γυρίζει μετά από τέσσερις μήνες ο (πρώην παίκτης του Ολυμπιακού) Μάρντι Κόλινς, ενώ ο Τζέημς Γκιστ και ο Σέρβος Νεμάνια Γιάραμαζ θα θυμηθούν τη συμβίωση τους την περίοδο 2010-11 στην Παρτίζαν Βελιγραδίου.
Η νεόκοπη πρωταθλήτρια (και μάλιστα μετά από πέντε συνεχείς αποτυχημένες απόπειρες σε σειρές τελικών) Πολωνίας έχει φιλοξενήσει στο ρόστερ της έναν παίκτη που μετά από τρία χρόνια φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού: τον Αμερικανό (με την πολωνική υπηκοότητα) γκαρντ Ντέηβιντ Λόγκαν, ο οποίος έπαιξε στην Τούροβ και μάλιστα ανακηρύχθηκε MVP της πολωνικής λίγκας τη σεζόν 2007-08 και μετά το πέρασμα του από την Πρόκομ και τη Λαμποράλ Κούτσα θήτευσε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 2011-12 στον Παναθηναϊκό, με μέσο όρο 6.5 πόντους. Στη συνέχεια ο Λόγκαν έπαιξε στη Μακαμπί Τελ Αβίβ, στην Αλμπα Βερολίνου και εφέτος επέστρεψε στην Ευρωλίγκα ως παίκτης της ιταλικής Σάσαρι.
Η Τούροβ επιστρέφει στην Αθήνα μετά από πέντε χρόνια, καθώς τη σεζόν 2009-10,σ το πλαίσιο της πρώτης φάσης του Εurocup, είχε αναμετρηθεί με τον Πανελλήνιο από τον οποίο ηττήθηκε με 83-65 στην Κυψέλη, ενώ στο Ζγκόρτζελετς επιβλήθηκε με 81-76.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: