Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Στροφή στο νόμο Ορφανού!!

Με την νέα κοροϊδία της κυβέρνησης για την ρύθμιση των χρεών δεν ήρθε η καταστροφή. Η λύση υφίσταται ενσωματωμένη στο, ήδη, υπάρχον νομικό πλαίσιο, γι’ αυτό και οι επαΐοντες δεν ανησυχούν. 
Η στροφή στον νόμο Ορφανού είναι το βασικό σενάριο που εξετάζεται από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αφού αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την επίλυση του προβλήματος. Αλλά δεν ήρθε ακόμα η ώρα. Η υπαγωγή της ΠΑΕ στο εν λόγω νόμο θα γίνει όταν αυτό είναι νομικά εφικτό. Τελικά, οι συναντήσεις του Ιβάν Σαββίδη με τον ΥΜΑΘ Γιώργο Ορφανό, κάθε άλλο παρά τυχαίες και εθιμοτυπικές αποδεικνύονται.
Ο νόμος 3606, που έγινε Φ.Ε.Κ, στις 17 Αυγούστου του 2007, ισχύει για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών, που δημιουργήθηκαν, μέχρι τις 30/7/2007, ασχέτως του χρόνου βεβαίωσής τους. Δίνει δύο επιλογές. Την διαγραφή κατά 100% των προστίμων και προσαυξήσεων με εφάπαξ καταβολή της οφειλής και την διαγραφή κατά 80% των προστίμων και προσαυξήσεων για όποιον διαλέξει την αποπληρωμή της οφειλής του σε 120 δόσεις, δηλαδή, εντός δέκα ετών.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε την παράγραφο 1 του άρθρου 86 του νόμου Ορφανού: «Υφιστάμενες οφειλές, από οποιαδήποτε αιτία, των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), των Καλαθοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Κ.Α.Ε.), των Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή Αθλητικών Σωματείων που έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.  στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, μπορούν να καταβληθούν, απαλλαγμένες από το ογδόντα τοις εκατό των πρόσθετων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις. Το συνολικό ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των επτακοσίων (700) ευρώ». Στην παράγραφο 3 υπογραμμίζεται: «Σε περίπτωση εξόφλησης ολόκληρης της οφειλής μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται ολική απαλλαγή από τους πρόσθετους φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής».
Για όσους υπήχθησαν με την ψήφιση του νόμου στην ρύθμιση, μεταξύ αυτών ήταν και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για ένα ποσό βεβαιωμένου χρέους 1,9 εκατ. ευρώ, ίσχυε, όπως αναφέρει η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου, το εξής: «Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή απαιτείται αίτηση του Προέδρου της ενδιαφερόμενης Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., Τ.Α.Α. ή Αθλητικού Σωματείου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και καταβολή της πρώτης δόσης, μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα που λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης».
Το «κλειδί» της μεταγενέστερης υπαγωγής
Στον νόμο, όμως, υπάρχει πρόβλεψη και για όσους μεταγενέστερα επιθυμούν την υπαγωγή τους στις ευεργετικές διατάξεις του. Το «κλειδί» της υπόθεσης, που ενδιαφέρει τον ΠΑΟΚ, βρίσκεται στην παράγραφο 4, πάντα του άρθρου 86, η οποία λέει: «Στη ρύθμιση της παραγράφου 1 και με τον ίδιο τρόπο καταβολής, μπορεί να υπάγονται και τα χρέη προς το Δημόσιο της παραπάνω κατηγορίας οφειλετών, που θα βεβαιώνονται μετά από φορολογικούς ελέγχους, ή αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών περιόδων μέχρι και 30.6.2007. Για την υπαγωγή των χρεών αυτών στη ρύθμιση του παρόντος νόμου απαιτείται αίτηση του Προέδρου της ενδιαφερόμενης Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., Τ.Α.Α. ή Αθλητικού Σωματείου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα σε ένα μήνα από τη βεβαίωση των οφειλών αυτών. Μετά την υπαγωγή και των χρεών αυτών αναπροσαρμόζονται τα ποσά των δόσεων που είχαν καθοριστεί αρχικά και καταβάλλεται υποχρεωτικά το σύνολο της διαφοράς, που προκύπτει και αφορά τις ληξιπρόθεσμες δόσεις μέχρι την ημερομηνία καταβολής της δόσης που ακολουθεί την αναπροσαρμογή».
Όλα τα χρέη του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο δημιουργήθηκαν μέχρι τις 30/7/2007. Βεβαιώθηκαν σε ελέγχους του 2008 και 2009, αλλά εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Ο νόμος αναφέρει σαφέστατα ότι μπορούν να υπάγονται στην ρύθμιση τα χρέη των οφειλετών «που θα βεβαιώνονται μετά από φορολογικούς ελέγχους, ή αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών περιόδων μέχρι και 30.6.2007».
Θα του κοστίσει κάτι παραπάνω
Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται. Την Άνοιξη του 2015 προβλέπεται η εκδίκαση των υποθέσεων του ΠΑΟΚ. Μόλις εκδοθούν οι αποφάσεις από τα διοικητικά δικαστήρια, λίγους μήνες μετά, η ΠΑΕ θα νομιμοποιείται να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Ορφανού, με την υποχρέωση καταβολής του πρωτογενούς κεφαλαίου (εν προκειμένου, 10,5 εκατ. ευρώ για τον ΠΑΟΚ) και του 20% των προσαυξήσεων (άλλα 4,4, εκατ.), όπως προβλέπεται για τους μεταγενέστερα υπαχθέντες. Δηλαδή, σύνολο, κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, θα απαιτείται για την εξόφληση του χρέους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πρέπει να καταβληθεί με την ένταξη στην ρύθμιση και το υπόλοιπο σε δόσεις. Και αυτό διότι, παρήλθαν, ήδη, εφτά χρόνια από την εφαρμογή του νόμου και συγκεντρώθηκαν πολλές ληξιπρόθεσμες δόσεις, που θα είναι άμεσα απαιτητές. Θα του κοστίσει κάτι παραπάνω του Σαββίδη, αλλά θα έχει «καθαρίσει» τα πάντα.
Ο νόμος ισχύει μέχρι το 2017
Σημειώνουμε, επίσης, ότι υπάρχει μία νομική διαφωνία για το εάν θεωρείται βεβαιωμένο το χρέος μετά από τον έλεγχο, ή αφού τελεσιδικήσει στα διοικητικά δικαστήρια. Έως τώρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου ΥΠΟΙΚ θεωρούν βεβαιωμένο το χρέος μετά τον έλεγχο, αλλά αυτό δεν αποκλείει την κατάθεση αιτήματος από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την υπαγωγή στο νόμο, ακόμα και τώρα, για να τελειώνει ο Σαββίδης γρηγορότερα. Κι ας απορριφθεί. Δεν χάνει τίποτα η ΠΑΕ. Ούτως ή άλλως, με την έκδοση των αποφάσεων, η υπαγωγή θεωρείται δεδομένη. Διευκρινίζουμε, επίσης,  ότι είναι αδύνατη η ανάκληση του νόμου μέχρι την ολοκλήρωσή του το 2017, αφού έχουν υπαχθεί εταιρείες σ’ αυτόν και πληρώνουν δόσεις εδώ και χρόνια.
*Πηγή: arenafm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: