Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Ομάδα παντός καιρού!!

Ο Γιώργος Κογκαλίδης εξηγεί το γιατί ο Παναθηναϊκός έχασε αλλά δεν... χάθηκε και βλέπει το ποτήρι των πρασίνων στην Ευρωλίγκα μισογεμάτο! Λένε πως στις ήττες χτίζεται ο χαρακτήρας μιας ομάδας και για να το λένε μάλλον δίκιο θα έχουν. Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μπαρτσελόνα, χωρίς όμως να ηττηθεί. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί πάλεψε μέχρι το τέλος (άλλωστε στο 34' η διαφορά ήταν πέντε πόντοι), αλλά γιατί πάλεψε χωρίς να στηριχθεί στο τρίποντο παιχνίδι του.
Η λογική σκέψη "πόσο διαφορετικό θα ήταν το ματς, αν είχε η ελληνική ομάδα λογικότερα ποσοστά από το 2/20 τρίποντα", έρχεται ως "απάντηση" στην εξίσου λογική σκέψη "πόσο διαφορετικό θα ήταν το ματς με τη Φενέρμπαχτσε, αν ο Παναθηναϊκός είχε λογικότερα ποσοστά από το 18/26 τρίποντα". C'est la vie, που λένε κι οι Γάλλοι, "That's life", που λένε κι οι Άγγλοι, "έτσι είναι η ζωή", που λέμε κι εμείς.
Βεβαίως, το μπάσκετ δεν είναι μόνο τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα, παρότι έπαιξε χωρίς τον Ράιτ, άρα είχε περιορισμένες επιλογές στο "ζωγραφιστό", παρότι ο Σλότερ έμοιαζε επηρεασμένος από τον τραυματισμό του. Υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα σε λάθη παιδικής χαράς, διαχειρίστηκε μαεστρικά τα φάουλ και απορρόφησε με ευκολία τη φθορά τους, δεν αρνήθηκε τις μάχες στο "ζωγραφιστό", παρότι ο… εχθρός είχε αριθμητική υπεροπλία.
Η εικόνα ήταν καλύτερη του αναμενομένου. Γιατί πείτε μου, όσοι αρέσκεστε στη στοιχηματική αντιμετώπιση των σπορ, πόσα θα στοιχηματίζατε πάνω στη διψήφια διαφορά, αν με κάποιον… μαγικό τρόπο γνωρίζατε από πριν ότι οι "πράσινοι" θα σουτάρουν με το τραγικό 2/20 τρίποντα;
Ο Παναθηναϊκός παίζει πολλές φορές και κόντρα στη λογική. Λες, ο Τόμιτς είναι καλύτερος παίκτης από τον Μπατίστα, απ' όποια πλευρά κι αν το δεις, αλλά ο σέντερ του Παναθηναϊκού έφερε "μία η άλλη" τη μεταξύ τους μονομαχία. Λες, δεν μπορεί να αντέξει στη φθορά των φάουλ, αλλά ο Παναθηναϊκός έπαιξε άμυνα χωρίς να υποπέσει σε πολλά φάουλ. Λες δεν μπορεί να παίξει σπουδαία περιφερειακή άμυνα, με παίκτες που δεν έχουν ως βασική επιλογή τον αμυντικό προσανατολισμό, αλλά υποχρεώνει την Μπάρτσα σε σωρεία λαθών.
Όταν, με αυτά τα δεδομένα, κατορθώνει να σταθεί αξιοπρεπέστατα στη Βαρκελώνη, απέναντι σε μια ομάδα που παρέμεινε αήττητη στην Ευρωλίγκα, έχει υψηλές βλέψεις και πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, τότε δεν μπορεί παρά να δεις το ποτήρι κάτι παραπάνω από μισογεμάτο. Πόσο μάλλον όταν τα άλλα αποτελέσματα φέρνουν το "τριφύλλι" ακόμα πιο κοντά στον στόχο της πρόκρισης στους "16" (πρέπει να γίνουν πράγματα και θαύματα για να χαθεί).
Συνολικά ο Παναθηναϊκός πήρε πολύ καλό βαθμό, σ' ένα τεστ που έγινε ακόμα πιο δύσκολο, λόγω της απρόβλεπτα κακής επιθετικής βραδιάς, όσον αφορά στο τρίποντο παιχνίδι. Κι αφού καταφέρνει και στέκεται σε τέτοιες βραδιές, τότε αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός παραμένει ομάδα… παντός καιρού.
*Πηγή: sportdog.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: