Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Θα είναι πάντα το μεγαλύτερο ματς στο νησί….!!

Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα η κόντρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ είναι το απόλυτο ντέρμπι του αγγλικού ποδοσφαίρου και θα παραμείνει ότι και αν κάνουν οι δύο αντίπαλοι τα επόμενα χρόνια, Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Θα είναι πάντα το μεγαλύτερο ματς στο νησί….

Μπορεί η Τσέλσι να γιγάντωσε από την στιγμή που την αγόρασε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, η Αρσεναλ με τον Βενγκέρ να διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της από την εποχή του Τσάπμαν στα 30’s και η Σίτι με τα λεφτά των Αράβων να εκτοξεύτηκε, αλλά η Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι το ζευγάρι των μεγάλων αντιπάλων ανεξαρτήτως της αγωνιστικής του κατάστασης.
Και μόνο που από τον Μάιο του 1971, δεν υπήρξε σεζόν που το ματς του δεύτερου γύρου μεταξύ τους να ήταν αδιάφορο και για τους δύο αποδεικνύει πολλά. Επίσης το γεγονός πως από το 1964 μέχρι το 2013, από τα  49 πρωταθλήματα τα 29 κατέληξαν στην τροπαιοθήκη μίας εκ των δύο υπογραμμίζει την καταλυτική παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια.
Η Λίβερπουλ από το 1973 μέχρι το 1991 τερμάτιζε πάντα πάνω από τη Γιουνάιτεντ κατακτώντας σε αυτό το διάστημα 11 πρωταθλήματα. Σε αυτό το διάστημα ήταν ή πρώτη ή δεύτερη σε όλες τις σεζόν  πλην μίας (το 1981) σε μία περίοδο που ταυτόχρονα πήρε τέσσερα Κύπελλα πρωταθλητριών και δύο κύπελλα ΟΥΕΦΑ δημιουργώντας μία δυναστεία που έμοιαζε αδύνατο να επαναληφθεί! Και όμως από το 1992 μέχρι το 2013 η Γιουνάιτεντ με τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο  θα απαντούσε με 13 πρωταθλήματα και δύο Τσάμπιονς Λιγκ, φέρνοντας τα πράγματα τούμπα! Σε αυτό το διάστημα, οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν τερμάτισαν ποτέ εκτός τριάδας και μόλις μια φορά η Λίβερπουλ τους ξεπέρασε στη βαθμολογία,  το 2002!
Αυτό που ωστόσο κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή την κόντρα των δύο μεγάλων αντιπάλων, είναι πως οι περίοδοι της κυριαρχίας τους δεν συνέπεσαν, αφού όταν με την ξαφνική παραίτηση του Νταλγκλίς, τον Φλεβάρη του 1991, άρχισε από τη μια η πτώση της Λίβερπουλ και από την άλλη η εκτόξευση της Γιουνάιτεντ. Και όμως ενώ οι 29 τίτλοι σε αυτά τα 49 χρόνια πήγαν είτε στον ένα είτε στον άλλο, σπάνια υπήρξαν μάχες μεταξύ των δύο τους για το πρωτάθλημα! Είναι μία ιδιαιτερότητα που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί!
Αυτή η κόντρα του 2015 έχει όλα τα εχέγγυα να είναι μία από τις πιο σημαντικές και καθοριστικές για το μέλλον και των δύο συλλόγων. Αν η Λίβερπουλ νικήσει τότε θα περάσει μπροστά σε αυτή την κούρσα για την τετράδα, αν και όταν έχασε στο «Ολντ Τράφορντ» τον Δεκέμβριο η διαφορά τους ήταν στους δέκα βαθμούς! Αν όμως η Γιουνάιτεντ καταφέρει να φύγει αλώβητη, ή ακόμη πιο σημαντικό αν κερδίσει ξεφεύγοντας στη βαθμολογία, τότε ο Λουίς Φαν Χάαλ θα πάρει μεγάλες ανάσες και θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ!
Είναι ένα πολύ μεγάλο ματς που πάντα τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Κένι Νταλγκλίς, που έχει ζήσει και τη κόντρα Σέλτικ- Ρέιντζερς  χαρακτήριζε την μάχη μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ  ως την  πιο σημαντική στο νησί. Ο Πέισλι εξηγούσε πως είναι τα ματς που οι οπαδοί ψάχνουν πρώτα μόλις ανακοινώνεται το πρόγραμμα. Ο  Σερ Αλεξ Φέργκιουσον τόνιζε πως είναι « το ματς που θα έχει μόνιμα για τη Γιουνάιτεντ την μεγαλύτερη σημασία στη σεζόν». Προσυπογράφω….
Πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: