Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Νέα Λίβερπουλ, ίδιο αποτέλεσμα!!

Η Λίβερπουλ φέτος έχει καταφέρει να μείνει αήττητη στην έδρα της αλλά για κακή της τύχη, η ισοπαλία είναι το συνηθισμένο αποτέλεσμα. Σ’ έναν ακόμη αγώνα έδειξε την πρόοδο που έχει κάνει , εφάρμοσε τις εντολές του προπονητή της, πίεσε, έκανε ευκαιρίες αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει ένα τέρμα που θα της έδινε τους τρεις βαθμούς. Διαβάστε την ανάλυση του ματς της Λίβερπουλ με την Στόουκ.

Νέα Λίβερπουλ, ίδιο αποτέλεσμα
Η Στόουκ προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στις συνθήκες του αγώνα. Έπαιξε έξυπνα, δεν επεδίωξε να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω και κατάφερε να αποφύγει το λάθος που θα την έβαζε πίσω στο σκορ. Έχει να νικήσει από το 1959 την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ άλλα ούτε φέτος ήταν η χρονιά που θα έκανε την πρώτη της νίκη στα πλαίσια της Premier League.
Από τα στατιστικά του παιχνιδιού εντύπωση κάνει το ποσοστό κατοχής μπάλας με 69% υπέρ της Λίβερπουλ. Από την άλλη η κακή επιθετική λειτουργία της Στόουκ αποτυπώνεται στις 3 προσπάθειες για γκολ , το 1 κερδισμένο κόρνερ και το ποσοστό του 63% στις ολοκληρωμένες μεταβιβάσεις. Είναι από τις φορές που τα στατιστικά μπορούν να δώσουν την εικόνα ενός αγώνα εκτός από το αποτέλεσμα. Αυτό που έλειψε ήταν το γκολ που θα ολοκλήρωνε έναν καλό αγώνα για το θεατή.
Η νέα τακτική του Νταλγκλίς
Ο Νταλγκλίς έχει μάθει να ζει με τις βασικές απουσίες του. Τώρα που επέστρεψε ο Τζέραρντ του λείπει ο Σουάρεζ. Αυτή η απουσία είναι η αιτία που στον αγώνα με την Στόουκ είδαμε καινούρια τακτική και νέες λογικές στο στήσιμο της ομάδας.
  • Είδαμε για πρώτη φορά τρείς κεντρικούς αμυντικούς. Ο σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η απομόνωση του Κράουτς και η απελευθέρωση των πλάγιων αμυντικών ώστε να λειτουργήσουν πιο επιθετικά.
  • Στο κέντρο υπήρχαν 3 υποδοχείς της πρώτης πάσας (Τζέραρντ, Άνταμ. Χέντερσον) για να αποφύγουν την πίεση των αντιπάλων κοντά στην περιοχή.
  • Συνεχείς κινήσεις των παικτών από την μέση και μπροστά στους κενούς χώρους.
  • Κάθετες πάσες προς την περιοχή
  • Πλαγιοκοπήσεις με διαφορετικούς παίκτες σε κάθε φάση
  • Η χρησιμοποίηση ενός σέντερ φορ με κίνηση έξω από την περιοχή ώστε να τραβάει την άμυνα και να δίνει χώρους στους κρυφούς κυνηγούς που έρχονταν από το κέντρο.
  • Μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών για εύκολο passing game , κατοχή μπάλας και άμεσης πίεσης στους αντιπάλους όταν προσπαθούσαν να επιτεθούν.
  • Μεγάλες μπαλιές πίσω από την άμυνα για εκμετάλλευση του κενού χώρου.
  • Κατέβασμα τη άμυνας στο ύψος του κέντρου και επιθετικές προσπάθειες από τους κεντρικούς αμυντικούς.
Οι κινήσεις των τριών παικτών στη τακτική της Λίβερπουλ που έκαναν την διαφορά
Οι κινήσεις των τριών παικτών στη τακτική της Λίβερπουλ που έκαναν την διαφορά
Η σχηματοποίηση του συστήματος μας δίνει ένα τακτικό πλάνο που ορίζεται ως 3-5-1-1 το οποίο λειτούργησε με επιθετικές ενέργειες. Το πρόβλημα της Λίβερπουλ συνεχίζει να είναι η άκαρπη πρωτοβουλία. Η έλλειψη ενός σέντερ φορ που θα μπορεί να σκοράρει είναι μείζον πρόβλημα και στοιχίζει βαθμούς στο πρωτάθλημα. Η εμφάνιση ήταν πειστική ως προς την δυνατότητα να επιβάλλει τον ρυθμό του παιχνιδιού, να πιέσει τον αντίπαλο , να τον κλείσει στην περιοχή, να δημιουργήσει ευκαιρίες. Είναι γεγονός ότι ο πάγκος δεν πείθει για την πληρότητα του αλλά ακόμα και έτσι οι τακτικές και οι προσαρμογές ανάλογα με τους αγώνες εφαρμόζονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Το μόνο που δεν μπόρεσε μέχρι τώρα ο προπονητής να λύσει και παραμένει το βασικό πρόβλημα, είναι το σκοράρισμα.
Η τακτική της Στόουκ
Ο Πούλις στον αγώνα φρόντισε να μας δείξει ότι στο ποδόσφαιρο αν δεν κάνεις λάθη έχεις καλή προοπτική να πάρεις ένα αποτέλεσμα. Παρότι μέχρι τώρα έχει δεχθεί 31 τέρματα και η επίθεσή της έχει πετύχει 22 τέρματα έχει μαζέψει 30 βαθμούς, με τον αγώνα στο Άνφιλντ, η παρουσία της ήταν αλάνθαστη. Κατάφερε να αντέξει στην πίεση, να τρέξει πολύ σε όλο το γήπεδο και να καλύψει τις αδυναμίες της με την καλή της αμυντική συμπεριφορά.
  • Αμύνθηκε με τέσσερις στην άμυνα και πέντε μπροστά απ’ αυτήν
  • Κράτησε πολύ κοντινές αποστάσεις στις γραμμές άμυνας-κέντρου
  • Γέμισε τον άξονα για να ανταπεξέλθει στις κάθετες πάσες των αντιπάλων
  • Οι κεντρικοί αμυντικοί έπαιξαν μέσα στην περιοχή για να αποκρούσουν τις επιθέσεις
  • Ο σέντερ φορ προσπάθησε να μείνει στον χώρο έξω από την περιοχή της Λίβερπουλ αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει μονομαχίες
  • Έκλεισε τους χώρους γύρω από την περιοχή της
Η εμφάνιση της Στόουκ δεν ήταν καλή σε συνολική απόδοση. Η επίθεσή της δεν λειτούργησε καθόλου και έδωσε δικαίωμα στους αμυντικούς της Λίβερπουλ να επιτίθενται και να κάνουν σε πολλές φάσεις τον παίκτη παραπάνω. Αμυντικά ήταν συμπαγής, οι παίκτες δεν έχασαν τις θέσεις τους και μόνο το γεγονός ότι δεν υπέπεσαν σε λάθη δείχνει την συγκέντρωση τους και την καθοδήγηση που είχαν από τον πάγκο.
Συμπέρασμα
Το αξεπέραστο μέχρι τώρα πρόβλημα του γκολ για την Λίβερπουλ είναι η αχίλλειος πτέρνα για την αγωνιστική άνοδο. Η καθολική της υπεροχή δεν μετουσιώνεται σε τέρμα και είναι λογικό να ρίχνει την αυτοπεποίθηση των παικτών αλλά και να ζημιώνει βαθμολογικά στο σύνολο των αγώνων.
Η Στόουκ συνεχίζει να αγωνίζεται για την καθιέρωσή της σε υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Δουλεμένη ομάδα με στόχο, διάθεση για διάκριση και ρόστερ που αποτελείτε από έμπειρους παίκτες . Στην έδρα της απειλεί περισσότερο και σίγουρα θα είναι ανταγωνιστική με τις υπόλοιπες που την περνάνε στον βαθμολογικό πίνακα.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: