Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Δίκαιη ισοπαλία με Αγκάνθο στο τακτικό προσκήνιο!!

Ένα μετρίου θεάματος ματς, με πιο δίκαιο αποτέλεσμα την ισοπαλία, παρακολουθήσαμε χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός –για άλλο ένα παιχνίδι- “άφησε” βαθμούς στο σπίτι του απέναντι σε έναν Άρη που παρουσίασε πολύ ψυχωμένο πρόσωπο, ιδιαίτερα μετά το 1-0και την αποβολή του Παπαζαχαρία.
Δίκαιη ισοπαλία με Αγκάνθο στο τακτικό προσκήνιο
Οι παίκτες του Φερέιρα διαχειρίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο το προβάδισμα που απέκτησαν στο 76ο λεπτό και παρουσίασαν σημάδια έλλειψης συγκέντρωσης. Η γενικότερη εντύπωση που αφήνει η ομάδα τον τελευταίο καιρό –με ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι η αυτή της έλλειψης επαγγελματισμού και πλέον ο δρόμος του Παναθηναϊκού στη φετινή σεζόν κινδυνεύει με πλήρη εκτροχιασμό και απώλεια στόχων πριν, καλά- καλά, κλείσει ο Οκτώβριος, με το ματς της Πέμπτης με την Λάτσιο να αποκτά ξεχωριστή σημασία για την ομάδα, αφού εκτός του Europa League, η ομάδα δεν έχει πλέον κανένα άλλο ρεαλιστικό στόχο στη χρονιά που διανύουμε.
Στην απέναντι όχθη ο Άρης πήρε έναν πολύτιμο βαθμό σε μια –θεωρητικά- δύσκολη έδρα και, ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος, ευελπιστεί να μαζεύει στο “σακούλι” όσους περισσότερους βαθμούς γίνεται ώστε να αποφύγει τις “σκοτούρες” της παραμονής στην κατηγορία. Αναλογιζόμενοι μάλιστα την δεινή οικονομική και αγωνιστική θέση της ομάδας καθώς και τον τρόπο στελέχωσης του ρόστερ, η εμφάνιση των κίτρινων κρίνεται άνω του μετρίου.

Το πλάνο Πασσιαλή
Ο κόουτς των κίτρινων παρέταξε στο χορτάρι του ΟΑΚΑ ένα αμυντικογενές 4-3-3 με τους 3 αμυντικούς χαφ να σχηματίζουν τρίγωνο μπροστά από τα στόπερ, με τον Κοέλιο στην “μύτη” του τριγώνου, τοποθετημένος ρε ρόλο λίμπερο μπροστά από του κεντρικούς αμυντικούς. Η τακτική που επέλεξε ο Πασσιαλής στόχευε σε τοποθέτηση πολλών ποδοσφαιριστών πίσω από τη μπάλα και υπεράριθμο άξονα. Στόχευση του κόουτς ήταν ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πράσινων και οι μειωμένες τελικές προσπάθειες προς την εστία του Βελλίδη.
Η στατιστική εικόνα του Άρη, ανά ημίχρονο
Τοποθετείστε το mouse πάνω από τα σουτ και τα στημένα για να δείτε ποιός παίκτης έκανε την κάθε ενέργεια
Επιπλέον, ο Νίκος Πασσιαλής επέλεξε:
  • Να κάνει ελάχιστη κατοχή μπάλας και προτίμησε τη διατήρηση των θέσεων τον ποδοσφαιριστών του στην φάση της άμυνας
  • Χαρακτηριστικά “βαθιά και στενή” διάταξη της ομάδας του
  • Βαθιές τοποθετήσεις του Αγκάνθο με σκοπό την τροφοδότησή του χαμηλά στο γήπεδο και το “ανέβασμα” της αμυντικής γραμμής του ΠΑΟ
  • Επιθετική λειτουργία βασισμένη σε αντεπιθέσεις με τον τελευταίο να αναλαμβάνει το δύσκολο ρόλο του υποβολέα και του αποδέκτη της προτελευταία πάσας. (σκοπός του Πασσιαλή ήταν η εκδήλωση αντεπίθεσης με τροφοδοτήσεις των Κασναφέρη και Γιαννιώτα που θεωρητικά έπρεπε να κινηθούν στην πλάτη των Σεϊταρίδη και Σπυρόπουλου, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ πράξη)
  • Τοποθέτηση 10 ποδοσφαιριστών πίσω από τη μπάλα σε φάση οργανωμένης άμυνας
  • Ελάχιστες επιθετικές πρωτοβουλίες στους ακραίους αμυντικούς
  • Διπλή αμυντική ζώνη με προσαρμοσμένα man to man στον παίκτη που πατούσε πίσω από τον Τοτσέ
Ο Άρης κάνει οργανωμένη άμυνα με 9 παίκτες πίσω από την μπάλα
Ο Άρης κάνει οργανωμένη άμυνα με 9 παίκτες πίσω από την μπάλα
Ο… εναλλακτικός ρόλος του Αγκάνθο
Χαρακτηριστικό της προσέγγισης Πασσιαλή ήταν ο πολυσύνθετος τακτικός ρόλος του Νταβίντ Αγκάνθο. Ο βραχύσωμος Ισπανός φορ κλήθηκε να παίξει με πλάτη, μακριά από την εστία του Καρνέζη, και του ζητήθηκε να υποδεχτεί τις μπάλες των συμπαικτών του μακριά απ’ το πεδίο δράσης του , σε ένα ρόλο που ίσως με ”γυμνό μάτι” να μην αρμόζει με τα τεχνικά και τα φυσικά χαρακτηριστικά του παίκτη. Η στατιστική και αγνωστική εικόνα του Ακγάνθο όμως απέδειξε ακριβώς το αντίθετο αφού ο επιθετικός του Άρη υποστήριξε σωστά τις αντεπιθέσεις της ομάδας του και ενίσχυσε την κυκλοφορία του Άρη στο χώρο του κέντρου, στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό.
Σε ποιά σημεία τροφοδοτήθηκαν οι δυο επιθετικοί του Παναθηναϊκού και του Άρη
Σε ποιά σημεία τροφοδοτήθηκαν οι δυο επιθετικοί του Παναθηναϊκού και του Άρη
Το πλάνο Φερέιρα
Ο κόουτς του ΠΑΟ δεν παρέκλινε από το σύνηθες τακτικό του πλάνο και τοποθέτησε 3 μεσοεπιθετικούς πίσω από τον Τοτσέ με μεγάλες ελευθερίες κινήσεων και συνεχείς εναλλαγές θέσεων μεταξύ τους. Το 4-2-3-1 που επέλεξε ο Φερέιρα σκόπευε σε κατοχή μπάλας και κυκλοφορία σε μικρούς χώρους. Επιπλέον:
  • Ανέθεσε την πρώτη μπάλα στον Βιτόλο
  • Ζήτησε συνεχείς αναπτύξεις των Σπυρόπουλου και Γιούρκα
  • Τοποθέτησε τον Τοτσέ σε ξεκάθαρο ρόλο target man
  • Ζήτησε συνεργασίες του –εκάστοτε- παίκτη που βρισκόταν πίσω από τον σέντερ φορ με τα άκρα της ομάδας
Οι περισσότερες επιθέσεις των πρασίνων άφηναν 5 παίκτες εκτός επιθετικής λειτουργίας
Οι περισσότερες επιθέσεις των πρασίνων άφηναν 5 παίκτες εκτός επιθετικής λειτουργίας
Χαρακτηριστικό όμως της μέτριας εμφάνισης του Παναθηναϊκού είναι το συνεχές λάθος pressing της ομάδας αφού το… κυνηγητό της πρώτης μπάλας από τον πιο συνεπή (τακτικά) ποδοσφαιριστή του ΠΑΟ (Τοτσέ) δεν είχε ποτέ την πρέπουσα υποστήριξη, με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι γραμμές και να μεγαλώνουν οι αποστάσεις των ποδοσφαιριστών του Φερέιρα.
Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί πλέον ο τρόπος που διαχειρίζεται τα ματς η ομάδα. Αρκετές φορές στο χθεσινό ματς οι πράσινοι βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση για αντεπίθεση με παραπάνω παίκτες αλλά η έλλειψη καθαρού μυαλού δεν επέφερε ποτέ γκολ με την ομάδα να παρουσιάζει ξεκάθαρη, πλέον, έλλειψη επαγγελματισμού, κάτι που βαραίνει πρωτίστως του ίδιους του ποδοσφαιριστές
Η στατιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, ανά ημίχρονο
Τοποθετείστε το mouse πάνω από τα σουτ και τα στημένα για να δείτε ποιός παίκτης έκανε την κάθε ενέργεια
Συμπέρασμα
Ο Νίκος Πασσιαλής κατέβηκε στο ΟΑΚΑ έχοντας προπάντων πίστη στο αποτέλεσμα. Περιόρισε την –όποια- επιθετικότητα του Παναθηναϊκού, μπλόκαρε τον άξονα και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την οξυδέρκεια του Αγκάνθο σε συνδυασμό με την εκρηκτικότητα του Γιαννιώτα. Η δικαίωση –τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος- ήρθε για του κίτρινους και ο πολύτιμος βαθμός αναπτερώνει το ήδη πεσμένο ηθικό τον κίτρινων.
Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων
Τα κερδισμένα φάουλ των δύο ομάδων
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν κατάφερε να ανατρέψει το βαρύ κλίμα για τον ίδιο και την ομάδα. Οι παίκτες έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους και ο Παναθηναϊκός αρχίζει πλέον να κινείται σε “επικίνδυνα μονοπάτια” αφού η ισοφάριση που δέχεται η ομάδα αγωνιζόμενη με παίκτη παραπάνω προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά. Αγωνιστικά, πρόβλημα δημιουργεί η συνύπαρξη των Βιτόλο και Μαρίνου στα αμυντικά χαφ αφού το ψηλό παιχνίδι είναι το αδύνατο σημείο και τον δύο παικτών με αποτέλεσμα να χάνονται συνεχώς οι “πρώτες μπάλες”, βάζοντας μονίμως την ομάδα σε παθητικό ρόλο.
ΠΗΓΗ: Overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: