Μέσα από τις απαντήσεις που έλαβα σε διάστημα λεπτών, λίγο μετά τη λήξη του Παναθηναϊκός – Αρης, στην «εσύ τι λες ότι φταίει περισσότερο στον ΠΑΟ;» ερώτηση που έβαλα στο twitter, επιβεβαίωσα μια βασική διαπίστωση αυτής της εποχής στην υπόθεση του Τριφυλλιού: ο Γιάννης Αλαφούζος έχει συνειδητά επιλέξει να παίξει το χαρτί του πάνω στον Ζεσουάλντο Φερέιρα. Να αναδειχθεί σαν ευρωπαϊστής διοικητής μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας, αν ο Πορτογάλος κάνει ένα μαγικό και εμφανίσει ξαφνικά, σε διάρκεια, έναν άλλο Παναθηναϊκό από αυτόν που παρακολουθούμε, ή να καεί μαζί του αν ο προπονητής συνεχίσει με συνέπεια αυτό που κάνει από την αρχή της σεζόν, δηλαδή τίποτα, δεδομένου ότι όσα κι αν έχει δοκιμάσει έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.
Σε απόδοση 3.20 στην betfair η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λάτσιο
Μέσα από τις απαντήσεις, τα μηνύματα και τις απόψεις των φίλων του Παναθηναϊκού που φτάνουν σε μένα αντιλαμβάνομαι ότι η σημερινή διοίκηση της ΠΑΕ και όλο αυτό το «Παναθηναϊκή Συμμαχία» σχέδιο δεν χάνει απλώς πόντους στη συνείδηση του μέσου οπαδού, αλλά τείνει να αναδειχθεί σε βασικό υπεύθυνο για την αδικαιολόγητα κακή μέχρι σήμερα πορεία της ομάδας στην Superleague.
Μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του και τον δημόσιο διάλογο ο Αλαφούζος έχει κάνει σαφές ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει μέχρις εσχάτων τον Φερέιρα. Εδώ που το έχει φέρει, ο Αλαφούζος μοιάζει να το αντιλαμβάνεται εντελώς εγωιστικά πλέον αυτό το θέμα. Μολονότι το ρεπορτάζ έφερε την διοίκηση να έχει αποφασίσει να τον «τελειώσει» μετά το ματς με την Ξάνθη, ήρθαν οι εμφανίσεις με Τότεναμ και Skoda να της αλλάξουν την άποψη και, τελικώς, να οδηγήσουν τον Αλαφούζο στην επιλογή να επιμείνει στον Πορτογάλο. Κι αυτό πλέον ο Παναθηναϊκός ή θα το πληρώσει ή θα το εξαργυρώσει, διότι θα ζήσει με αυτό. Στο σημείο που βρισκόμαστε, με όσα έχει επαναλάβει τόσες φορές δημοσίως, ο Αλαφούζος νιώθει αναγκασμένος να επιμείνει στον Φερέιρα όποια και αν είναι η αγωνιστική πορεία του Παναθηναϊκού.
Σε μια άλλη περίπτωση, δηλαδή αν στην ιστορία εμφανιζόταν ένας προπονητής που έπειθε με τον δημόσιο λόγο του αλλά και με όσα ισχυρίζεται στην καθημερινή επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές και όσα δείχνει στη δουλειά των προπονήσεων ότι πιστεύει πως έχει εντοπίσει και κατανοήσει τι φταίει, η προοπτική για τον Παναθηναϊκό θα ήταν καλύτερη. Αφενός επειδή θα έμοιαζε από μακριά ότι στην Παιανία εργάζεται ένας προπονητής που ξέρει τι πάει λάθος και δουλεύει για να το διορθώσει και αφετέρου διότι θα υπήρχε ζωντανή μια σαφής ένδειξη ότι η σημερινή διοίκηση έχει καλή αντίληψη και προφανή λόγο να δείχνει εμπιστοσύνη στα δύσκολα στο πιο βασικό στέλεχος μιας ΠΑΕ, τον προπονητή.
Στην περίπτωση που συζητάμε όμως δεν υπάρχει το πρώτο. Ο προπονητής δίνει με τον δημόσιο λόγο του την εντύπωση ότι βλέπει άλλα ματς από αυτά που παρακολουθεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Κι οι προπονήσεις του σήμερα είναι ίδιες με του καλοκαιριού, ίδιες με της προετοιμασίας, ίδιες με του πρώτου μήνα. Σαν όλα να πηγαίνουν καλά. Σαν να μην υπάρχει ανάγκη να πειράξει κάτι. Κι επειδή δεν υπάρχει το πρώτο, δηλαδή ο προπονητής που πείθει, ο συνειρμός έρχεται φυσιολογικά. Στον Παναθηναϊκό υπάρχει μια διοίκηση που στηρίζει έναν προπονητή που έχει την ομάδα τρεις βαθμούς μακριά από την ζώνη του υποβιβασμού μετά από επτά αγωνιστικές, προπονητή που έχει στα χέρια του το δεύτερο πιο ακριβό ρόστερ του πρωταθλήματος. Έναν προπονητή που έβαλε το περασμένο καλοκαίρι στις προγραμματικές δηλώσεις του την ανάδειξη ποδοσφαιριστών και είναι αυτός που έχει χρησιμοποιήσει τους λιγότερους από οποιαδήποτε άλλον, εξαιρουμένου ίσως του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Έναν προπονητή που σήμερα δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει στόχο μπροστά του, αφού ούτε πρωταθλητισμό κάνει, ούτε καν τη δεύτερη θέση δείχνει ικανός να κυνηγήσει, ούτε ποδοσφαιριστές δημιουργεί, ούτε κανονικό ποδόσφαιρο παρουσιάζει. Έναν προπονητή που, αν αποτύχει, θα πάρει μαζί του τον Γιάννη Αλαφούζο.