Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Πλυθείτε στο Βεζούβιο για να φύγει η βρώμα σας»

«Πλυθείτε στο Βεζούβιο για να φύγει η βρώμα σας»
Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιταλία ρεπορτάζ του τοπικού δελτίου ειδήσεων της περιφέρειας του Πιεμόντε, στο οποίο οι πρωταγωνιστές χρησιμοποιούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους οπαδούς της Νάπολι. Η Ένωση των Ιταλών δημοσιογράφων διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο δημοσιογράφος που «υπογράφει» αυτό το ρεπορτάζ είναι υπεύθυνος για όσα ακούστηκαν. Το εν λόγω δελτίο ειδήσεων βγήκε στον «αέρα» το Σάββατο στις 19.30 ώρα Ιταλίας, την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας Γιουβέντους - Νάπολι.

Η Ιταλία είναι μια χώρα στην οποία οι διαφορές, τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές, είναι έντονες ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και το φτωχό Νότο. Αυτό, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς και τα συνθήματα που ακούστηκαν από μερίδα οπαδών της Γιουβέντους και είχαν στόχο τους αντίστοιχους της Νάπολι. Όταν, μάλιστα, αυτά ακούστηκαν στο δελτίο ειδήσεων της περιφέρειας του Πιεμόντε και μεταδόθηκαν από τη «Rai 3» το περιστατικό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Τόση που προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης δημοσιογράφων, καθώς και αυτή των υπευθύνων του συγκεκριμένου δελτίου ειδήσεων.

Το Σάββατο στις 19.30 προβλήθηκε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τζαμπιέρο Αμάντολα, στο οποίο έγινε αναφορά στην αναμονή του μεγάλου αγώνα της Γιουβέντους με τη Νάπολι και πώς την βιώνουν οι οπαδοί της «Μεγάλης Κυρίας». Το ρεπορτάζ ξεκινούσε με δύο οπαδούς των «μπιανκονέρι» να φωνάζουν, μπροστά στην κάμερα: «Ω Βεζούβιε, πλύνε τους εσύ».

Το σχόλιο του Αμάντολα στο συγκεκριμένο σύνθημα ήταν πως «οι Ναπολιτάνοι ξεχωρίζουν από τη βρώμα που αναδύουν», σχόλιο που συνοδεύτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο. Όλα αυτά στο δελτίο ειδήσεων που προβαλλόταν στη «Rai 3».

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έκανε γρήγορα το γύρω του διαδικτύου και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ήδη η Ένωση Δημοσιογράφων της χώρας ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη που φέρει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και εν συνεχεία να προβούν σε κυρώσεις εναντίον του.

Το ειδησεογραφικό τμήμα που είναι υπεύθυνο για το δελτίο ειδήσεων δικαιολόγησε τον Αμάντολα λέγοντας πως ο λίγος χρόνος που είχε στη διάθεσή του για να κάνει το μοντάζ τον οδήγησε σε αυτό το ατόπημα. «Τόσο ο Αμάντολα όσο και εμείς ζητούμε συγγνώμη από τους τηλεθεατές μας και από τους κατοίκους της Νάπολης. Το σχόλιο που ακούστηκε ήταν ασφαλώς ατυχές και δεν εκφράζει κανέναν από εμάς», ήταν η δήλωση που έκανε υπεύθυνος του καναλιού της περιφέρειας του Πιεμόντε.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: