Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Πεδουλάκης: «Χτίζουμε μία νέα ομάδα»

Πεδουλάκης: «Χτίζουμε μία νέα ομάδα»
Για όλους και για όλα μίλησε ο Αργύρης Πεδουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Gate 13 Radio, στα γραφεία του «Εννιαίου φορέα» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο Έλληνας τεχνικός τόνισε ότι φέτος χτίζεται μία νέα ομάδα, ενώ τόνισε ότι ήταν λάθος που κάποιοι έσπευσαν να ξεγράψουν τον Παναθηναϊκό και να πιστέψουν ότι διαλύθηκε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πεδουλάκη:

Για τον Παναθηναϊκό: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία που χτίζουμε μια ομάδα. Σίγουρα θα γίνουν κάποιες προσθαφαιρέσεις στο μέλλον. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή η οικογένεια Γιαννακόπουλου θα κάνει την υπέρβαση για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ομάδα».

Για το Μάικ Μπατίστ: «Είναι το καλύτερο «5άρι» σε πολλά πράγματα. Εκεί όμως παίζει σαν «4άρι». Εκτιμώ, όμως, ότι δεν είναι ευτυχισμένος».

Για τις φετινές αποχωρήσεις από το ρόστερ του Παναθηναϊκού: «Υπήρχε περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Παναθηναϊκός θα διαλυθεί. Αυτό πέρασε στους αθλητές και δεν ήταν αλήθεια. Μπορεί να ήταν λιγότερα τα χρήματα, για παράδειγμα από την Τουρκία, αλλά υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και μην κοιτάτε τώρα... Τον Μάρτιο ο Παναθηναϊκός θα είναι διαφορετικός».

Για την πρόταση που του έγινε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία: «Η πρόκληση είναι μεγάλη. Είναι ύψιστη τιμή για έναν Έλληνα προπονητή να αναλαμβάνει μια ομάδα με το brand name του Παναθηναϊκού».

Γιατί έφυγε από τον Παναθηναϊκό, ως παίκτης: «Υπήρχε ένα θέμα με τα συμβόλαιο κι εγώ ήμουν μαχητικός».

Για τα πολλά λάθη που γίνονται φέτος από τους παίκτες του Παναθηναϊκού: «Είναι αλήθεια αυτό. Δεν έχουμε αυτοματοποιήσει τις κινήσεις μας. Πολλά παιδιά έπαιζαν με το ένστικτο, αλλά πλέον πρέπει να παίζουν με το μυαλό και να σκέφτονται. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με την επανάληψη και το βίντεο. Το μπάσκετ είναι σαν το σκάκι. Είναι πνευματικό άθλημα».

Για τους Έλληνες παίκτες: «Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία δύο χρόνια δεν έπαιρνε νεαρούς παίκτες, γιατί όλοι έλεγαν ότι θα έφευγε η οικογένεια. Το καλοκαίρι η ομάδα δεν ακούμπησε παίκτες χωρίς κοινωνικότητα και αλτρουισμό. Πήραμε όμως δύο μικρά παιδιά... Προσπαθήσαμε να πάρουμε ακόμα δύο, πιο μικρούς, αλλά το ότι έχουμε ανάγκη δεν σημαίνει ότι θα πάρουμε κάποιον απλώς για να τον πάρουμε. Πρώτης γραμμής Έλληνας δεν υπήρχε ελεύθερος για να πάρουμε. Κάναμε τεράστια προσπάθεια για τον Αντώνη Φώτση, η οποία έφθανε στα όρια του επικίνδυνου λόγω ισορροπίας. Και λέω ισορροπίας γιατί είναι σημαντικό κι αυτό».

Για το Στράτο Περπέρογλου: «Κάναμε σε τρεις Έλληνες παίκτες πρόταση ανανέωσης. Στον Στράτο, τον Κώστα και τον Ίαν. Ο εκπρόσωπός του, όμως, δεν έχει καταλάβει τη νέα οικονομική κατάσταση. Εμείς στον Καϊμακόγλου κάναμε εκταμίευση περισσότερα χρήματα από ό,τι στην Καζάν, αλλά τα περισσότερα θα πήγαιναν στην εφορία. Στο Στράτο κάναμε προσφορά 850.000 ευρώ, από τα οποία θα έπαιρνε τα 500.000. Ο εκπρόσωπός του εκτίμησε ότι δεν ήταν ικανοποιητική η πρόταση, η απάντηση αργούσε κι έτσι αποσύραμε την πρόταση. Εγώ πιστεύω ότι υπήρχε ατμόσφαιρα ότι ο Παναθηναϊκός διαλύεται κι αυτό πέρασε στα παιδιά, όμως δεν ήταν πραγματικότητα. Η ομάδα είναι εδώ, με τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και θέλει τη στήριξη όλων. Κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος. Αυτό θα γίνει με τον κόσμο μαζί, που πρέπει να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Η στήριξη υπάρχει και δεν το λέω μόνο εγώ. Ο κόσμος ήταν συγκινητικός. Ειδικά η αντίδραση με τον Ολυμπιακό για κάποια νέα παιδιά ήταν συγκινητική. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που έχει χτιστεί εδώ και καιρό και είναι πιο έτοιμος. Εμείς τώρα χτίζουμε... Ακόμα και σε παιχνίδια που στράβωσαν, δεν τα παρατήσαμε...».

Για τις εντυπώσεις του από τον Κεντρικό Σύνδεσμο της Θύρας 13 και τους ανθρώπους που συνάντησε: «Έχετε υπέροχο κτίριο. Πολλοί θα το ζήλευαν... Όλοι είναι παιδιά της ηλικίας μου, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Οσμίζεσαι την αγάπη για τον Παναθηναϊκό. Το μέλλον του οπαδικού κινήματος είναι αυτό... Να υπάρχει ως αφετηρία η αγάπη προς το σύλλογο, αλλά είναι η παρέα για το σύλλογο, τα ταξίδια κ.τ.λ. Μπορεί να είναι και το ταξίδι της ζωή σου, με επίκεντρο την αγαπημένη σου ομάδα. Το σημαντικό είναι να γεμίζει η ψυχή σου. Αν αυτό γίνεται με την ομάδα σου, καλώς το κάνεις».

Για τη στήριξη που μπορεί να έχει κάποιος παίκτης από μια ομάδα όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα: «Υπάρχει ατμόσφαιρα γύρω τους, που τους κάνει να νιώθουν ότι είναι το επίκεντρο σε κάτι σημαντικό. Δεν φταίνε τα ίδια τα παιδιά, αλλά αυτή η ατμόσφαιρα... Το star system, να το πούμε έτσι... Πρέπει να έχεις ένα καλό οικογενειακό περιβάλλον να σε κρατήσει. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να σταθούν. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν κάποιοι που δένονται... Κάποιοι όχι. Όλοι βάζουν διαφορετικές προτεραιότητες. Για αυτό βλέπουμε παιδιά σταθερά σε ομάδες, π.χ. Δομάζος, Αλβέρτης, Μανωλάς και Μαύρος. Στο αθλητικό ταξίδι κάθε παίκτης γράφει την ιστορία του».

Για το μεγάλο χρόνο συμμετοχής του Δημήτρη Διαμαντίδη: «Αυτό είναι αλήθεια. Την Πέμπτη (01/11) έπαιξε με ένεση. Θέλουμε κάποια βοήθεια, αλλά πρέπει να ανέβουν και τα άλλα παιδιά, που δεν έχουν παίξει σε τόσο ψηλό επίπεδο. Ο Δημήτρης πρέπει να τραβήξει το... κάρο από τη λάσπη. Δεν θέλουμε να το κάνουμε, αλλά τώρα που η ομάδα ζυμώνεται ο Δημήτρης που είναι σφυρηλατημένος στα δύσκολα τραβάει το πλάνο».

Για την περίπτωση του Μάσεϊ: «Έχουν ακουστεί πολλά, μας έχουν προτείνει παίκτες, αλλά αυτά είναι. Να ξέρετε και θεμιτό είναι, γιατί ο καθένας θέλει να πουλήσει την πραμάτειά του. Πολλές φορές κάποιες ειδήσεις δεν διασταυρώνονται κιόλας».

Για το πόσο δύσκολο είναι να κάνει καλή επιλογή ο Παναθηναϊκός από την αμερικανική αγορά, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει πολλά χρήματα: «Στο επίπεδο που είναι ο Παναθηναϊκός δεν μπορείς να πάρεις παίκτη χωρίς αγωνιστικές εμπειρίες. Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για τον Τζάμπερ που ανέφερες, πρόκειται για καλό παράδειγμα, τον πήρε το Αιγάλεω, αλλά έφυγε για ιεραποστολική αποστολή για ενάμιση χρόνο. Δεν ξέρεις τι θα σου βγει ο χαρακτήρας του. Υπήρχε παίκτης από την Αμερική, ο οποίος έφυγε επειδή δεν είχε κοτόπουλο «Κεντάκι» να φάει. Είναι διαφορετικές οι κουλτούρες... Στην Αμερική είναι το σόου, εδώ είναι οι νίκες. Στην Αμερική έχουν μάθει ότι τα πλέι οφ μετρούν, ενώ εδώ πρέπει να νικάς σε κάθε ματς. Ο Μάικ ήρθε εδώ σαν «4άρι», τον πήρε ο Ομπράντοβιτς και τον έκανε «5άρι» κι έγινε το καλύτερο ύστερα από 1-2 χρόνια. Δούλεψε με συγκεκριμένο προπονητή, με συγκεκριμένα πράγματα. Ο Μάικ για παράδειγμα έπαιρνε 10 δραχμές το πρώτο χρόνο, τις μείωσε σε πέντε γιατί είδε ότι εδώ μπορεί να μάθει και μετά τις έκανε 40 τις δραχμές».

Για την απόφαση του Μάικ Μπατίστ να πάει στην Τουρκία: «Εκτιμώ ότι και ο ίδιος το έχει καταλάβει ότι έχει κάνει λάθος. Το εκτιμώ γιατί έχει μυαλό και το δείχνει ο τρόπος που παίζει».

Για τα παιδιά από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού: «Προέρχομαι από ομάδα που παράγει παίκτες. Το ωραίο είναι να μη μιλάς για αυτά τα παιδιά. Έχουμε ήδη δύο παιδιά στην πρώτη ομάδα. Συμμετέχουν μάλιστα χωρίς να χαλάνε την προπόνηση. Το σεβασμό των συμπαικτών σου τον κερδίζεις. Εδώ, στην Ελλάδα, θέλουμε το νέο, αλλά όταν φθάνει στα 28 το θεωρούμε βετεράνο. Έχουν κερδίσει το σεβασμό και αυτό είναι το πρώτο βήμα».

Για το πώς νιώθουν οι παίκτες στα παιχνίδια της Basket League ΟΠΑΠ, οπότε το ΟΑΚΑ δεν έχει τόσο κόσμο: «Δεν είναι ωραίο. Είναι και το γήπεδο πολύ μεγάλο, αλλά επαγγελματίες είναι, θα παίξουν. Στην Ευρωλίγκα βέβαια έχει πολύ κόσμο, είναι όμορφα. Η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος είναι ένα πρόβλημα».

Για το εάν κατάλαβαν οι ξένοι τι σημαίνει το ντέρμπι των «αιωνίων»: «Και τα ελληνόπουλα δεν έχουν εμπειρίες από τέτοια παιχνίδια. Είχαν μόνο τρεις. Ο Δημήτρης, ο Κώστας και ο Σόφο σαν αντίπαλος. Όταν κάτι το θέλεις πολύ πάρα πολλές φορές δεν γίνεται. Πρέπει να βγάλεις αυτή την πίεση και να την κάνεις κάτι θετικό. Δεν είναι εύκολο. Ακόμα και το υπέρ σου μπορεί να σε παρασύρει και να πας να παίξεις ατομικά, να τους πάρεις μόνος σου. Πρέπει να μένεις συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Αυτό το είχε ο Παναθηναϊκός, όχι όμως φέτος. Το παλεύουν τα παιδιά. Το πολύ θέλω τους φάνηκε».

Για την ιστορία με Γκέκο και Ιωαννίδη: «Ευτυχώς, ξεπεράσαμε αυτή την εποχή. Πλέον έχουν έρθει δημοσιογράφοι που έχουν παίξει μπάσκετ και μεταφέρουν σωστά τα πράγματα στον κόσμο. Έτσι, μαθαίνει ο κόσμος μπάσκετ. Δεν μπορείς πλέον να κοροϊδέψεις τον κόσμο».

Για τη διαιτησία του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν ασχολούμαι καθόλου με τους διαιτητές. Καλύτερα οι διαιτητές να είναι εναντίον μας. Αν μιλήσω θα δώσω δικαιολογία στους παίκτες μας, που τώρα μαθαίνουν».

Για το «εξάστερος» που χρησιμοποιείται πλέον, αντί της λέξης Παναθηναϊκός: «Εάν το εξάστερος θεωρείς ότι περιέχει αλαζονεία ή ψήλωμα νομίζω ότι είναι ενοχλητικό εάν όχι νομίζω ότι είναι τιμητικό. Μπαίνουν παρατσούκλια στις ομάδες, όταν κάτι το θεωρείς δεδομένο. Αν το λες γιατί θεωρείς ότι μπορεί να φέρει αλαζονεία τότε θα συμφωνήσω».

Για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στον κόσμο: «Η ομάδα σάς έχει ανάγκη. Γίνεται νέα και δύσκολη προσπάθεια από όλους. Θέλω να σας ευχαριστώ γιατί μας δείξατε ότι ο παναθηναϊκός κόσμος έχει και σκέψη και κρίση και ξέρει στα δύσκολα να στηρίζει την ομάδα».

Για το εάν μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας θα ξαναπάει στο σύνδεσμο: «Δεν υπόσχομαι Κύπελλο. Υπόσχομαι ότι θα παλέψουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: