Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ο Αρβανίτης απαντά στον Πάγκαλο...!!

«Ποταμός» ήταν ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στο Web Radio της BlueArena. Ο γνωστός δημοσιογράφος μίλησε για πρώτη φορά μετά το «κόψιμο» της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση», στη ΝΕΤ όπου την παρουσίαζε μαζί με τον Μαριλένα Κατσίμη.
Ο Αρβανίτης απαντά στον Πάγκαλο...
Είπε πολλά. Για τον Λιάτσο, τον Σίμο, την ΕΡΤ, τους χειρισμούς, τους κινδύνους της δημοκρατίας, για την αλληλεγγύη, για πολλά. Ο ίδιος είναι φίλαθλος του Απόλλωνα Αθηνών, μίλησε και για αυτό, αυτά όμως που ξεχώρισαν ήταν τα σχόλια για την εκπομπή αλλά και ο τρόπος με τον οποίον, στην εισαγωγή της συζήτησης, εξήρε τη στάση που κράτησε ο Ηρακλής και οι οπαδοί της ομάδας.
«Ευχαριστώ και την Αυτόνομη Θύρα και την ΠΑΕ Ηρακλής και εγώ και η Μαριλένα, που δεν σκαμπάζει γρι από ποδόσφαιρο. Η συμπαράσταση ήταν συγκινητική και μας έδωσε χαρά. Δεν το περίμενα αλλά το ήθελα. Και ήταν σαν δώρο αυτό, και για αυτό και το χάρηκα τόσο πολύ».
Είπε ότι… «το βασικό θέμα, το διακύβευμα στην προκείμενη περίπτωση είναι η δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διοίκηση της ΕΡΤ, αν έχει δράσει κατά μόνας, και όχι κατ’ εντολή, έχει κάνει ένα ολέθριο λάθος. Πλήττει το κύρος της δημόσιας τηλεόρασης και όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων».
Πρόσθεσε: «Μπορεί να υπονοήσει κάποιος -και από τα γεγονότα του καλοκαιριού, όταν η εκπομπή από τετράωρη έγινε δίωρη- ότι δεν ήμασταν αρεστοί στη νέα διοίκηση. Το συγκεκριμένο που βρήκαν για αφορμή ήταν λάθος χειρισμός. Δεν καλύπτεται από κανέναν κώδικα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Είναι απόλυτα εκτεθειμένοι και ηθικά. Όταν ασκείς πολιτική, πρέπει να κοιτάς δεξιά και αριστερά, όταν είναι να πάρεις αποφάσεις. Στο συγκεκριμένο, έχω την αίσθηση ότι είναι ερασιτέχνες».
Από τον Κώστα Αρβανίτη ζητήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιου Λιάτσου που μεταξύ άλλων αναφέρεται σε… «καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». Την ανακοίνωση του Λιάτσου, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Ο Αρβανίτης είπε: «Μας έπιασε ένας προβληματισμός για το με ποια δημοσιογραφική λογική ήταν αυτή η ανακοίνωση. Δεν ρωτήσαμε δηλαδή τον Υπουργό στις 06:03 το πρωί. Πρέπει να σας πω ότι κάναμε και σχόλιο για τις αμερικανικές εκλογές χωρίς να ρωτήσουμε τον κ.Ομπάμα. Ναι, σύμφωνα με τη λογική του κ.Λιάτσου, είμαστε… απόλυτα εκτεθειμένοι».
Πρόσθεσε για τη δεοντολογία που τους προσάπτει ο Λιάτσος ότι (δείτε την εδώ)… «για το κομμάτι της δεοντολογίας, η διαδρομή του καθενός αποδεικνύει την αντίληψη του καθενός για τη δεοντολογία. Διαφωνώ πλήρως με την ανακοίνωση αυτή».
Πρόσθεσε κάτι, επίσης, σημαντικό. «Αν ήμασταν λάθος ή είχαμε άδικο θα ζητούσαμε συγνώμη. Αυτό είναι και θέμα μαγκιάς. Εχω την αίσθηση ότι είμαστε εντάξει, καθαροί, δεν υπήρχε κανένα υπονοούμενο και ούτε πρόθεση για να δημιουργήσουμε κάποιο θέμα. Στη δουλειά, όλοι κάνουμε λάθη. Η τίμια στάση είναι να πεις ότι έκανα λάθος. Εμείς όμως δεν κάναμε λάθος. Κι αυτό το λέει η ΕΣΗΕΑ, τα συνδικάτα, οι πολίτες, δεν γίνετε να έχουμε κάνει όλοι λάθος και να έχει δίκιο ο κ.Λιάτσος».
Είπε ακόμη: «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει να δίνει φωνή σε όλους Δεν μπορούμε να γυρνάμε πίσω σε λογικές κρατισμού και τακτικές κυβερνητικής δημοσιογραφίας».
Είπε για τον Νίκο, Σίμο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ. «Ο κ.Σίμος μας κατηγόρησε ότι κάνουμε στρατευμένη δημοσιογραφία και του είπαμε ότι είμαστε στρατευμένοι στη ελευθεροτυπία στη δημοσιογραφία».
Πρόσθεσε γενικότερα. «Δεν είμαστε μόνο εμείς, δεν είναι μόνο ο Βαξεβάνης είναι και ο συνάδελφος της ΕΤ3 που τον απομάκρυναν για λίγες ώρες για μία λέξη. Αποκαταστάθηκε όπως μου είπανε».
Ρωτήθηκε για το αν υπάρχει δημοκρατία. «Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο εδώ και καιρό. Η δικιά μας η δουλειά -γιατί εμείς είμαστε ρεπόρτερ- είναι να καταγράφουμε τα γεγονότα. Όταν αυτό δεν μας επιτρέπεται, βρισκόμαστε σε άμεση σύγκρουση με την αντίληψη που έχω εγώ για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.
Το πρόβλημά μου δεν είναι αν ελέγξουν τον Τύπο, το θέμα μου είναι να μην υποκύψουν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον Τύπο. Πρέπει να βγαίνει η αλήθεια στο φως. Δεν είναι άλλο ο πολίτης, άλλο ο δημοσιογράφος. Δεν μπορεί ένας σκυμμένος πολίτης να είναι καλός δημοσιογράφος, ούτε ένας δημοσιογράφος που υποκύπτει σε πιέσεις να είναι καλός πολίτης».
Από τον Κώστα Αρβανίτη ζητήθηκε να πει κάτι στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία, μετά τα όσα συνέβησαν τελευταία. «Οι νέοι να έχουν όνειρα, να υπογράφουν αυτά που πραγματικά βλέπουν, να έχουν καλή πρόθεση, να συμμαχούν με τα γεγονότα και όχι με τις εξουσίες.
Η δημοσιογραφία, από τη φύση της, είναι πάντα αντιεξουσιαστική, υπό την έννοια ότι ελέγχει τις εξουσίες. Αυτό που εγώ πάντα ήθελα, είναι να συμμαχώ με τα γεγονότα και να γράφω αυτό που βλέπω, όχι κάτι που θέλουν άλλοι να γράφω. Να πω στα νέα παιδιά, με τη δύναμη της καρδιάς μου, ότι είναι από τα πιο συναρπαστικά επαγγέλματα. Αξίζει».
Ρωτήθηκε για τα σχόλια (μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ) που έκανε ο Πάγκαλος. Αν θα τον συναντήσει, τι θα του πει. Ηταν σαρκαστικός στην απάντηση που έδωσε. «Πού να τον συναντήσω; Δεν τρώμε στα ίδια μαγαζιά, δεν πάμε στα ίδια γήπεδα. Ο κ.Πάγκαλος δεν εκπροσωπεί κάτι για να είναι θέμα ειδησεογραφίας. Είναι ένας μεγάλος άνθρωπος, ας μην τον συνεριζόμαστε».
Εξήρε τη συνεργασία του Ηρακλή με το ΚΕΘΕΑ. Αλλωστε και ο ίδιος έχει δείξει την ευαισθησία του για αυτό το θέμα συμμετέχοντας ενεργά στο έργο. «Μας ικανοποιεί η ευαισθησία της διοίκησης του Ηρακλή και της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη.
Μέσα από την αλληλεγγύη μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Παλιά, σε κάτι διαφημιστικά σποτάκια, στυλ Ζορμπά, λέγαμε ότι… «στην Ελλάδα γλεντάμε όλοι μαζί». Να δούμε τώρα αν μπορούμε και να πενθούμε όλοι μαζί.
Αν μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η ιστορία της ΚΕΘΕΑ είναι σημαντική. Ο Ηρακλής είναι πρωτοπόρος. Το είπα και στον Απόλλωνα. Σας… «χρησιμοποίησα», τους είπα, είδατε ο Ηρακλής; Και μπαίνει και ο Απόλλων τώρα».
Στον Αρβανίτη έγινε και σχετική ερώτηση για το σύνθημα… «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», που αναγράφεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Αυτόνομης Θύρας 10. «Συμφωνώ. Το όπλο των λαών είναι η αλληλεγγύη και το όπιο των λαών είναι ο εφησυχασμός και η ανοχή».
Σε ό,τι αφορά και στο παιχνίδι του Ηρακλή με τον Απόλλωνα στην Αθήνα, τη μεθεπόμενη Δευτέρα, είπε… «θέλουμε να σας κερδίσουμε, δεν το συζητάω αυτό. Να πω βέβαια, να έρθει ο κόσμος, θα υπάρχει εξαιρετική φιλοξενία, έχουμε ωραίο μπαρ, με εξαιρετικές τουλούμπες. Όπως και να έχει, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί, κόντρα στη μαυρίλα και την καφρίλα. Ο Βορράς και ο Νότος, με το μπλε, θα δώσουμε την απάντηση».
Και κατέληξε, λέγοντας… «να το πείτε και σε όλα τα παιδιά στη Θύρα ότι είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που είστε φίλοι μας».
Πηγή: bluearena.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: