Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τουρκία: Φτιάχνει τεχνητά νησιά σε σχήμα ημισελήνου

Τεχνητά νησιά τα οποία θα έχουν το σχήμα της ημισελήνου και του αστεριού, των συμβόλων της τουρκικής σημαίας, ετοιμάζεται να φτιάξει στο Αιγαίο η Άγκυρα. Το σχέδιο αποτελεί έμπνευση ενός βραβευμένου Τούρκου αρχιτέκτονα, του Μετίν Χεπγκιουλέρ. Τα νησιά θα γίνουν τουριστικά θέρετρα και πάνω τους θα κατασκευαστούν ξενοδοχεία και βίλες. Ενώ ως πιθανότερη τοποθεσία τους φέρεται να είναι τα νερά ανοικτά της Σμύρνης, η θάλασσα του Μαρμαρά ή η ανατολική Μεσόγειος.
Αυτά αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος αρχιτέκτονας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα 6 Μέρες. Το κόστος του έργου αυτού υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Εκτός των πολυτελών κτιρίων τα νησιά θα διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες υποδομές όπως λιμάνια, ελικοδρόμιο, τζαμιά και εκκλησία, διοικητικά κτίρια κλπ. Οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ όπως υποστηρίζει θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την άρδευση και την αφαλάτωση.
Την πρόταση έχει καταθέσει στις τουρκικές αρχές από το 2011 η εταιρεία ITAC International που ανήκει στον Χεπγκιουλέρ και τον συνέταιρό του, Ερτούρκ.
Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση θέλοντας να ετοιμαστεί για τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 προχωρά σε μια σειρά από άλλα μεγάλα έργα, όπως νέους αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια, σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας έκτασης 10.000 χλμ, ένα γιγαντιαίο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ, αλλά και μια διώρυγα που θα ενώνει το Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα! Τέλος, υπό κατασκευή βρίσκεται η τρίτη γέφυρα στο Βόσπορο κόστους 2,5 δισ. δολαρίων.
Πηγή: www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: