Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Είκοσι χρόνια… αποτυχίας!!

Είκοσι χρόνια… αποτυχίας
Το τρόπαιο του Champions League είναι λαμπερό, αλλά μάλλον κουβαλά μία κατάρα. Στα 20 χρόνια του θεσμού η ομάδα που το κατακτά δεν μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία της την αμέσως επόμενη χρονιά. Τελευταία ομάδα που τα κατάφερε ήταν η Μίλαν τη διετία 1989-90, επί εποχής… Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έκτοτε κανείς δεν το πέτυχε και πιο τρανό παράδειγμα αποτυχημένης υπεράσπισης του τίτλου είναι το φετινό της Τσέλσι, που έγινε η πρώτη τροπαιούχος που δεν περνά καν από τη φάση των ομίλων.

Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τη… μοίρα των κατόχων την επόμενη χρονιά της κατάκτησης του τροπαίου από το 1992, όταν το Champions League μπήκε στις ζωές μας.

1993: Η Μαρσέιγ κατακτά το Champions League νικώντας 1-0 τη Μίλαν στο Μόναχο. Η επόμενη μέρα βρίσκει την ομάδα του Μπερνάρ Ταπί να υποβιβάζεται για στημένο παιχνίδι και δεν συμμετέχει καν στην επόμενη διοργάνωση.

1994: Η Μίλαν συντρίβει με 4-0 την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, το 1995 φτάνει ξανά στην πηγή, αλλά ηττάται με 1-0 από τον Άγιαξ στον τελικό της Βιέννης και δεν επαναλαμβάνει το back-to-back μετά από μία πενταετία.

1995: Τη μοίρα της Μίλαν ακολουθεί και ο Άγιαξ. Φτάνει στον τελικό της Ρώμης, αλλά χάνει στα πέναλτι από τη Γιουβέντους.

1996: Η αλυσίδα των κατόχων που αποτυγχάνουν στο νήμα να φτάσουν στον δεύτερο σερί τίτλο συνεχίζεται με τη «Γιούβε», που χάνει με 3-1 από τη Ντόρτμουντ στο Μόναχο.

1997: Η προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της σταματά για τη Ντόρτμουντ στα ημιτελικά απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης (2-0, 0-0).

1998: Άδοξα όσο και πρόωρα τελειώνει η προσπάθεια της Ρεάλ Μαδρίτης να κάνει το repeat. Στα προημιτελικά αποκλείεται από τη Ντιναμό Κιέβου των Σεφτσένκο και Ρεμπρόφ (1-1, 2-0).

1999: Η Μαν. Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει με επικό τρόπο το Champions League απέναντι στην Μπάγερν στο «Καμπ Νου» (2-1), αλλά ο δρόμος για τον δεύτερο σερί τίτλο σταματά άδοξα στα προημιτελικά της επόμενης διοργάνωσης από τη μετέπειτα τροπαιούχο Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα στο «Ολντ Τράφορντ» (0-0, 2-3).

2000: Στον απόηχο του θριάμβου επί της Βαλένθια στο Παρίσι (3-0), η Ρεάλ αποκλείεται στα προημιτελικά από την Μπάγερν με δύο ήττες (0-1, 2-1), προτού οι Βαυαροί φτάσουν ως το τέλος.

2001: Η ιστορία έχει δικαιώσει την Μπάγερν για τον τρόπο που έχασε το τρόπαιο το 1999, αφού πανηγυρίζει τον τίτλο στα πέναλτι απέναντι στη Βαλένθια. Όμως η Ρεάλ την πληρώνει με το ίδιο νόμισμα και την πετά έξω στα προημιτελικά (2-1, 2-0) για να φτάσει επίσης στο τρόπαιο.

2002: Το 2-1 στη Γλασκώβη απέναντι στη Λεβερκούζεν με το επικό νικητήριο γκολ από τον Ζινεντίν Ζιντάν δεν έχει ανάλογη συνέχεια για τη Ρεάλ. Η Γιουβέντους στα ημιτελικά είναι αυτή που φράζει το δρόμο της «βασίλισσας» (2-1, 3-1).

2003: Η Μίλαν έχοντας πανηγυρίσει το τρόπαιο στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στη Γιουβέντους στα πέναλτι θέτει ως στόχο την επανάληψη της επιτυχίας της. Όμως η Λα Κορούνια έχει άλλη άποψη και στα προημιτελικά «σκαρώνει» μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία (4-1, 4-0).

2004: Ο θρίαμβος της Πόρτο επί της Μονακό στο Γκελζενκίρχεν (3-0) δεν έχει συνέχεια. Νωρίς-νωρίς, στη φάση των «16», η Ίντερ θέτει τους «δράκους» εκτός νυμφώνος (1-1, 3-1).

2005: Η Λίβερπουλ έχει ολοκληρώσει το έπος της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν, αλλά ο αποκλεισμός από την Μπενφίκα στους «16» της επόμενης περιόδου είναι ηχηρός, με δύο ήττες (1-0, 0-2).

2006: Η Μπαρτσελόνα έχει θριαμβεύσει επί της Άρσεναλ στο Παρίσι (2-1) αποτινάσσοντας τον τίτλο του… λούζερ από πάνω της. Δεν καταφέρνει, ωστόσο, να δώσει συνέχεια. Ας όψεται η Λίβερπουλ που κερδίζει στο «Καμπ Νου» (2-1) με μεγαλύτερο σκορ από ό,τι χάνει στη συνέχεια στο «Άνφιλντ» (1-0).

2007: Η Μίλαν κατακτά έναν ακόμη τίτλο στην Αθήνα, με 2-1 απέναντι στη Λίβερπουλ, αλλά δεν φτάνει πέρα από τους «16» την επόμενη σεζόν. Η Άρσεναλ μετά το 0-0 του Λονδίνου κερδίζει 2-0 στο «Σαν Σίρο».

2008: Η Μαν. Γιουνάιτεντ πλησιάζει πολύ κοντά στην επανάληψη της επιτυχίας της Μόσχας απέναντι στην Τσέλσι. Όμως πέφτει πάνω στο «τείχος» της Μπαρτσελόνα και χάνει με 2-0 στον τελικό της Ρώμης.

2009: Όλοι περιμένουν την επανάληψη της στέψης της Μπαρτσελόνα. Όμως κανείς δεν ρώτησε τον Ζοσέ Μουρίνιο και την Ίντερ. Κερδίζει 3-1 τους Καταλανούς στο Μιλάνο και οχυρώνεται στο «Καμπ Νου» για να χάσει με το ανεπαρκές 1-0 και να φτάσει στον τελικό, όπου κατακτά τον τίτλο.

2010: Η Ίντερ ξεκινά με όνειρα τη χρονιά, αλλά αυτά γίνονται εφιάλτης στα προημιτελικά απέναντι στη Σάλκε. Οι «βασιλικοί μπλε» συντρίβουν τους κατόχους με 5-2 στο «Μεάτσα», τους νικούν με 2-1 και στη Γερμανία και τους στέλνουν σπίτι τους νωρίς-νωρίς.

2011: Μετά το δεύτερο θρίαμβο μέσα σε μία διετία επί της Μαν. Γιουνάιτεντ, αυτή τη φορά με 3-1 στο «Γουέμπλεϊ», η Μπαρτσελόνα δείχνει αποφασισμένη και ικανή να σπάσει επιτέλους την κατάρα των κατόχων. Αμ δε! Η Τσέλσι κάνει τη μεγάλη έκπληξη και μετά τη νίκη της με 1-0 στο Λονδίνο στέκεται όρθια με αριθμητικό μειονέκτημα στη Βαρκελώνη (2-2) και φτάνει στον τίτλο στο Μόναχο.

2012: Ούτε καν επτά μήνες μετά τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, η Τσέλσι γνωρίζει την άλλη πλευρά του νομίσματος. Μένει τρίτη στον όμιλό της και αποκλείεται από τη φάση των ομίλων του Champions League, πρώτη κάτοχος που το… καταφέρνει.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: