Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

«Σφήνα» στην τριπλέτα από τη «Μπάρτσα»…!

…αποτελεί η πρόσληψη του Πεπ Γκουαρντιόλα από τη Μπάγερν Μονάχου. Ο Καταλανός τεχνικός γίνεται ο τέταρτος που έχει περάσει στο παρελθόν και από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

«Σφήνα» στην τριπλέτα από τη «Μπάρτσα»…
Πριν από τον Καταλανό τεχνικό οι Ούντο Λάτεκ, Ρίκαρντ Κουν και Λουίς Φαν Χαλ είχαν δουλέψει στην Μπαρτσελόνα πριν καθίσουν στον πάγκο τον Βαυαρών.
Ρίκαρντ Κουν

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρίκαρντ Κουντ το 1926 είχε καθίσει για ένα χρόνο στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και έπειτα από την περιπλάνησή του σε Βαρσοβία, Μάνχαιμ και Μόναχο 1860, το 1931 ανέλαβε τη Μπάγερν κατακτώντας ένα χρόνο αργότερα το τελευταίο γερμανικό πρωτάθλημα πριν επιβληθεί το Τρίτο Ράιχ. Το 1933, ο Αυστριακός τεχνικός  αποχώρησε από τη Γερμανία και επέστρεψε στη Μπαρτσελόνα χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο τίτλο.

Ούντο Λάτεκ

Ο Λάτεκ, γεννημένος το 1935 στο Σένσμπουργκ της Πρωσίας (σημερινή Πολωνία)  ανέλαβε τα ηνία της Μπάγερν το 1970. Χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία –καθώς τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν βοηθός στην εθνική Γερμανίας- ο 78χρονος πλέον Λάτεκ κατάφερε να αντεπεξέλθει με απόλυτη επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα (είναι η πρώτη γερμανική ομάδα που κάνει τέτοιο σερί), ένα Κύπελλο Γερμανίας και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών στους διπλούς τελικούς με την Ατλέτικο Μαδρίτης, θυμίζοντας μέσα από τους τίτλους του τον Γκουαρντιόλα εκείνης της εποχής. Το κακό του ξεκίνημα στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1974-75 αποτέλεσε και την αιτία απόλυσής του.

Μετά από Γκλάντμπαχ και Ντόρτμουντ, το 1981 κάθεται στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και οδηγεί την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στον οποίο γνωρίζει την ήττα από τη Σταντάρ Λιέγης. Την επόμενη σεζόν χρεώθηκε τις μεγάλες απαιτήσεις της διοίκησης έπειτα και από την προσθήκη του Ντιέγκο Μαραντόνα και αποχώρησε.

Η μοίρα τον έφερε και πάλι στη Μπάγερν Μονάχου, στην οποία ήταν γραφτό του να πετυχαίνει! Τρία σερί πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα Γερμανίας και ένας χαμένος τελικός στο Κύπελλο Πρωταθλητριών από την Πόρτο (2-1) ήταν ο απολογισμός του.

Λουίς Φαν Χαλ

Μετά το απόλυτα πετυχημένο του ξεκίνημα στον Άξιαξ, το 1997 ήρθε η μεγάλη πρόκληση για τον Φαν Χαλ με την ανάληψη της τεχνική ηγεσίας των «μπλαουγκράνα». Στα σχεδόν τρία χρόνια που έμεινε στο «Καμπ Νου» κέρδισε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ωστόσο, οι κακές σχέσεις του με τον Τύπο και οι απόψεις του περί αδυναμίας της ομάδας να κατανοήσει την φιλοσοφία του αποτέλεσαν τις αιτίες που είδε την πόρτα της εξόδου το 2000. Τη σεζόν 2002-03 και μετά την αποχώρησή του από την εθνική Ολλανδίας ξανακάθισε στο πάγκο της Μπαρτσελόνα για μερικούς μήνες μέχρι να απολυθεί εκ νέου… και να τον αντικαταστήσει ο Ράντομιρ Άντιτς.

Μετά την επιστροφή του στον Άγιαξ και το πέρασμά του από την Άλκμααρ ο Ολλανδός τεχνικός το 2009 έγινε ο τρίτος προπονητής που μετά τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα αναλαμβάνει τη Μπάγερν.

Στην πρώτη του χρονιά, παρά τη γκρίνια των οπαδών για το κακό ξεκίνημα, φέρνοντας στο Μόναχο τους Άριεν Ρόμπεν και Λούκα Τόνι κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση κατακτώντας την Bundesliga  (είναι ο μοναδικός Ολλανδός που πήρε πρωτάθλημα στη Γερμανία) αλλά και το Κύπελλο. Το «νταμπλ» λίγο έλειψε να γίνει «τρεμπλ» αν δεν έχανε στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την  Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο.

Η δεύτερή του χρονιά στο Μόναχο δεν είχε ανάλογο φινάλε καθώς τερμάτισε τρίτος στο γερμανικό πρωτάθλημα, πίσω από Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον Απρίλιο χωρίς να ανανεωθεί το συμβόλαιό του.



πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: