Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Γιατί… έτσι του αρέσει!!

Μπορεί για ένα ακόμα παιχνίδι στο Top-16, να έπαιξε με την φωτιά αλλά ο Παναθηναϊκός πήρε με τον τρόπο του αυτό που ήθελε, δηλαδή τη νίκη 79-73 επί της Άλμπα στο Βερολίνο. Κορυφαίος ο Ματσιούλις.

Γιατί… έτσι του αρέσει!
Μετά τα παιχνίδια με Ζαλγκίρις και Μάλαγα, το έκανε και με την Άλμπα στην Γερμανία!

Ο Παναθηναϊκός, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ως τώρα, έχασε ένα σωρό ευκαιρίες να «καθαρίσει» από νωρίς το ματς, το έκανε ντέρμπι και τελικά το πήρε με σκορ 79-73 Μεγάλος πρωταγωνιστής των «πράσινων» στην 3η τους νίκη σε τέσσερα ματς στο Top-16, ήταν ο Ματσιούλις με 28 πόντους.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, όπως και στα προηγούμενα δύο ματς τα οποία τελικά πήρε, δεν είχε διάρκεια στο παιχνίδι του. «Έχτιζε» διαφορές της οποίες όμως έχανε με ευκολία από τους Γερμανούς που δεν άφησαν μέχρι τέλους την διεκδίκηση της νίκης. Πρόβλημα στην άμυνα και στα ριμπάουντ είχαν για ένα ακόμα ματς οι «πράσινοι» που όμως περιόρισαν σημαντικά τον αριθμό των λαθών τους (9), κάτι που έπαιξε πολύ σημαντικό λόγο.

Απίστευτο ματς από τον Ματσιούλις που είχε 28 πόντους (6/8 τρ), έναν κάτω δηλαδή από το προσωπικό του ρεκόρ στην Ευρωλίγκα. Μόνος δεύτερος σε συμμετοχές (224) στην διοργάνωση πίσω από τον Παπαλουκά, από σήμερα ο Τσαρτσαρής. Αποχώρησε με ενοχλήσεις στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Σχορτσανίτης.

Το ματς:

Ένας Ματσιούλις δεν του αρκούσε…
Όπως ακριβώς αναμενόταν, η Άλμπα προσπάθησε από την αρχή να πάει το παιχνίδι στο δικό της τέμπο. Επιχείρησε να περάσει την μπάλα κοντά στην ρακέτα και μέσω των επιθετικών της ριμπάουντ να πάρει παραπάνω επιθέσεις. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πλευρά, στο πρώτο μισό της περιόδου έβρισκε πόντους αλλά κυρίως έξω από την γραμμή των 6.75μ. Ο Ματσιούλις (2τρ) και ο Γκιστ (1τρ) «πρωταγωνίστησαν» εκεί και η ομάδα τους έφτασε στο +5 (13-8).

Ο Λιθουανός ήταν εξαιρετικός και με τους δέκα προσωπικούς του και γρήγορους πόντους, έδωσε ώθηση στους «πράσινους» που έφτασαν και στο 17-10. Η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς όμως είχε αντίδραση. Με τον Τζέντοβιτς να βάζει «κολλητούς» πόντους και τον Σάφαρτζικ να τον βοηθάει, προσπέρασε 23-21 αλλά ο Ούκιτς με καλάθι στο τέλος έγραψε το 23-23, βγάζοντας στην επιφάνεια το πρόβλημα του «τριφυλλιού» σε άμυνα και ριμπάουντ.

Πρόβλημα η… διάρκεια
Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Πεδουλάκης άλλαξε πολλά πρόσωπα. Καπόνο και Σχορτσανίτης μπήκαν στο παρκέ ενώ ο Ούκιτς ανέβασε πολύ την απόδοσή του. Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 30-25. Η περιφέρεια των «πράσινων» δούλευε πολύ καλύτερα πλέον και το μοναδικό ζητούμενο για την ελληνική ομάδα ήταν η άμυνα και η διάρκεια στο παιχνίδι της…

Δύο στοιχεία που οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν ξανά, «ψαλιδίζοντας» την όποια διαφορά έπαιρνε ο αντίπαλος. Το 35-35, 3΄πριν το ημίχρονο, έδειχνε ξεκάθαρα το πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Η λύση για μία ακόμα φορά στο «μπλακ άουτ», ήρθε από το τρίποντο εκεί όπου ο Ματσιούλις φτάνοντας στους 17 πόντους, οδηγούσε την ομάδα του… που έκλεισε την δεύτερη περίοδο με 45-39.

Βρήκε ισορροπία, πήρε τον έλεγχο
Ο Σχορτσανίτης ήταν αυτός που στα πρώτα λεπτά της περιόδου τροφοδοτήθηκε. Και επειδή έδωσε λύσεις αλλά και επειδή μπορούσε να φθείρει τον Τόμπσον. Ο Αμερικανός της Άλμπα υπέπεσε γρήγορα στο τρίτο του φάουλ και έφυγε από το παρκέ. Ο Παναθηναϊκός έφτασε για πρώτη φορά στο +8(56-48) με τρίποντο του Καπόνο και έδειχνε για πρώτη φορά στο ματς να έχει μία σχετική ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.

Η Άλμπα με εξαίρεση κάποιες σπασμωδικές αντιδράσεις στο ματς δια χειρός Τζέντοβιτς, δεν έδειχνε να έχει κάτι παραπάνω και ο λόγος που κατάφερε να μειώσει ήταν η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Ματσιούλις για διαμαρτυρία. Ο Λιθουανός «ρέφαρε» όμως με ακόμα δύο τρίποντα που τον έφεραν στους 25 πόντους (!). Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 65-56 και οι «πράσινοι» καλούνταν πλέον να διαχειριστούν την διαφορά και να «τελειώσουν» την δουλειά.

Πρώτα ντέρμπι, μετά… νίκη
Η Άλμπα στο τέταρτο δεκάλεπτο ήθελε να παίξει το τελευταίο της «χαρτί». Ο Τόμπσον παρά τα τρία φάουλ πέρασε ξανά στο παρκέ και η αλήθεια είναι ότι βοήθησε την ομάδα του να μειώσει σε 68-63, καθώς έβαλε το χεράκι του και ο Τζέντοβιτς. Ο Παναθηναϊκός είχε μπλοκάρει για μία ακόμα φορά στο ματς και είχε δώσει την ευκαιρία στους Γερμανούς να επιστρέψουν στην διεκδίκηση της νίκης την ώρα που ο Σχορτσανίτης πέρασε εκτός με ενοχλήσεις στο πόδι.

Όσο οι παίκτες του Σάσα Ομπράντοβιτς το έβλεπαν αυτό, ξεθάρρευαν… Το 68-65, 4΄ πριν το τέλος, έκανε σαφές ότι το ματς είχε γίνει ντέρμπι για τα καλά. Για μία ακόμα φορά, η λύση και η αντίδραση ήρθε από τα 6.75μ. Ένα τρίποντο του Γκιστ και ένα του Ματσιούλις, ανέβασαν απότομα την διαφορά στους εννιά πόντους. Οι Γερμανοί δεν είχαν βέβαια καμία διάθεση να… παραιτηθούν από το ματς. Μείωσαν όσο περισσότερο μπορούσαν αλλά δεν κατάφεραν τίποτα άλλο και έτσι ο Παναθηναϊκός νίκησε 79-73

Τα δεκάλεπτα: 23-23 , 39-45, 56-65, 79-73

Άλμπα (Ομπράντοβιτς): Σούλτζε, Σάφαρτζικ 7, Τόμπσον 16, Μπάιαρς 8, Τζέντοβιτς 21 (4 τρ), Μιράγιες 2, Γουντ 6, Φόστερ 6, Ιντμπίχι 2, Μόρλεϊ 5

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 1 (5 ριμπ), Ματσιούλις 28 (6 τρ),Καπόνο 8 (2 τρ), Ούκιτς 14 (1 τρ), Λάσμε 3 (2 κοψ), Τσαρτσαρής, Γκιστ 10 (2 τρ), Μπανκς 8, Σχορτσανίτης 7



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: