Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τίποτα δεν κατακτάς χωρίς κόπο!!

Τι κάνει ο Σαλπιγγίδης Κλεάνθους και Παπάφη γωνία και γιατί ο Γκαρσία "μπινελίκωσε" τον Ρομπέρτο Κάρλος; Τις απαντήσεις δίνει ο Σταύρος Κόλκας, ο οποίος αναλύει στον Sportdog τα αίτια της πρώτης ήττας του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα  και προσπαθεί να εξηγήσει κάποια... ποδοσφαιρικά ανεξήγητα.
Η ήττα καμιά φορά έρχεται γιατί εσύ δε παίζεις, ενώ παίζει ο αντίπαλος. Το θέμα αυτή τη φορά είχε να κάνει και με τα δύο. Ο αντίπαλος έκανε το παιχνίδι της σεζόν και ο ΠΑΟΚ, κυνηγούσε να βρει έναν ρυθμό που άφησε πίσω την περασμένη Πέμπτη.
Εγώ θα επιμείνω πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει αυτό το σύστημα, έχοντας τη βασική του αδυναμία στο κέντρο της άμυνας και βέβαια στη θέση του επιτελικού ή του δεύτερου φορ. Εκεί που θα έπρεπε να έχει την ατομική ενέργεια και δεν την έχει.
Η διαφορά σε σχέση με την Πέμπτη ήταν απλή. Ο ΠΑΟΚ δεν κυνηγούσε σκορ και οι παίκτες του δεν έκαναν τις επιλογές που έπρεπε. Ειδικά ο Λόρενς, είχε μονίμως κακές επιλογές σε φάσεις που είχε στηρίγματα και κάτι πολύ καλύτερο να κάνει. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο Δώνης έκανε δύο αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Έβαλε τον Σίλντεφελντ που είναι πολύ καλός παίκτης στο κέντρο της άμυνας και τον Σταφυλίδη στα αριστερά της. Η πρώτη του βγήκε, η δεύτερη όχι. Η απουσία του Λίνο φάνηκε όταν μπήκε ο Βραζιλιάνος στο γήπεδο.
Ο ΠΑΟΚ μπήκε καλά, αλλά χαλάρωσε επειδή νόμιζε πως το είχε. Δεν ήταν ακριβώς έτσι το πράγμα όμως. Η Ξάνθη έκανε το καλύτερό της παιχνίδι και αυτό θα έπρεπε να το περιμένει ο ΠΑΟΚ.
Η ομάδα του Ουζουνίδη έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της. Πήρε τον Πάιτο που είναι μια χαρά αριστερό μπακ, πήρε τον Ντιέ που έχει την εμπειρία και την ποιότητα να σταθεί, πήρε έναν πολύ καλό ακραίο ονόματι Σμιθ που είναι κλασικός εξτρέμ, ενώ ο Μαρίν έπαψε να είναι το φάντασμα του πρώτου γύρου. Σε συνδυασμό με τον Μάνταλο που κάνει εξαιρετική σεζόν, η εικόνα της Ξάνθης ήταν πολύ καλύτερη από το πρόσφατο παρελθόν.
Πόσο μάλλον όταν ο ΠΑΟΚ έχανε εύκολα μπάλες στον άξονα και της έδινε την ευκαιρία να βγει στους χώρους.
Στο πρώτο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ πήρε τα νορμάλ ρίσκα και εκτέθηκε ελαφρώς. Απλά στη τελευταία του φάση, ο Ονουάτσι του έκανε τη ζημιά. Και μετά, το παιχνίδι δε γύρισε ποτέ.
Για μένα, η φάση του 23΄είναι η πιο σημαντική. Ο Κατσουράνης στρώνει τη μπάλα πολύ γλυκά στον Σαλπιγγίδη και ο βασικός μου φορ στέλνει τη μπάλα Κλεάνθους με Παπάφη γωνία. Θα πρέπει να έρθει επιτέλους η στιγμή που ο Σάλπι θα βοηθήσει την ομάδα να ξεμπλοκάρει.
Το παιχνίδι δε γύρισε γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν νευρικός και δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει τα αυτονόητα θέλοντας να πιέσει. Τα πράγματα, έγιναν χειρότερα όταν βγήκε από το γήπεδο ο Κάτσε. Ο μοναδικός που είχε τρεξίματα στη μεσαία γραμμή. Όσοι είδαν τον Γκαρσία, κατάλαβαν γιατί δεν είναι έτοιμος. Τέσσερις πάσες λάθος χωρίς πίεση και δεν προλάβαινε με τίποτα τους αντιπάλους του στους χώρους.
Κατά τα άλλα, ο Ρομπέρτο Κάρλος ήρθε στη Τούμπα, έφαγε κάτι μπινελίκια από τον πρώην συμπαίκτη του στην Ρεάλ Πάμπλο Γκαρσία – στον χαβαλέ – αλλά αποδείχτηκε τόσο γκαντέμης που ούτε ο γουρλής Σάντος μπορούσε να τον υπερκαλύψει.
Η ουσία είναι πως ο ΠΑΟΚ έχασε για πρώτη φορά στη Τούμπα, πως η Τρίπολη του κάλυψε διαφορά οκτώ βαθμών από την έναρξη του δευτέρου γύρου και πως αν δε σοβαρευτεί θα έχει πρόβλημα.
Το μοναδικό ευχάριστο είναι πως ο Σίλντεφελντ είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, αλλά θα πρέπει να βρει άμεσα έναν γρήγορο παρτενέρ για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να παίξει όπως του ταιριάζει.
Όσον αφορά στο θέμα προπονητή, από τον ΠΑΟΚ δεν βγαίνει καμία άρνηση. Ο Σαββίδης είναι ήρεμος και μάλλον δεν θέλει να μπει σε έξοδα αυτή τη περίοδο, ελπίζοντας πως η ομάδα θα αλλάξει εικόνα.
ΥΓ Υπάρχουν και ανεξήγητα στα ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα έχοντας τον Κατσουράνη στη σύνθεσή του, τον Λάζαρ πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το 2012, τον Σίντεφελντ που έκανε αξιοπρεπέστατο ντεμπούτο. Ποδοσφαιρικό ανεξήγητο.

πηγή: sportdog.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: