Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

«Οπαδοί, ο παλμός στην καρδιά του ποδοσφαίρου!»

Ο Ball Boy Θάνος Σαρρής συζητά με τον Development Officer της Supporters Direct, του οργανισμού που έχει στόχο την ενεργή συμμετοχή των οπαδών στους συλλόγους. H κουβέντα πήγε και στην Ελλάδα...
Tι ακριβώς είναι η Supporters Direct; Κατά την περιγραφή που δίνουν οι ίδιοι στο σάιτ τους, πρόκειται για έναν οργανισμό που: «Προωθεί την άξια του οπαδού και της συμμετοχής της κοινότητας και βοηθάει τα οπαδικά γκρουπ να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους και να γίνουν μια δημιουργική φωνή μέσα στον τρόπο που διοικούνται οι σύλλογοι». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30 ομάδες που πορεύονται κατά αυτόν τον τρόπο, με την Supporters Direct να εργάζεται σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες και σε συλλόγους διαφόρων αθλημάτων. Σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει την πραξικοπηματική ανάληψη των ηνίων από τους οπαδούς. Αλλά μέσω της συζήτησης, της δουλειάς και της τη σωστής συμμετοχής σε αρμονία με την τοπική κοινωνία, το επιθυμητό είναι η φωνή του οπαδού να ακούγεται δυνατά μέσα στο σύλλογο. 
Η αποστολή τους είναι να «προωθήσουμε την δημιουργία βιώσιμων συλλόγων από τους οπαδούς, βασισμένους στην συμμετοχή και την λαϊκή βάση». Διεξάγουν αναλυτικές έρευνες, προτείνουν, συμμετέχουν. Υπολογίζεται ότι περίπου 50 σύλλογοι έχουν σωθεί από την οριστική διάλυση λόγω της εμπλοκής των trust του κόσμου. Εν μέσω μιας κρίσης ικανής να αλλάξει το χάρτη του ποδοσφαίρου σε αρκετές χώρες, με την UEFA να επιβάλλει το Financial Fair Play και αρκετά συγκεντρωτικά μοντέλα διοίκησης από μεγιστάνες να ξεπηδούν τριγύρω, η Supporters Direct είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Επικοινωνήσαμε με τον Μπεν Σέιβ, ο οποίος ασχολείται με το κομμάτι της ανάπτυξης του οργανισμού, προκειμένου να γίνουν γνωστά περισσότερα για τον τρόπο δράσης της.
 
Τις επόμενες μέρες διοργανώνει στην Πορτογαλία συνάντηση με εκπροσώπους οπαδών αρκετών ομάδων, προκειμένου να προβάλει τις ιδέες της ενεργούς συμμετοχής του κόσμου. Γιατί όχι, λοιπόν και στην Ελλάδα; Σαφώς και η λαϊκή βάση στη χώρα μας, τουλάχιστον στα πρότυπα που λειτουργούν αρκετοί σύλλογοι του εξωτερικού αποτελεί... πονεμένη ιστορία. Οι συνθήκες, όπως δείχνει το πρόσφατο παρελθόν, ίσως δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, αλλά με την κατάλληλη τεχνογνωσία, τις σωστές κινήσεις και την μαζική συμμετοχή σε πλαίσιο συνεργασίας με το σύλλογο, οι άνθρωποι του οργανισμού τονίζουν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η άποψη ότι ο κόσμος αποτελεί την δυναμική ενός συλλόγου εκφράζεται συχνά, ωστόσο από τα λόγια μέχρι τις πράξεις υπάρχει σημαντική απόσταση. Οι άνθρωποι της Supporters Direct είναι εκεί για να βοηθήσουν στο να καλυφθεί. Ας δούμε τι έχουν να πουν.
 
Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην προώθηση βιώσιμων διοικητικών μοντέλων βασισμένα στην εμπλοκή των οπαδών σε καιρούς οικονομικής ύφεσης;
 
«Είναι λογικό η ύφεση να κάνει τη ζωή των οπαδών δύσκολη, όπως ακριβώς γίνεται και με τους συλλόγους. Χαμηλές προσελεύσεις, εξαρτήσεις από τα χρέη, έλλειψη διαφάνειας, όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν προβλήματα. Αλλά από την εμπειρίας μας έχουμε δει ότι σε δύσκολους καιρούς οι συλλογικότητες μπορούν να έρθουν κοντά και να καταφέρουν  σπουδαία πράγματα. Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι στην Ισπανία (σ.σ. Ρεάλ Οβιέδο) που ξεκίνησαν τη λαϊκή βάση ως ευθεία απάντηση στην κρίση των συλλόγων».
 
Είναι όμως και θέμα οπαδικής κουλτούρας. Σε ποια χώρα, κατά την άποψή σας, η κουλτούρα των οπαδών είναι περισσότερο κατάλληλη για ευθεία ανάμιξη στα κοινά των ομάδων τους; 
 
«Πιστεύουμε ότι όλοι οι οπαδοί, ανεξάρτητα από του που είναι, κατανοούν τι είναι αυτό που κάνει τους συλλόγους σημαντικούς. Η ταυτότητα, η κοινότητα, οι κοινές αξίες,  αυτές είναι ιδέες που υπάρχουν παντού. Όσον αφορά τον τρόπο που ρυθμίζεται το ποδόσφαιρο, υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που ενθαρρύνουν την εμπλοκή των οπαδών  περισσότερο από άλλες, μέσω κανονισμών και σταθερής χρηματοδότησης. Οι Γερμανοί οπαδοί για παράδειγμα συμμετέχουν περισσότερο στα κλαμπ που υποστηρίζουν από ότι οι Άγγλοι».
 
Μπορείτε να μας περιγράψετε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου οι οπαδοί εμπλέκονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο;
 
«Το Portsmouth Supporters' Trust συγκεντρώνει χρήματα από τους οπαδούς έτσι ώστε να αναλάβει την τύχη της ομάδας, η οποία βρίσκεται σε τεράστια κρίση τα τελευταία  χρόνια. Θέλουν να την βγάλουν από το καθεστώς οικονομικής διαχείρισης και να την φέρουν υπό την κυριότητα της κοινότητας. Το πράττουν με την υποστήριξη της τοπικής  κοινότητας, των πολιτικών και της Supporters Direct. Μία ακόμα σημαντική περίπτωση είναι της Ταράντο 1927 στην Ιταλία. Βρίσκονται προς το παρόν στην 4η κατηγορία, αλλά οι Fondazione Taras, το γκρουπ των οργανωμένων οπαδών, εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο, έχουν στην κατοχή τους μετοχές και συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην  καθημερινότητα του συλλόγου. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και σε άλλες ομάδες της Ιταλίας. Επίσης, υπάρχει η περίπτωση της FC United of Manchester, ενός συλλόγου που ιδρύθηκε από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005, αφότου η οικογένεια Γκλέιζερ πήρε την ομάδα. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα. Τα μέλη τους  συγκέντρωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίρες ώστε να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή εγκαταστάσεων που ανήκουν στην κοινότητα και ένα γήπεδο για την ομάδα και όλους».
 
Έχετε επαφές με ελληνικές ομάδες; Γιατί στον Παναθηναϊκό για παράδειγμα έγινε μια προσπάθεια να περάσει η ομάδα στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίστηκε διστακτικά από αρκετούς οπαδούς.
 
«Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Κοινωνία Μελών Άρη και γνωρίζουμε καλά την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή του  κόσμου στις ομάδες θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση κάποιων από τα προβλήματα που ελληνικές ομάδες αντιμετωπίζουν. Η Supporters Direct δουλεύει με οπαδούς σε πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επαφές με νέα γκρουπ, αρκεί να συμφωνούν με την πολιτική που έχουμε χαράξει».
 
Πρόσφατα καλέσατε την αγγλική κυβέρνηση να κάνει μεταρρυθμίσεις ώστε να βοηθηθούν οι οπαδοί που θέλουν να εμπλακούν στα κοινά των ομάδων. Τι ακριβώς ζητάτε;
 
«Υπάρχουν τρεις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που ζητάμε. Όλες έγιναν μετά από κοινοβουλευτική έρευνα, υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση και συμφώνησαν μαζί τους οι ποδοσφαιρικές αρχές (FA, Premier League, Football League). Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εφαρμοστούν.  Πρώτη μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία μιας ειδικής ομάδας από την  κυβέρνηση, με στόχο την αφαίρεση των εμποδίων που υπάρχουν για την αγορά μετοχών από τον κόσμο. Η δεύτερη είναι να προστατέψουν τα ποδοσφαιρικά γήπεδα από το να περνούν στην ιδιοκτησία ιδιωτών. Και το τρίτο είναι η Πρέμιερ Λιγκ και η Football League (οι υπόλοιπες κατηγορίες) να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε όλοι οι σύλλογοι να έχουν τον πρέποντα διάλογο με τους οπαδούς τους. Αυτά με λίγα λόγια».
 
Βλέπουμε συχνά τελευταία διοικητικά μοντέλα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από πανίσχυρες οικονομικά ατομικότητες, που μπορούν να αγοράσουν όποιον θέλουν. Πιστεύετε ότι μπορούν να σταθούν σε βάθος χρόνου;
 
«Πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο στη Ευρώπη αντιμετωπίζει ιστορικά επίπεδα χρέους. Πολλοί σύλλογοι κάνουν περισσότερα από όσα τους επιτρέπουν οι δυνατότητές τους και γίνονται αφερέγγυοι. Όλα αυτά μειώνουν την κοινωνική σημασία των συλλόγων και επίσης επιφέρουν οικονομική αστάθεια. Οι κανονισμοί του Financial Fair Play της UEFA, τους οποίους εμείς υποστηρίζουμε, μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση».
 
Ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στους Έλληνες οπαδούς, που παρακολουθούν τους συλλόγους τους να βυθίζονται από τα χρέη;
 
«Οι οπαδοί αποτελούν τον παλμό στην καρδιά του ποδοσφαίρου. Οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά. Χωρίς τους οπαδούς το ποδόσφαιρο είναι ένα τίποτα. Ως οπαδοί οφείλετε να έχετε λόγο σε όσα γίνονται στο σύλλογό σας και για αυτό η Supporters Direct δουλεύει σε όλη την Ευρώπη».
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: