Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Κυριακίδης: «Στα 16 μου ένιωθα 30»

Για την ζωή του, την πορεία του στο ποδόσφαιρο και το παρελθόν του, μίλησε ο Ηλίας Κυριακίδης στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Κυριακίδης: «Στα 16 μου ένιωθα 30»
Ο Ηλίας Κυριακίδης, μίλησε για όλους και για όλα στην επίσημη ιστοσελίδα της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Ο έμπειρος μέσος αναφέρθηκε στην πορεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τα όσα πέρασε, ερχόμενος στην Βουλγαρία για λογαριασμό της Λοκομοτίβ αρχικά και της ΤΣΣΚΑ στη συνέχεια.

Ποια είναι η γνώμη σου για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας;

Πρέπει να πιεστούμε αρκετά εμείς οι ποδοσφαιριστές για να εμπεδώσουμε τη νέα φιλοσοφία του καινούριου προπονητή. Ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης να σκεφτόμαστε στα δωμάτια για ποιους λόγους ήταν ικανοποιημένος, για ποιους λόγους απογοητευμένος. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Απέχουμε λίγους βαθμούς από τον πρώτο αλλά μπορούμε να τους ασκήσουμε πίεση νικώντας συνεχώς και παίζοντας καλά. Επίσης πρέπει να φτάσουμε και στον τελικό αλλά να μην αρκεστούμε σε αυτό, πρέπει να κατακτήσουμε και το τρόπαιο.

Εσύ πως βλέπεις τον εαυτό σου στην ομάδα;

Δούλεψα με αρκετή πίεση από νεαρή ηλικία και κρινόμουν υπό πίεση όταν στην ίδια ηλικία άλλοι παίκτες θεωρούνται απλά νέοι και δικαιολογούνται. Στα 19 μου ένιωθα ήδη 30. Χαίρομαι γι’ αυτό διότι ωριμάζεις γρηγορότερα στη ζωή σου. Από την άλλη μπορείς και να στιγματιστείς. Τώρα, στα 27 μου νιώθω την υποχρέωση να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο τους νεότερους στην ομάδα Ποπόβ, Ντουλάπτσιεβ, Γκοσποντίν, Πετρ. Παίρνω σεβασμό από όλους και θέλω να το επιστρέψω.

Το περασμένο έτος ήταν δύσκολο για σένα. Τι συνέβη;

Όταν άρχισα να προσαρμόζομαι στην Λοκομοτίβ, μετά το δεύτερο ευρωπαϊκό παιχνίδι με ενημέρωσε ο πρόεδρος, ότι η ΤΣΣΚΑ ενδιαφέρεται για εμένα. Σκέφτηκα πως είναι προτιμότερο να συνεχίσω στην ιστορική ομάδα και όχι να αναζητήσω εκ του μηδενός την τύχη μου. Ερχόμενος μου ανακοινώθηκε ότι δεν θα έχω δικαίωμα συμμετοχής, διότι η ομάδα τιμωρήθηκε από την ομοσπονδία. Ο ένας αγώνας τιμωρίας που αρχικά πίστευε η ομάδα, έγιναν δύο, μετά τρεις και μετά δύο μήνες. Έπεσα σε απόγνωση, έκανα τρεις μήνες σκληρή προετοιμασία. Έπειτα δεν βρήκα το χρόνο που ήθελα σε μια ήδη έτοιμη ομάδα, αλλά δεν έπαψα να είμαι τυπικός σε όλα, διότι ήθελα να σεβαστώ τον εαυτό μου. Τα γεγονότα αυτά με έκαναν δυνατότερο.

Τι πιστεύεις για το επίπεδο του πρωταθλήματος;

Τρεις ομάδες θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν σε 3-4 χρόνια στο Europa League. Για την περεταίρω ανάπτυξη πρέπει να βοηθήσουν οι μεσαίας κλάσης ομάδες.

Έχει την δύναμη να κερδίσει η ομάδα μας τον τίτλο;

Η ομάδα έχει δυναμική την οποία δεν διαθέτει η πρωτοπόρος αν και η Λουντογκόρετς είναι εξαιρετική και πολύ καλά οργανωμένη. Την δυναμική την κερδίζεις σε βάθος χρόνου. Εκεί πρέπει να στηριχτούμε.

Γιατί ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη και σε ομάδα όπως η ΑΕΚ, ήρθε στην Λοκομοτίβ και την ΤΣΣΚΑ;

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες παικτών και κινήτρων. Χρήματα, δόξα και είτε απλά αλλαγή για κάτι διαφορετικό από αυτά. Επέλεξα μια ομάδα, η οποία, θα μου έδινε την δυνατότητα να παίξω σε μια διοργάνωση στην οποία δεν είχα συμμετάσχει. Από το 1992 υπάρχει το Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο Ουέφα, το οποίο μετονομάστηκε σε Γιουρόπα Λιγκ. Στα δύο πρώτα είχα αγωνιστεί, οπότε θεώρησα διαφορετική εμπειρία να βρεθώ σε τρίτη διοργάνωση με τρίτη ομάδα.

Που μένεις στην Ελλάδα;

Μένω στην Αθήνα με την σύζυγό μου και το παιδί μας. Η Ελευθερία κατάγεται από το νησί Κρήτη. Όνειρό μας είναι να μοιράσουμε την ζωή μας ανάμεσα στους δύο τόπους.

Πως αντιμετωπίζεις τις σύγχρονες δυσκολίες. Οικονομική κρίση, καθυστερήσεις πληρωμών ακόμα και κακές συνθήκες εργασίας και γήπεδα;

Προβλήματα υπάρχουν παντού. Σκέφτομαι πως το ιατρικό επιτελείο πληρώνεται με χαμηλό μισθό και μάλιστα αργοπορημένα. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν για εμένα πολλές ώρες. Πρέπει να σεβαστώ, τουλάχιστον, δίχως να εξωτερικεύω την δυσαρέσκιά μου, να υπομένω και να λέω πως πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Αν ολοκληρώνεις την δουλειά σου υπό κακές συνθήκες τότε σημαίνει πως είσαι δυνατός.

Σκέφτεσαι θετικά;

Η αρχαιότητα και οι παλαιοί μας δίδαξαν πως πρέπει οι σκέψεις μας να είναι γύρω από τον άνθρωπο. Η θρησκεία μας μιλά για αγάπη και ο παγκόσμιος Καζαντζάκης έλεγε να φτάνουμε ως εκεί που δεν μπορούμε.

Ποιοι είναι οι μέσοι μισθοί στο ελληνικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, ομάδων που πρωταγωνιστούν;

Ο πρωτοπόρος είναι εκτός συναγωνισμού. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο ΠΑΟΚ για να καταλάβετε περίπου, ο οποίος αν και έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα 25 χρόνια περίπου, παρόλα αυτά δαπανά σεβαστά ποσά. Ένας μέσος χωρίς να αποτελεί σταρ ομάδας μπορεί να κερδίζει 15.000 το μήνα. Η ΑΕΚ είναι τεράστιος σύλλογος, λόγω εσωτερικών προβλημάτων οικονομικής φύσεως αδυνατεί να πληρώνει μεγάλα ποσά αλλά παρέχει γηπεδικές εγκαταστάσεις. Κάποτε η ίδια ομάδα έδινε 12.000 ευρώ για πριμ νίκης στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τι είναι για σένα η ΤΣΣΚΑ;

Η καθημερινή μου σκέψη στην τωρινή μου ζωή.

Διαφορές Αθήνας-Σόφιας;

Αγαπώ την Αθήνα και σέβομαι την Σόφια γιατί με φιλοξενεί. Η αισθητική των κτιρών είναι τελείως διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: