Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Sissoko... revolution!!

Ο Μούσα Σισοκό σε τρεις αγώνες με τη Νιούκαστλ έχει κάνει όσα σε... δύο χρόνια στη Γαλλία και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εξέλιξή του.
Άλλες χρονιές η μεταγραφή του θα είχε εξελιχθεί σε... σίριαλ. Το ενδιαφέρον μεγάλο, οι επιλογές πολλές, όμως η Νιούκαστλ κατάφερε τον περασμένο Ιανουάριο με συνοπτικές διαδικασίες να τον πείσει για το πρότζεκτ και να τον κάνει δικό της με... πενταροδεκάρες. Η Τουλούζ έβαλε στα ταμεία της 2 εκατ. ευρώ (το ποσό μπορεί να ανέβει στα 3 με τα μπόνους) και για όσους αναρωτήθηκαν για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, τα πράγματα είναι απλά. Το συμβόλαιό του έφτανε στο τέλος του με το τέλος της σεζόν και η απόφαση να φύγει ήταν ειλημμένη.

«Ο Σισοκό έχει τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να ανανεώσει, η δεύτερη να φύγει από τώρα και η τρίτη να περάσει το υπόλοιπο της σεζόν στην εξέδρα», ήταν η δήλωση του προέδρου των «βιολέ», Ολιβιέ Σαντράν, τη στιγμή που οι φήμες για συμφωνία του παίκτη με τη Νιούκαστλ είχαν φουντώσει για τα καλά. Τελικά, ο Πάρντιου αποκάλυψε ότι αρχικά η συμφωνία ήταν για το καλοκαίρι, όμως αποφασίστηκε ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να δοθούν αυτά τα χρήματα από τώρα και σίγουρα δεν το μετάνιωσε.

Δεν είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο. Ούτε ότι δεν είχε τα προσόντα για το επόμενο βήμα. Ήταν κυρίως ότι η εικόνα του τα τελευταία δύο χρόνια περιείχε μεγάλο ρίσκο για τα 10 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Τουλούζ. Ρίσκο, γιατί είχε μείνει στάσιμος. Όταν τον πρωτοείδα πριν από περίπου 3,5 χρόνια δεν ήταν ότι... ανακάλυψα την Αμερική. Απλά επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχα διαβάσει και εντυπωσιάστηκα. Από τότε μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, όμως, δεν είχα δει τίποτα διαφορετικό. Ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος για τον εκπληκτικό εκείνον παίκτη, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση μόνο καλό δεν ήταν... Παρέμενε από τους καλύτερους της Τουλούζ, όμως το παιχνίδι του δεν είχε την παραμικρή εξέλιξη, ενώ φυσικά ήταν εκτός των επιλογών των ομοσπονδιακών τεχνικών στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Όταν επιβεβαιώθηκε η μεταγραφή του στη Νιούκαστλ ήταν δεδομένο ότι μόνο καλό θα του έκανε. Μόλις 3 αγώνες αργότερα στην Πρέμιερ Λιγκ ο Σισοκό έχει βελτιωθεί τόσο όσο δεν κατάφερε να βελτιωθεί τα τελευταία 3 χρόνια! Οι αρετές του γνωστές. Δυνατός, γρήγορος με αστείρευτες δυνάμεις, πολύ έμπειρος για την ηλικία του και με ηγετικές ικανότητες. Τι ήταν εκείνο, όμως, που τον μεταμόρφωσε τόσο;

Δύο γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε τρία παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, μόλις ένα γκολ και μία ασίστ σε 19 παιχνίδια στην Λιγκ 1 φέτος. Πάσες-κλειδιά 2,7 ανά παιχνίδι έναντι 1,2 αντίστοιχα και σουτ από το 1 κατά μέσο όρο στην... εκτόξευση του 2,7. «Αυτό το πρωτάθλημα είναι για μένα, καθώς ταιριάζει στο παιχνίδι μου. Η Τουλούζ είναι καλή ομάδα με ποιοτικούς παίκτες, όμως επιθετικά είχαμε προβλήματα. Στην Αγγλία και στη Νιούκαστλ το παιχνίδι είναι πολύ επιθετικό και μπορώ να δείξω τις αρετές μου στο επιθετικό κομμάτι», ήταν από τις πρώτες του δηλώσεις μετά τη μεταγραφή του, κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή.

«Όταν έφτασα στην Αγγλία, συζήτησα με τον προπονητή (Πάρντιου) και μου είπε ότι θέλει να παίζω πιο ψηλά. Το είχα κάνει ήδη κάποιες φορές στην Τουλούζ, προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, τα πήγα καλά και αποδείχθηκε καλύτερο τόσο για μένα όσο και για την ομάδα. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα σκόραρα δύο γκολ εντός έδρας και μάλιστα απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης!», είπε ο Σισοκό μετά το παιχνίδι με την Τσέλσι (3-2).

«Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι ιδανικό για εκείνον. Είναι λιγότερο οργανωμένο από το γαλλικό, οι κενοί χώροι είναι περισσότεροι και αυτό θα του επιτρέψει να δείξει όλες του τις αρετές. Στη Νιούκαστλ θα παίζει σε έναν ρόλο πιο ψηλά από ότι σε εμάς. Είναι εξαιρετικός στο transition και έχει περισσότερες ευκαιρίες να τελειώνει φάσεις», είχε. επιβεβαιώσει ο προπονητής του στην Τουλούζ, Αλέν Καζανοβά.

Πολλές φορές διάβασα σχόλια σε διάφορα άρθρα, που μας ζητούσαν να κάνουμε ένα θέμα για το σκάουτινγκ της Νιούκαστλ. Δεν το έκανα, γιατί δε θεωρώ ότι χρειάζεται ιδιαίτερα καλό τμήμα για να αποκτήσεις για παράδειγμα τον Καμπάγ, τον αρχηγό τότε της πρωταθλήτριας Γαλλίας, τον Τιοτέ, που μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Τβέντε στην Ολλανδία και ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα στη μεσαία της γραμμή, τον Παπίς Σισέ, που σε 2,5 σεζόν στην Μπουντεσλίγκα έβαλε 39 γκολ σε 67 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με τη Φράιμπουργκ (περισσότερα από όλα όλοι οι συμπαίκτες του μαζί σε εκείνο το διάστημα) κ.ο.κ.

Τώρα, όμως, οφείλω να δώσω τα εύσημα, όχι για το γεγονός ότι... ανακάλυψαν από το πουθενά τον Σισοκό, ούτε για το γεγονός ότι τον πήραν σε τιμή ευκαιρίας (όπως έχουν κάνει με τόσους και τόσους), αλλά για το ότι είδαν σε αυτόν τα στοιχεία που θα τον έκαναν ιδανικό για τη θέση πίσω από τον επιθετικό.
*Παρακάτω, στο πρώτο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε περισσότερο ο Σισσοκό στη νίκη της Τουλούζ (1-0) επί της Νανσί (νούμερο 22), όταν και σκόραρε. Στο δεύτερο αντίστοιχα στη νίκη της Νιούκαστλ (3-2) επί της Τσέλσι (νούμερο 7), όταν και πέτυχε 2 γκολ.



«Έχει το σώμα και την φυσική κατάσταση να τα πάει καλά στην Πρέμιερ Λιγκ και την ενέργεια που χρειάζεται. Νομίζω ότι αυτό είναι που τον έκανε να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα. Το παιχνίδι που έκανε απέναντι στην Τσέλσι πιθανότατα τον έφερε πιο ψηλά από το επίπεδο που πιστεύαμε ότι μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο και αν όλα πάνε καλά ελπίζουμε να μιλάμε έτσι για αυτόν και στο τέλος της σεζόν. Με αυτόν ξαφνικά είμαστε τελείως διαφορετική ομάδα, πιο ευφυής και ξαφνικά μοιάζουμε με μία καλή ομάδα», είπε ο Πάρντιου, με τον Σισοκό να παίζει ακόμη και σχεδόν δίπλα στον Σισέ και να κάνει εκπληκτικά πράγματα.

Κάποιες φορές στην Λιγκ 1 έμοιαζε σαν ένας... ντροπαλός γίγαντας, που προσπαθούσε να εμπνεύσει τους παίκτες του. Χωρίς καθαρό μυαλό στην επίθεση, με τρεξίματα που θα ζήλευαν και... Κενυάτες δρομείς, ενώ κάποιες φορές έμοιαζε ακόμη και «ατσούμπαλος» στο κατέβασμα της μπάλας. Όχι πλέον. Μέσα σε λίγες ημέρες στην Πρέμιερ Λιγκ όλα αυτά μοιάζουν μακρινό παρελθόν. Πέρυσι, η καλύτερη μεταγραφή στο Νησί σε σχέση ποιότητας-τιμής ήταν εκείνη του Γιοάν Καμπάγ από τη Λιλ στη Νιούκαστλ και φέτος ο Μούσα Σισοκό έχει βάλει πλώρη να διαδεχθεί τον συμπατριώτη του. Οι «καρακάξες» πλήρωσαν τον κακό σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι, που είχε ως αποτέλεσμα τον κάκιστο πρώτο γύρο, όμως πλέον με μπροστάρη τον Σισοκό βιώνουν τη δική τους... γαλλική επανάσταση!


πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: