Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ιβάν και οι «Wannabήδες»

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το πώς κάποιος που πραγματικά θέλει μια ΠΑΕ – έστω και χρεωμένη και από διοίκηση Πρωτοδικείου “σκουπίζει” και δεν “κοσκινίζει”...
Kάπως έτσι γίνονται λοιπόν οι “παστρικές” δουλειές. Εχεις; Γουστάρεις για τους όποιους λόγους σου να πάρεις την ομάδα; Τα βάζεις, ξεχρεώνεις και την παίρνεις. Δεν έχεις; Κάνεις στην άκρη μπας και... φιλοτιμηθεί κάποιος άλλος, βλέποντας το χάλι και την κατάντια της. Δεν ψάχνεις για πάσης φύσης δικαιολογίες και “εμπόδια”. Ούτε λες “τα χρέη τα έκαναν άλλοι, ας ξεχρεώσουν και μετά... εγώ είμαι εδώ”. Δεν γίνεσαι “εν δυνάμει”. Δεν το παίζεις “wannabής”. Το μαγαζί το παίρνεις με τα χρέη και τις υποχρεώσεις του. Επαναλαμβάνω: ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΟΠΟΙΟΥΣ” ΛΟΓΟΥΣ ΣΟΥ...
“Ψήλωσε” πολύ ο Σαββίδης στα μάτια όλης της ποδοσφαιρικής πιάτσας, λοιπόν, μετά τα 25 εκατ. ευρώ “κασέρι”, διότι οι συγκρίσεις με άλλους πολλούς είναι – δυστυχώς για εκείνους – αναπόφευκτες. Οχι για εκείνους που έχουν και δεν τα βάζουν. Τους πολύ ευκατάστατους Παναθηναϊκούς, ΑΕΚτσήδες και Αρειανούς. Για τους... άλλους. Για εκείνους που θέλουν να είναι “wannabήδες”. Στο προσκήνιο του παρασκηνίου. Και για κάποιους άλλους (πολλοί περισσότεροι εκείνοι) που γουστάρουν να βλέπουν τα ονοματάκια τους στις εφημερίδες και στις ιστοσελίδες για μήνες ολόκληρους...
Στα δικά μου μάτια ο Σαββίδης δεν “ψήλωσε” επειδή έκανε πολλούς να φαίνονται “κοντοί”. “Ψήλωσε” γιατί δεν μίλησε πολύ. Διότι δεν έταξε, ώστε να πάρει μαζί του τη συντριπτική πλειονότητα των οπαδών του ΠΑΟΚ. Διότι δεν πούλησε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Διότι δεν “αγκάλιασε” τους “οργανωμένους” της ομάδας. Απλώς τους έσφιξε το χέρι. Διότι πρώτο μέλημά του ήταν να ξεχρεώσει τα χρέη προς το δημόσιο και προς τρίτους και όχι να πάρει παικταράδες και... προπονηταρά, ξοδεύοντας καμιά δεκαριά εκατομμύρια για να “πουλήσει” εύκολο πρωταθλητισμό και δωρεάν σανό.
Ψήλωσε, διότι δεν έδιωξε συλλήβδην τους “παλιούς”, ώστε να φέρει τους “δικούς” του, αλλά προσπάθησε και συνεχίζει να αξιολογεί από τα μάτια των δικών του στελεχών ποιοι από τους παλιούς κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και είναι άξιοι, όχι λαμόγια και ρεμπεσκέδες. Διότι δεν είχε τάσεις ρεβανσισμού ή διάθεση υποταγής όλων απέναντι στον “τσάρο”, αλλά εκτίμησε το (όποιο) έργο των προηγούμενων και επιχειρεί να τού δώσει συνέχεια και εξέλιξη σε μια σειρά από projects.
Nαι, είναι ΠΑΟΚ ο Σαββίδης. Λίγο με ενδιαφέρει. Με νοιάζει κυρίως ότι θέλει να διατηρήσει το παοκτσήδικο πνεύμα, βάζοντας την ομάδα σε νέα τροχιά με αντιλήψεις, πρακτικές και νοοτροπίες, με τις οποίες ίσως οι περισσότεροι ΠΑΟΚτσήδες δεν συμφωνούν και όταν τις ακούν επιγραμματικά, τούς ηχούν κάτι μεταξύ νανοφυσικής και μοριακής γενετικής.
Το μέλλον θα δείξει το βαθμό επιτυχίας του Ιβάν. Προς το παρόν, δικαιούται τα “μπράβο”. Οχι, δεν είμαι από εκείνους που πίστεψαν ότι η συνάντηση με τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα ήταν... για τα χρέη του ΠΑΟΚ. Αν συζήτησαν κάνα... πεντάλεπτο στο επίπεδο του “ξέρετε, έχω πάρει και τον ΠΑΟΚ και θέλω να εξοφλήσω” πάλι καλά... Αν βεβαίως ο “ερυθρόλευκος” Πρωθυπουργός και και ο “πράσινος” Υπουργός Οικονομικών ήξεραν ότι ο Σαββίδης έχει εμπλακεί για τα καλά με τον “Δικέφαλο” (ποδοσφαιρόφιλοι είναι, μάλλον το γνώριζαν).
Και διόλου με ενοχλεί αν ο ΠΑΟΚ είναι “παρα – μπίζνα” του Σαββίδη, συγκριτικά με όλες τις άλλες δουλειές που θέλει να κάνει στην Ελλάδα, αν ασφαλώς αυτές είναι νόμιμες και καθαρές. Μου αρκεί να αντιμετωπίζει με σεβασμό την ομάδα του και τους αντιπάλους της, να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα με συνήθεις λαϊκίστικες τακτικές που είναι παγιωμένες στα ελληνικά “αιγοπρόβατα” (τα οποία ευτυχώς όλο και λιγοστεύουν χρόνο με το χρόνο), να μην μετέρχεται πλάγιους τρόπους προς όφελος του συλλόγου και να είναι κύριος στις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους εργαζόμενους στην ομάδα και τους πιστωτές της. Αν γίνουν αυτά, αργά ή γρήγορα, με στραβοπατήματα και διακυμάνσεις, ο ΠΑΟΚ θα μεγαλώσει.


πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: