Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

«Πέισλι, ο καλύτερος όλων»

Φτωχότερο έγινε σαν σήμερα το 1996 το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Μπομπ Πέισλι, ο μοναδικός μέχρι και σήμερα προπονητής με τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών.

«Πέισλι, ο καλύτερος όλων»
Την παραμονή του αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League, ο Ζοσέ Μουρίνιο δήλωσε με περισσή αυτοπεποίθηση ότι δεν σκοπεύει να μείνει στα… δύο τρόπαια που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα ως προπονητής της Πόρτο και της Ίντερ. Ανεξάρτητα από το τι λέει και τι θέλει, ακόμη και σήμερα, ο αείμνηστος Μπομπ Πέισλι παραμένει ο μοναδικός που έχει τρεις κατακτήσεις με τη Λίβερπουλ.

17 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του ανθρώπου, με τον οποίο η Λίβερπουλ γνώρισε ανεπανάληπτες στιγμές. Γεννημένος στις 19 Φεβρουαρίου του 1919, ο Μπομπ Πέισλι πέρασε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του φορώντας την κόκκινη φόρμα, πρώτα ως παίκτης, στη συνέχεια ως φυσικοθεραπευτής και προπονητής της δεύτερης ομάδας και στη συνέχεια ως πρώτος προπονητής.

Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίσθηκε στους «κόκκινους» από το 1939 μέχρι το 1954, έχοντας 253 συμμετοχές και 10 τέρματα, ενώ πανηγύρισε το πρωτάθλημα της σεζόν 1946-47.

Ως προπονητής, ανέλαβε τα ηνία το καλοκαίρι του 1974, διαδεχόμενος τον Μπιλ Σάνκλι, που αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την προπονητική. Το φορτίο που έπρεπε να κουβαλήσει ήταν μεγάλο, αφού ο προκάτοχός του είχε οδηγήσει τη Λίβερπουλ σε 11 τίτλους σε 15 χρόνια. Ωστόσο, ο ίδιος μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα (εννιά χρόνια), έφτασε τα 20 τρόπαια. Ο Πέισλι κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 3 Λιγκ Καπ, 6 Τσάριτι Σιλντ, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Σε 535 αγώνες στον πάγκο της Λίβερπουλ, είχε 308 νίκες, 96 ισοπαλίες και 131 ήττες, ενώ σε προσωπικό επίπεδο, έξι φορές αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της χρονιάς.

Όταν αποχώρησε από το ποδόσφαιρο, τρεις από τους παίκτες που έφερε στο «Άνφιλντ» δήλωσαν τα καλύτερα. «Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν αυτόν» ήταν μια από τις ατάκες του Κένι Νταλγκλίς, ενώ ο Άλαν Χάνσεν, είχε αναφέρει: «Είναι ο Νο1 προπονητής που υπάρχει». Τέλος, ο Γκρέιαμ Σούνες, είχε δηλώσει: «Όταν μιλάμε για σπουδαίους προπονητές, υπάρχει ένας άνθρωπος στην κορυφή της λίστας και είναι ο Μπομπ Πέισλι».


πηγή: sport-fm.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: