Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Προβάδισμα Gazprom για ΔΕΠΑ και στο βάθος χορηγία!!

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία αφορά έμμεσα και τον ΠΑΟΚ, παρουσιάστηκε στο θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ, με την Gazprom να έχει πια τον πρώτο λόγο για την αγορά. Και αν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανή η χορηγία της φημισμένης εταιρείας στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, γεγονός που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα energypress.gr τα δεδομένα έχουν ως εξής: «Τα “πήραν όλα” οι Ρώσοι για τη ΔΕΠΑ. Τι προβλέπει η σύμβαση πώλησης:

Διαγραφή του όρου περί κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής σε περίπτωση μη κατακύρωσης του διαγωνισμού στον πλειοδότη, εξασφάλιση των συσσωρευμένων χρεών των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς της ΔΕΠΑ, και ακύρωση της συμφωνίας σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ. Αυτές είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τρείς βασικές αλλαγές που περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης «Sale & Purchase Agreement», (SPA) της ΔΕΠΑ που δόθηκε προς τους επενδυτές, ικανοποιώντας πλήρως τα αιτήματα που είχε θέσει εδώ και καιρό η Gazprom, έπειτα και από παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού προς την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Οι επενδυτές ζήτησαν και πήραν από το Ταμείο παράταση ως τις 10 Μαΐου (αντί για τις 29 Απριλίου οπότε και έληγε η προθεσμία) για να εξετάσουν το κείμενο, προκειμένου και να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές τους προσφορές.

Πως έφυγε ο όρος για την εγγυητική

Η πρώτη και βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με τον όρο αν και πότε θα καταπίπτει η εγγυητική επιστολή ίση με 20% που θα πρέπει να καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού. Στο τελικό κείμενο, ο όρος αυτός έχει απαλειφθεί και έχει αντικατασταθεί από μια πολύ γενικότερη διατύπωση που βολεύει τους πάντες, τόσο τη Gazprom, όσο και το Δημόσιο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο πωλητής (δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να ζητήσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου από τον πλειοδότη («Good Performance Guarantee») και εν συνεχεία να παρακρατήσει ένα ποσό, εν είδη «penalty» (χωρίς όμως να αναφέρεται σε ακριβές ποσοστό), εφόσον εκείνος δεν συμφωνήσει με τους όρους που θα θέσουν οι αρχές. Πρόκειται δηλαδή για ένα όρο τόσο γενικά διατυπωμένα, ώστε να εξυπηρετεί τους πάντες. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το ποσό αυτό θα είναι της τάξης του 5%. Αν δηλαδή η δεσμευτική προσφορά της Gazprom είναι στα 900 εκ. ευρώ (όπως και η ενδεικτική), μιλάμε για 45 εκ. ευρώ. Με βάση την αρχική διατύπωση (εγγυητική ίση με 20% της προσφοράς), ο κίνδυνος παρακράτησης αφορούσε 180 εκ. ευρώ.

ΤΑΙΠΕΔ: Εγγυάται για τα χρέη της ΔΕΠΑ

Το δεύτερο αίτημα της Gazprom αφορούσε στα χρέη συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς της ΔΕΠΑ. Η αλλαγή που έγινε στο κείμενο της σύμβασης είναι η εξής: Ο πωλητής δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ εξασφαλίζει προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι ως την ημέρα των δεσμευτικών προσφορών εγγυάται εκείνο για τις συσσωρευμένες οφειλές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, «Independent Power Producers(IPP) Receivables», απέναντι στον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς. Η εξασφάλιση αυτή εννοείται ότι ισχύει μέχρι και την ημέρα των προσφορών για τη ΔΕΠΑ, και όχι φυσικά για την περίοδο μετά την αγορά της.

Ρήτρα δραχμής

Τέλος, η ρωσική εταιρεία ζήτησε και το Ταμείο το αποδέχθηκε να συμπεριληφθεί στους όρους της συμφωνίας και ρήτρα ευρώ. Δηλαδή να υπάρχει αναλυτική αναφορά πως αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, τότε η συμφωνία ακυρώνεται. Το Ταμείο δέχθηκε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ο εν λόγω όρος, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να συμβεί. Ωστόσο αποφάσισε να ικανοποιήσει το ρωσικό αίτημα, και να αναλάβει το όποιο «ρίσκο» ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την αξιοπιστία του διαγωνισμού.

Παρέμβαση Πρωθυπουργού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον για το θέμα της εγγυητικής επιστολής, υπήρξε παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού προς το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εκπρόσωποι της Gazprom, μέχρι και στις τελευταίες επαφές που είχαν με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να επέμεναν ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα του πλειοδότη να πάρει πίσω την εγγυητική επιστολή του, σε περίπτωση που κάποιος «τρίτος» προς τον διαγωνισμό, (στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος γίνεται για την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.) επιβάλλει όρους οι οποίοι θα κριθούν ασύμφοροι από τον πλειοδότη. Η ρωσική εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαινόταν διατεθειμένη να αποδεχθεί ούτε τη «συμβιβαστική» λύση που είχε επεξεργαστεί το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία μειωνόταν κατά πολύ το ποσοστό της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής επί του προτεινόμενου τιμήματος (10%). Υπενθυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom OAO, Αλεξέι Μίλερ, που είχε βρεθεί τον Μάρτιο δύο φορές στην Αθήνα, έχει θέσει με απόλυτο τρόπο το συγκεκριμένο αίτημα τόσο στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ όσο και προς τον υπ. Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας energypress.gr, που ειδικεύεται στον τομέα της ενέργειας, θεωρείται από τα πλέον έγκυρα, αλλά ούτως ή άλλως η σχετική είδηση επιβεβαιώνεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: