Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τα (λιγότερα) λεφτά φέρνουν την ευτυχία;

Τα μαθηματικά του ποδοσφαίρου προκαλούν πονοκεφάλους. Κερδίζει πάντα το μεγαλύτερο μπάτζετ; Μπορεί με λιγότερα λεφτά να φτιαχτεί καλύτερη ομάδα; «Ντου στα Αποδυτήρια» για τον Παναθηναϊκό και το μπάτζετ της επόμενης σεζόν.
Η είδηση που βγήκε από την ΓΣ του Παναθηναϊκού, όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ, είναι ότι το μπάτζετ της νέας περιόδου θα πέσει από τα 28 εκατομμύρια ευρώ στα 10 εκατομμύρια ευρώ, με τα μισά να πηγαίνουν στο ρόστερ και τα υπόλοιπα στα διοικητικά και λοιπά έξοδα.
Με τα χίλια ζόρια
Η ερώτηση που προκύπτει είναι απλή: Με αυτό το μπάτζετ που είχε φέτος ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην 6η θέση, ισόβαθμος με την Ξάνθη. Και, μάλιστα, με τα χίλια ζόρια, αφού ο Παναθηναϊκός στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος ήταν στην μέση της βαθμολογίας, κάποιες φορές κι ακόμα πιο κάτω.

Με το μπάτζετ, λοιπόν, να πέφτει κι άλλο, τι θα συμβεί του χρόνου; Η ομάδα θα πάρει τα πάνω της ή μήπως θα πάει ακόμα χειρότερα από φέτος, που έκανε ούτως ή άλλως μια τραγική σεζόν σε πρωτάθλημα, κύπελλο;
Σκληρός ο ανταγωνισμός
Βέβαια, δεν εξαρτώνται όλα από το μπάτζετ, αφού σε κάθε ομάδα παίζουν ρόλο πολλά πράγματα, όπως η οργάνωση, οι σωστές επιλογές κλπ. Κακά τα ψέματα, όμως. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πλέον παίζουν… μπάλα και τα λεφτά. Αν, δηλαδή, δεν έχεις κάποιες οικονομικές δυνατότητες, δύσκολα θα μπορέσεις να πρωταγωνιστήσεις σε βάθος χρόνου και να αντέξεις τον σκληρό ανταγωνισμό. Κάτι που ισχύει διεθνώς.
Μόνο έτσι…
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, για να μπορέσει να βελτιωθεί σε σχέση με φέτος και με δεδομένη την δραματική μείωση στο μπάτζετ, θα πρέπει το καλοκαίρι να δώσει ρεσιτάλ στις επιλογές που θα κάνει. Να διεκδικήσει αν γίνεται το τέλειο σ’ αυτόν τον τομέα. Ποια τιμ θα έχει, ποιους παίκτες θα διώξει, ποιους θα κρατήσει, ποιους θα αγοράσει. Έτσι ώστε να πιάσει τόπο κάθε ευρώ! Μόνο έτσι θα πάει καλύτερα ο Παναθηναϊκός. Αν καταφέρει με το ελάχιστο να πετύχει το μέγιστο.
Διαφορετικά, αν η πορεία του χρόνου αποτελέσει μια συνέχεια της φετινής σεζόν, τότε η κατάσταση μπορεί να είναι πιο άσχημη στο επόμενο πρωτάθλημα.
Ντεζαβαντάζ
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Παναθηναϊκός ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι με ένα τεράστιο ντεζαβαντάζ. Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε έσοδα από την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φέτος κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Υπέρβαση
Είναι, λοιπόν, ένα αίνιγμα κι αυτό για το επόμενο πρωτάθλημα. Αν, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός με μικρότερο μπάτζετ θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση ή όχι…
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: